De veghe în camera secretelor de la cazinou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Constantinescu, patronul unui cazinou de lux de pe Calea Victoriei, urmăreşte fiecare mişcare a jucătorilor, dar şi a propriilor angajaţi care încearcă să-l fure trişând la poker, la Blackjack sau la ruletă.

Dacă la cazinou doar norocul ar face legea, supraveghetorii n-ar mai avea niciun rost. Zilnic, însă, la una dintre cele 150 de mese de la Regent Casino, un jucător sau un crupier încearcă să trişeze.

De obicei, jucătorii şi crupierii complotează între ei împotriva cazinoului. Au zeci de tehnici prin care încearcă să-l fenteze pe patron, dar aproape niciuna nu e nouă pentru Sorin Constantinescu. De 20 de ani, de când e în industria jocurilor de noroc, a văzut multe, mai ales că la început a fost şi el jucător.

Ca să se asigure că nu intră cu obiecte interzise, înainte de a păşi pe covorul roşu al cazinoului, clienţii sunt scanaţi din cap până în picioare. Scannerul îi permite patronului să afle şi de ce boli suferă clienţii, dar şi ce au mâncat în ziua respectivă.

Camera secretă este ascunsă bine de ochii curioşilor, în spatele unor geamuri heliomate, negre. Aici, un sistem performant de supraveghere îl ajută pe patron, căci numai el are acces în încăpere, să vadă orice mişcare. Camerele montate în jurul tuturor celor 150 de mese de joc transmit non-stop imagini pe monitorul de aici.

Managerul îi vede printr-un monitor 3D cu o tastură specială care-i permite să mute zoom-ul camerelor video chiar şi pe cele mai mici detalii. „Pot vedea şi gravura de pe ceasul clienţilor dacă apropii o cameră care se află la o distanţă de 40 de metri sau dacă crupierii devin suspecţi. De multe ori îmi place să privesc un joc important, unde se joacă sume mari, de-aici, din ascunzătoare”, ne explică patronul.

Ca toate celelalte cazinouri, şi aici există un sistem de supraveghere pentru care au fost angajaţi oameni speciali care să fie cu ochii pe trişori, doar că managerul Constantinescu, care s-a „fript” odată de 300.000 de euro, bani furaţi de un grup de arabi şmecheri, s-a asigurat cu aparatură hi-tech care-i permite să prevină pe cât posibil măsluirile.

Managerul ne arată pe monitorul lui ultraperformant şi pereţii cazinoului. Pe niciul dintre ei nu este vreun ceas sau oglindă. Clienţii nu trebuie să aibă noţiunea timpului şi nici să realizeze cât sunt de obosiţi. În Las Vegas de exemplu, unii joacă şi câte 3 zile la rând fără să pună o secundă geană pe geană din cauza oxigenului care se bagă automat prin pereţii localului.

Lecţii de la Las Vegas

Pentru că statistic s-a demonstrat că 70% dintre măsluiri se fac împreună cu angajaţii cazinoului, patronul a făcut personalului un program special:  „Nu-i las să se împrietenească între ei, crupierii şi cei care supraveghează sălile au camere separate de odihnă. E greu să furi singur, iar dacă se aliază comit infracţiuni. Asta am învăţat la nişte cursuri de depistat trişori în Las Vegas ca o regulă de bază”.

Şi totuşi, de cine se teme patronul? Pe „lista neagră” (n.red blacklist) figurează 40.000 de persoane la nivel mondial care au interzis să mai calce în cazinou, mulţi dintre ei fie că veneau gură-cască, fie că au încercat să trişeze.

De pe fotoliul din ascunzătoarea obscură, tocmai pentru a-I permite să rămână concentrat doar pe monitor, Sorin Constantinescu ne spune că jocurile de noroc se pot termina ca o relaţie de dragoste. Poţi fi sedus şi abandonat. Aici apare diferenţa între clientul român şi cel străin. Primul nu vrea să fie „looser” şi joacă tot ce are doar ca să câştige, spre deosebire de străini care joacă în primul rând ca să se distreze. Criza financiară a restrâns rândurile jucătorilor, iar proporţiile s-au schimbat şi ele. Majoritatea clienţilor săi nu mai sunt străini, ci români care au venituri relativ mari, dar sigure.

Trucurile preferate ale jucătorilor din Bucureşti

Cea mai folosită metodă pe care patronul a suprins-o la trişori a fost marcarea cărţilor cu unghia, la masa de blackjack. Mută zoom-ul pe masa de ruletă şi ne mărturiseşte că sunt destui şi cei care încearcă să „fure” plasând miza cu câteva secunde înainte de a arunca bila pe numărul câştigător. Ce păţesc cei care sunt prinşi? „Nimic. Îi trec pe lista neagră şi atât. Nu am ce să le fac mai mult, Poliţia nu se bagă pentru că nu este considerat un delict, ca în America de exemplu unde intervine FBI. Nici nu ştiu pentru ce plătesc impozite de de milioane de euro statului român!”, spune cu amărăciune patronul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite