De ce laud firma Meridian TAXI

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asfaltul României este plin de sângele celor morţi sau mutilaţi în accidente rutiere. Unii sunt foarte sensibili cand cineva moare într-un accident aviatic sau feroviar. Dar, din motive necunoscute, parcă sunt insensibili când statisticile arată că mii de oameni mor pe străzi, lângă noi.

În 2010, folosind experienţa unor experţi străini, România avea o nouă Strategie Naţională de Siguranţă Rutieră. Cu vechea Strategie, ne număram printre cele două ţări europene care reuşiseră "performanţa" să crească numărul deceselor provocate de accidentele rutiere. Iar obiectivul era să-l scădem la jumătate.

Suntem în 2014. Din 2010 şi până în 2014, niciunul dintre Guvernele care s-au plimbat prin Piaţa Victoriei n-a avut timp să adopte Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră (SNSR). Anul trecut s-a creat un mic tam-tam pe importanţa Strategiei, i-au schimbat numele din SNSR 2011-2020 în SNSR 2013-2020... şi gata. Linişte !

În 2013, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternarnativ în România (OPTAR) şi Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) au început să desfăşoare activităţi pentru promovarea măsurilor de siguranţă rutieră. Campania "Fii vizibil în trafic" se adresează bicicliştilor. Iar pentru companiile de transport public şi pasagerii acestora, campania se numeşte "Drumul public este al tuturor".

Meridian TAXI este prima firmă de taxi care a răspuns invitaţiilor noastre de a se implica. Iar de ieri, pe portierele din spate ale maşinilor taxi, au început să fie lipite etichete cu mesajul "Atenţie la biciclişti!".


Am fost foarte curios să văd reacţiile acestui demers. De aceea nu m-am grabit să anunţ această veste bună. În general, a fost apreciată acţiunea noastră. Însă, un număr deloc neglijabil de oameni, cei care au avut conflicte în trafic cu taximetriştii, au fost reticenţi.

Nu încerc să schimb părerea nimănui. Dar, toţi cei care vor să fie obiectivi trebuie să compare cele două situaţii: cum era înainte şi cum este acum ? Aceste mesaje aduc un plus de siguranţă în trafic, faţă de situaţia în care ele nu ar fi existat ?

Nu vom şti niciodată daca aceste autocolante au salvat vreo viaţă, două sau mai multe. Dar fără ele, la fiecare accident provocat de deschiderea unei portiere o sa ne gândim... poate dacă era un mesaj acolo, care să-l atenţioneze pe pasager... poate că... Cine ştie ?

De aceea eu cred că implicarea companiei Meridian TAXI este importantă. Şi sper ca aceste mesaje vor acţiona şi asupra subconştientului şoferilor maşinilor implicate în această campanie.

Poate dacă Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) ar dori să se implice în această campanie... poate că... Cine ştie ?  Altfel, la fiecare accident provocat de maşinile RATB vom sta şi ne vom întreba: oare acest accident ar mai fi avut loc dacă... ?

De aceea laud firma Meridian TAXI ! Pentru că a ales să se implice. Şi nu e puţin lucru !

Marian Ivan - membru fondator al OPTAR

---------------------------------------

Dacă vrei să fii la curent cu toate noutăţile despre proiectul DVB, te poţi înscrie pe pagina proiectului Drumuri Verzi în Bucureşti.

Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.
Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !
Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite