Dansează şi cântă rugăciuni la slujbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ritmuri vii se înalţă, în fiecare duminică, de la subsolul bisericii Nădejdea din Giuleşti. Aici se află singura biserică gospel din Capitală, biserica baptistă „Spiritual Revival“.

De pe Calea Giuleşti faci la un moment dat dreapta, iar pe colţ dai nas în nas cu biserica baptistă „Spiritual Revival“, unde se aducă în fiecare dumincă, de la ora 13.00 până la ora 15.30, aproape 40 de oameni, refugiaţi din ţările africane, sârbi, americani, francezi şi chiar români.

Instrumentele muzicale tronează în capul sălii din subsolul clădirii, iar oamenii îşi înalţă cântecele şi rugăciunile alături de pastorul sudanez Peter Rong. Rând pe rând, desemnaţi de conducătorul slujbei, credincioşii se ridică şi spun rugăciuni încropite pe moment, fiecare pe limba lui, în română, engleză sau în diferite dialecte africane. „Să ne ridicăm şi să cântăm pentru Domnul“, îndeamnă pastorul, în limba română, iar apoi în limba engleză.
Cei patru cântăreţi se adună în faţă, la microfoane, iar versurile se înşiră pe ritm, proiectate pe un panou.Toată biserica se ridică dintr-odată în picioare şi cântă alături de „cor“. Nimeni nu poate sta pe loc, fiecare începe să pocnească din degete şi să se mişte în ritmul indus de chitară şi de tobe.
 
Biblia, The Bible, La Biblie

Slujba la biserica „Spiritual Revival“ se ţine în mai multe limbi, de parcă transmite un mesaj pentru fiecare etnie care se găseşte în sală. Enoriaşii au în mână Biblia, „The Bible“ sau „La Biblie“, din care răsar semne de carte puse la anumite pasaje pe care vor să le citească. Pe ultimul rând, un tânăr cu părul rasta şi-a scos „La Biblie“ din care citeşte odată cu pastorul, ţinând-o evlavios în mână. Dacă l-ai vedea pe stradă ţi-ai imagina că este un simplu student african în Bucureşti.

Bobo este însă un tânăr congolez, de 20 de ani, refugiat, care rupe româna. Povestea lui se ţese cu greu ocolind secrete de care nu este prea mândru. „vorbeşti prea repede, nu înţeleg“, mai spune din când în când. A fugit acum doi ani din Congo din cauza unor probleme cu poliţia şi nu vrea să se mai întoarcă. Îi este frică. „Aici nu fac nimic, sunt refugiat“, mărturiseşte el.

Cântare în numele dragostei


Momentele de muzică sunt presărate cu momente de rugăciune şi învăţături pe care pastorul le dă enoriaşilor. „Cântarea trebuie să fie din inimă curată, în casa Domnului este viaţă. Avem printre noi o soră din Franţa, care locuieşte în Franţa, dar sufletul ei este aici, adică iubitul ei. El vrea să ne cânte ceva“,  îndeamnă pastorul, pe un bărbat de culoare din primul rând. Cei doi s-au ridicat, iar el a început să cânte în limba franceză, pentru ea. Toţi cei aproape 40 de oameni din sală au fredonat alături de ei, au bătut din palme pe refren, transformând adunarea într-o slujbă-spectacol.

Învierea Spirituală

Biserica „Spiritual Revival“ funcţionează la subsolul Bisericii Nădejdea din cartierul Giuleşti din anul 2001. Cel care a pus bazele acestui lăcaş este sudanezul Peter Rong. La început, slujbele s-au ţinut în apartamentul său închiriat din Giuleşti, însă în scurt timp a primit un spaţiu pentru adunări. Aici au venit de-a lungul timpului oameni de toate naţionalităţile, refugiaţi în românia din ţările africane sau din ţările Orientului Mijlociu.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite