Cursuri de încondeiat ouă în parcuri şi malluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meşterii populari se întrec în demonstraţii de încondeiere a ouălor á la Bucovina. Cei care doresc să deprindă arta vopsirii simbolului pascal pot participa, până vineri, la atelierele de creaţie organizate gratuit în parcuri şi malluri.

Meşteri populari din toate colţurile ţării adunaţi până vineri, în Parcul Cişmigiu din Capitală, îi învaţă pe bucureşteni arta pictării ouălor.

„Folosesc modele din moşi-strămoşi: crucea păştii, pomul vieţii, coloana rătăcită. La început realizez modelele prin aplicarea unui strat de ceară, după care ouăle se scufundă în vopsea de diverse culori, nu înainte însă de aplicarea unui alt strat protector de ceară. Astfel, este evitată combinarea culorilor“, a explicat meşterul popular Elena Ihnatiuc.
Vopselele pe care artiştii populari le folosesc sunt realizate din plante, ca gălbenele, coaja de copac sau foile de ceapă, printr-o tehnică veche de sute de ani.

Bucureştenii interesaţi să deprindă meşteşugul sunt de toate vârstele. „Vreau ca de aceste sărbători să vopsesc ouă cu figuri geometrice acasă. Nu am mai făcut până acum aşa ceva. O prietenă mi-a spus că aici pot învăţa direct de la maeştrii în arta populară şi am venit dornică să învăţ“, a spus Florina, una dintre vizitatoarele târgului.

Un ou de găină încondeiat în stil bucovinean costă 7 lei, unul de gâscă - 15 lei, iar unul de struţ-280 de lei.

Micuţii „fac artă“ la mall

Copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani au posibilitatea să înveţe arta încondeierii ouălor astăzi, până la ora 20.00, la atelierele organizate de Fundaţia “Calea Victoriei”, în Mall Vitan.

„Îi învăţăm pe micuţi să picteze ouă în stil maramureşean, adică o combinaţie între figurile geometrice şi cele florale. Punem la dispoziţie toate materialele, inclusiv ouăle din lemn, dar şi vopselele“, a explicat Alexandra Ioniţă, directorul de program al Fundaţiei Calea Victoriei. Micuţii care nu pot ajunge astăzi la mall pentru a încondeia ouăle, mai au o şansă vinerea viitoare. Prichideii pot pleca acasă cu capodoperele lor.
 
Învaţă să încondeieze la şcoală

Tradiţia încondeierii ouălor este foarte răspândită şi printre elevi. Şcolarii care frecventează afterschoolul Smart Kids Club din sectorul 6 al Capitalei sunt un astfel de exemplu.

„La cursurile de creativitate pe care le am o dată la două săptămânii cu micuţii din şcoala primară am introdus special un modul de încondeiere a ouălor. Copiii sunt foarte entuziaşti, abia aşteaptă”, a explicat artista Andra Miloiu.

Şi elevii argeşeni sunt iniţiaţi în tainele încondeiatului. Peste 100 de şcolari vor învăţa să picteze ouă de la meşteri populari, de mâine până joi, la atelierul deschis la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite