Cum ştii că nu-ţi mai iubeşti partenerul, dar ai rămas dependent de el. Sexolog: „Uneori, rutina e bună, face ca o relaţie să fie mai puternică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
relatie cuplu despartire final iubire

De multe ori, oamenii se plâng că după ani de trăit împreună între ei apare o rutină care dăunează grav relaţiei şi care, uneori, duce la înşelat. „Adevărul“ vă prezintă astăzi care este diferenţa între obiţnuiţă şi iubire, dar şi de ce este benefică uneori rutina.

Întotdeauna oamenii au fost tentaţi să îşi înşele partenerii şi au existat o mulţime de discuţii despre limitele pe care unul dintre cei doi parteneri ar trebui să le impună într-o relaţie. De multe ori, cuplurile se plâng că pasiunea s-a dus, dar în locul ei a rămas o rutină care a închegat atât de bine relaţia pe care o au încât nu se pot separa. 

Este un ghem: dragoste şi obişnuinţă

Sexologul Cristian Delcea a explicat, pentru „Adevărul“, că după o bună vreme într-o relaţie apare rutina, un element pe care nu trebuie să îl ignorăm şi care, deseori, poate fi o legătură puternică între cei doi parteneri, nu doar un motiv care conduce inevitabil la o despărţire.

„Partenerii unei relaţii de lungă durată ajung să capteze, să împrumute unul de la celălalt anumite valori, stiluri. Nu este neapărat rău, eu cred că o rutină de acest tip încheagă o relaţie, o face mai puternică“, susţine specialistul. Acesta precizează că la cabinetul pe care îl are vin o mulţime de oameni care se plâng de faptul că în relaţia lor este o rutină pe care nu ştiu cum s-o depăşească, dar în cele din urmă îşi dau seama că tocmai această rutină îi ţine încă împreună, îi leagă.

„Rutina îi împiedă pe mulţi oameni să divorţeze. Trebuie ca toată lumea să înţeleagă că dragostea nu este suficientă. O relaţie este un ghem format, printe altele, din dragoste şi obişnuinţă. Te poţi bate de dimineaţă până seara cu cineva şi acolo poate fi o iubire foarte mare“, mai spune Delcea.

Chiar şi aşa, specialistul menţionează că pe lângă acest tip de rutină benefică pentru un cuplu mai există o altfel de rutină, cea disfuncţională care dezvoltă patologii. Aceasta nu face altceva decât să macine puterea unei relaţii şi s-o transforme în ceva neplăcut.

Cum ne dăm seama că s-a dus iubirea?

O întrebare pe care şi-o pun în ultima vreme tot mai mulţi oameni este: cum ne dăm seama că iubirea a trecut şi că stăm lângă o persoană doar din obişnuinţă? Răspunsul vine de la sexologul şi psihologul Tony Răfăilă: „Putem recunoaşte obişnuinţa foarte simplu: când partenerii nu mai fac sex, când nu mai comunică la fel de des“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite