Cum şi-a convins Cuza soţia să îi adopte bastarzii făcuţi cu amanta. Pretextul domnitorului şi legătură cu cea mai mare inundaţie din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domnitorul Al. I. Cuza şi soţia sa, Maria Obrenovici
Domnitorul Al. I. Cuza şi soţia sa, Maria Obrenovici

De-a lungul timpului, Bucureştiului a fost lovit de nenumărate dezastre naturale. Una dintre cele mai mari catastrofe s-a abătut asupra oraşului în anul 1865, atunci când zăpada topită peste noapte a inundat străzile. Tot atunci, spun istoricii, ar fi reuşit şi Alexandru Ioan Cuza să o convingă pe soţia sa să îi înfieze pe cei doi copiii pe care el îi avea cu Maria Obrenovici, amanta sa.

În vremurile trecute, Dâmboviţa era o adevărată povară pentru locuitorii Bucureştiului. Deseori, râul se umfla mult, iar străzile şi subsolurile din apropierea Dâmboviţei erau inundate, spre disperarea celor care locuiau aici.

Inundaţia, pretext pentru adopţie

În anul 1865, zăpada s-a topit brusc, dând naştere unei catastrofe de proporţii uriaşe, asta în condiţiile în care şi cu un an înainte Bucureştiului fusese lovit de inundaţii. „Între 13 şi 20 martie, tot cursul Dâmboviţei de la Grozăveşti până la Vitan a fost acoperit de un strat de apă, care în unele părţi atingea trei metri înălţime“, nota istoricul George Potra. 

Atunci, foarte mulţi oameni au rămas cu locuinţele distruse „sub biciul foamei. Văzând acest lucru, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la presiunea poporului, a decis să înceapă canalizarea râului Dâmboviţa.

FOTO pozeonline.ro

dambovita 1941
„Niciun alt oraş din Europa nu a fost atât de afectat de molime ca Bucureştiului. La fiecare 20 de ani se producea o catastrofă“, explică istoricul Dan Falcan.

Cu toate acestea, inundaţia din 1865 a fost un motiv bun pentru Alexandru Ioan Cuza să îşi facă ordine în viaţă şi să rezolve o parte din problemele pe care le avea în triunghiul conjugal din care făcea partea.

Deşi era căsătorit, acesta avea o relaţie cu Maria Obrenovici, o femeie frumoasă care îi sucise complet minţile domnitorului. Îndrăgostit până peste urechi, Cuza a făcut doi copii cu amanta sa şi a folosit inundaţia ca un pretext excelent pentru a-i aduce acasă la soţia lui.

FOTO pozeonline.ro

pod peste dambovita

„Toată lumea ştia de relaţia pe care domnitorul o avea cu Maria Obrenovici. Pentru a-i aduce pe cei doi fii ai săi în casă la soţia lui, Cuza a găsit un pretext. A spus că sunt doi orfani rămaşi singuri pe lume din cauza inundaţiilor şi aşa a decis soţia lui să-i adopte“, a mai precizat istoricul Dan Falcan.

Cu toate acestea, toţi apropiaţii domnitorului ştiau că, de fapt, cei doi micuţii ce făceau acum parte din familie sunt rodul iubirii dintre el şi Maria Obrenovici. 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite