Cum a salvat doctorul Dan Mircea Enescu peste 150.000 de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul este primul specialist în chirurgie plastică pentru copii din România şi ultima speranţă a micuţilor care ajung la spital cu arsuri şi cu răni grave, care necesită înlocuirea pielii.

La Spitalul„ Grigore Alexandrescu" din Capitală ajung zilnic zeci de copii cu răni grave, iar Dan Mircea Enescu petrece mai bine de zece ore pe zi în sala de operaţie pentru a le reda acestora şansa la o viaţă cât mai normală. Este şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, singura secţie de acest fel din ţară până de curând. Meseria l-a adus în preajma celei mai greu de îndurat suferinţe, aceea a copiilor.

Mai citeşte şi:

Stetoscop: Doctorii de buletine

„Am fost primul medic care s-a specializat în chirurgie plastică pentru copii. De curând s-a mai deschis o secţie la Spitalul din Braşov, dar tot nu este de ajuns pentru o ţară în care copiii lăsaţi nesupravegheaţi se ard cu apă fiartă, cu diverse chimicale, cu focul sau se electrocutează", explică Dan Enescu.

Salvatorul bebeluşului ars în incubator

Dan Enescu spune că unul dintre cele mai cunoscute cazuri ale sale a fost cel al bebeluşului uitat în incubator de o asistentă, anul trecut, care s-a ales cu arsuri pe 20% din suprafaţa corpului. Micuţul a devenit pacientul medicului Dan Enescu care, după câteva operaţii, a reuşit să-i înlocuiască pielea arsă.
„Aşa cum asistenta a plătit cu cariera pentru greşeala ei, la fel ar trebui să existe un sistem care să-i pedepsească pe părinţii iresponsabili. Trebuie să conştientizăm faptul că marile tragedii se petrec în familie. Acolo au loc abuzurile şi, trist dar adevărat, de cele mai multe ori părinţii sunt iresponsabili sau fac ei înşişi rău cu bună-ştiinţă", a mai spus doctorul.

„Părinţii, principalii vinovaţi"

Medicul Dan Enescu spune că viaţa lui este o continuă aventură în care se luptă cu cei mai periculoşi monştri: indiferenţa sau lipsa de timp şi de atenţie a părinţilor. Medicul spune că numărul copiilor care ajung la spital în stare foarte gravă a crescut în ultimii ani. Numărul victimelor a fost îngroşat de micuţii lăsaţi în grija rudelor sau chiar a străinilor de părinţii plecaţi la muncă în străinătate. „De obicei vina este a părinţilor sau a celor care ar trebui să aibă grijă de copii. Copilul este prin natura lui neastâmpărat şi curios. Cei mari au datoria să-l protejeze de pericolele din jur", spune Dan Enescu.


El a adăugat că 99% dintre accidente se petrec acasă. „Le spun tuturor părinţilor care ajung la mine disperaţi că singurul lor scop ar trebui să fie protejarea vieţii pe care au adus-o pe lume. Banii după care fugim nu vor înlocui un picior amputat al micuţului pe care l-am lăsat singur în casă", mai spune medicul.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai greu caz?
Cel mai greu caz este cel de astăzi şi cel din fiecare zi. Este vorba despre pacienţi copii şi suferinţa lor, care este greu de cuantificat. Pentru mine, ca medic, este dificil să operez un copil care are arsuri pe 80% din corp, de exemplu.

De ce aţi ales chirurgie plastică pentru copii?
Făcusem specializarea pe chirurgie plastic, iar de chirurgie plastică pentru copii nu ştiam nimic, era încă un domeniu neconturat. Am venit la „Grigore Alexandrescu" pentru a pune bazele acestei clinici. Erau prea multe cazuri de copii în suferinţă, cineva trebuia să facă şi munca asta ingrată, dar care aduce şi foarte multe satisfacţii. De atunci am operat peste 150.000 de copii. Nu le mai ştiu numărul. Viaţa multora dintre ei a depins, fără falsă modestie, de aceste operaţii.

Ce-i place

„Îmi iubesc meseria. Nu este un chin sau un sacrificiu, ci bucuria de a ajuta un copil să trăiască o viaţă normal, de a-l salva de un trai incomplet, de infirm", spune Dan Enescu.

Ce nu-i place

„Lipsa de profesionalism , mai ales în domeniul medical. De asemenea, lipsa de dragoste părintească mă oripilează. Există familii în care copiii nu sunt decât aducători de bani de la stat", mai spune doctorul.

Profil

Data şi locul naşterii: 20 august 1952, Bucureşti

Studii: Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti

Profesie: Profesor Dr., şef al Clinicii de Chirurgie plastică şi arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu" şi manager al aceluiaşi spital

Familie: Este căsătorit şi are o fiică de 19 ani, Alexandra

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite