Cum arată Aripile de 2 milioane de euro înălţate în Bucureşti. Monumentul va domina toată Piaţa Presei Libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul Aripi FOTO Eduard Enea
Monumentul Aripi FOTO Eduard Enea

Cel mai nou monument al Bucureştiului, dedicat luptei împotriva comunismului, a început să capete contur. Prima aripă din cele trei care urmează să compună statuia a fost montată pe soclu luni, iar cea de-a doua a fost ridicată miercuri. A treia aripă a monumentului va ajunge în Bucureşti pe 29 decembrie, atunci când statuia va fi gata.

De câteva zile, în faţa Casei Presei Libere zeci de muncitori lucrează la ridicarea celui mai nou monument din Bucureşti, alcătuit din trei aripi realizate din oţel la o fabrică din Ploieşti. Monumentul măsoară circa 24 de metri şi are o greutate de peste o sută de tone.

Conform conceptului dat de artistul Mihai Buculei, cel care semnează opera de artă, fiecare aripă este alcătuită din nouă pene cu dimensiuni diferite prinse cu nervuri, fiecare aripă având la bază câte un butuc ce urmează să se prindă pe soclul înclinat pe care va sta monumentul. „Este victoria vieţii asupra morţii, lucrarea fiind făcută din simboluri “, precizează Mihai Buculei.

Două milioane de euro

Povestea monumentului „Aripi“ a început în anul 2004, atunci când sculptorul Mihai Buculei a câştigat un concurs de soluţii care l-a ajutat să ajungă şi mai aproape de idealul pe care îl avea: să realizeze un monument care să simbolizeze lupta împotriva comunismului.

După acest pas, proiectul gândit de Buculei a fost pe masa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, primid aviz pozitiv din partea consilierilor. În urma aprobării proiectului de hotărâre care prevedea construirea şi amplasarea monumentului în Capitală, Primăria Capitalei, condusă la acea vreme de Sorin Oprescu,  a devenit instituţia responsabilă cu decontare cheltuielilor necesare realizării monumentului „Aripi“, plătind pentru realizarea operei de artă în jur de două milioane de euro.

aripi foto eduard enea

Artistul Mihai Buculei ia parte la amplasarea monumentului FOTO Eduard Enea

„Costurile necesare pentru finalizarea acestei lucrări de artă monumentală sunt de 9.240.210 lei, fără TVA, cheltuieli decontate din bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti, conform hotărârilor Consiliului General“, au precizat reprezentanţii municipalităţii.

Variante mai ieftine

O sumă impresionantă, după cum spun unii arhitecţii, care susţin că în locul realizării unui monument atât de costisitor ar fi putut fi găsite unele soluţii mai ieftine.

„Atât plăteşte Primăria Capitalei? De ce nu mută acolo (n.r. în locul în care a fost statuia lui Lenin) un alt monument care este undeva prin Bucureşti dacă tot vor să pună ceva acolo? Decât să dai banii ăştia mai bine nu mai faci nimic acolo“, a declarat arhitectul Crişan Atanasiu.

Acesta spune că firesc ar fi ca în locul statuii lui Lenin „să fie totuşi amplasat un alt monument“, însă unul ceva mai ieftin, deoarece odată cu realizarea Pasajului subteran Piaţa Presei Libere zona s-a transformat mai degrabă în una de tranzit. Concret, spun arhitecţii, oamenii nu se vor concentra pe impresionantul monument care urmează să fie amplsat acolo. „Cu atât mai mult cu cât în zonă se află şi alte opere, precum Fântâna Mioriţa“, mai precizează Atanasiu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite