Cum a ajuns Hotelul Concordia din Bucureşti, clădirea în care s-a decis Unirea, o ruină. Oprescu: „Clădirea va fi refăcută, nu distrusă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arăta faţada Hotelului Concordia înainte să fie acoperit cu plăci de lemn FOTO Adevărul
Aşa arăta faţada Hotelului Concordia înainte să fie acoperit cu plăci de lemn FOTO Adevărul

Au trecut 156 de ani de când Alexandru Ioan Cuza a fost ales conducătorul Ţării Româneşti şi al Moldovei, iar momentul în care s-a pus la cale trecerea celor două teritorii sub cupola Principatelor a avut loc într-o clădire din Bucureşti care astăzi se află într-o stare avansată de degradare.

Hotelul Concordia, bijuteria coroanei Bucureştiului, a fost construit în anul 1852, iar cele 90 de camere pe care le avea, restaurantul la care luau masa cele mai importante numele ale vremii şi meniul sofisticat l-au clasat pe lista celor mai selecte din oraş. Elita politică a acelor vremuri, mari industriaşi şi diplomaţi străini alegeau acest hotel datorită reputaţiei sale.

De-a lungul timpului, hotelul a fost mistuit de flăcările a două incendii devastatoare: în 1884 şi în 1901. De fiecare dată, hotelul a fost refăcut, reuşind astfel să treacă cu bine de încercările la care a fost supus.

Decăderea hotelului a început odată cu instaurarea regimului comunist. Clădirea a trecut în ograda ICRAL-ului, deseori fiind cazaţi aici oameni din clasa muncitoare care nu au ţinut cont de valoarea istorică a construcţiei, făcând modificări după bunul plac.

După Revoluţie, Hotelul Concordia stă în paragină circa zece ani, apoi este câştigat de un bărbat din străinătate care îl vinde destul de repede firmei Ro Naturstein SRL în toamna lui2003. De atunci, prin „grija“ propietarilor şi indiferenţa autorităţilor, hotelul în care s-a scris o filă esenţială din istoria României ajunge o ruină lipsită de strălucirea vremurilor de altădată.

Oprescu promitea că-l salvează

La începutul anului 2013, edilul-şef spunea că hotelul nu va fi demolat pentru că se fac toate eforturile necesare pentru salvarea lui. 

„Mie mi-au luat în ultimii trei ani toţi banii de locuinţe sociale şi de cumpărat de clădiri patrimoniale. În 2009 am avut bani, mi i-a tăiat Consiliul (General al Municipiului). Am avut bani pentru trei-patru clădiri. Nu rezolvam problema, dar începeam. Acolo unde am putut să o fac, casa lui Anton Pann, celelalte case care am mai putut, am făcut-o. Şi nu numai asta. Dar e insignifiant faţă de posibilităţile pe care le-aş fi avut... De şase ani stă Curtea Veche respinsă de toţi miticii. (...) În orice caz, clădirea Concordia va fi refăcută, şi nu distrusă”, spunea atunci primarul general al Capitalei în cadrul emisiunii Kilometrul 0 de la postul TV Digi 24.  

Pe aceeaşi temă:

Sorin Oprescu: „Hotelul Concordia va fi salvat, nu va fi demolat”

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite