Cum au ajuns câţiva bucureşteni să adune gunoaiele dintre ruinele Morii lui Assan, prima cu aburi din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
moara assan

În ultimii ani, Bucureştiul a fost mutilat, pierzând numeroase clădiri importante pentru identitatea locuitorilor. Ucisă de ignoranţa autotrităţilor a fost şi Moara lui Assa, prima moară cu aburi din România. Pentru a reda zonei un aspect mai îngrijit, câţiva bucureşteni au anunţat pe reţelele de socializare că vor ieşi să adune deşeurile adunate de-a lungul timpului lângă ruinele morii.

În urmă cu aproximativ un secol şi jumătate, în anul 1883, în zona Obor-Lizeanu din Capitală începeau să fie puse primele cărămizi ale Morii lui Assan, prima moară cu aburi din ţara noastră. Impresionanta construcţie a fost ridicată în Capitală într-o perioadă în care oraşul nu avea nici măcar o frabrică de cărămidă, prima fabrică de profil fiind înfiinţată doi ani mai târziu.

Celebra moară a fost întemeiată de cătrei doi negusturi: George Assan şi Ion Martinovici, urmând ca drumurile celor doi să se despartă în 1865. Pentru ca planurile aranjate cu grijă pe foi să se concretizeze, mai multe utiliaje de la Viena au fost transportate pe Dunăre.

Astăzi, la mai bine de un secol şi jumătate, Moara lui Assan a ajuns o ruină, locul preferat al oamenilor care ani de-a rândul au furat materiale din construcţie. Şi nu doar hoţii au fost problema. Prima moară cu aburi din România a trecut şi printr-un incendiu puternic, care a condus şi mai mult la degradarea acesteia.

Acţiune de igienizare

În acest context, câţiva bucureşteni au anunţat pe reţelele de socializare că vor să iasă în stradă şi să particepe la o acţiune de igienizare a terenului din jurul rămăşiţelor morii.

„Ecologizarea este un prin pas în a transforma tot acel spaţiu abandonat într-un loc viu şi liber, dezvoltat de comunitate pentru comunitate. Deşeurile sunt în general mase plastice. Recomand ca fiecare voluntar să folosească manuşi de protecţie. Se vor pune la dispoziţie saci de rafie pentru colectarea deşeurilor “, se anunţă pe pagina de Facebook a evenimentului.

Pe aceeaşi temă:

O clădire din secolul al XIX-lea din Capitală va fi demolată. Construcţia, distrusă cu autorizaţia municipalităţii

FOTO Patrimoniul industrial lăsat Capitalei de familia Assan

Un perete al Morii lui Assan s-a prăbuşit. Nu s-au înregistrat victime

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite