Clopote de 95.000 de euro pentru Catedrala din Voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai importante evenimente în procesul de ridicare a Catedralei „Intrarea Domnului Iisus în Ierusalim” din Voluntari, a cărei construcţie a început la 17 noiembrie 2007, a avut loc azi-dimineaţă.

Citeşte şi: Uriaşa catedrală din Voluntari are o schelă pe măsură

Este vorba despre montarea structurilor care vor susţine cele cinci clopote care au o greutate totală de cinci tone aduse tocmai din Austria, unde au fost construite de una dintre cele mai renumite firme de specialitate din lume, Grassmayr.

Unice în lume
Primăria din Voluntari a cheltuit 95.000 de euro de euro pentru realizarea acestor clopote, motivând că sunt unice în lume. Marea deosebire faţă de cele normale este dată de sunetele prelungite pe care acestea le pot reda.

Pe clopote stau inscripţionate versetele latine „vivos voco, mortuos plango, fulgura frango”, care înseamnă „pe vii îi chem, pe morţi îi plâng, fulgerele frâng”. Sfinţirea acestora se va face până la sfîrşitul lunii, la sol, înainte să fie ridicate în clopotniţă.

„Toate cele cinci clopote ne-au costat 95.000 de euro. Firma care le-a făcut are o vechime de 400 de ani în domeniu. Cel mai greu are 2,5 tone, iar toate cinci cântăresc în total 5 tone”, a spus Florin Pandele, primarul oraşului Voluntari.

Catedrala „la roşu”, gata în octombrie
Clopotele, făcute dintr-un aliaj de bronz, cupru şi staniu sunt „armonizate în gamă”, după un secret păstrat de 14 generaţii de celebra familie Grassmayr. Primarul Pandele a mai spus că la 14 octombie, Catedrala din Voluntari, ale cărei costuri totale s-au ridicat la aproape 7 milioane de euro, va fi finalizată „la roşu”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite