Centrul Vechi intră sub asediul distracţiei: de azi începe un maraton de petreceri şi cultură urbană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Istoric al Bucureştiului va aparţine astăzi şi mâine în totalitate tinerilor care vor sărbători ziua Tineretului printr-un festival de artă urbană.

Străduţele Centrului Istoric din Capitală vor găzdui astăzi şi mâine festivalul "Noua Generatie în Centrul Vechi" cu prilejul Zilei Naţionale a Tineretului. Acest eveniment artistic maraton se va concentra pe cultura urbană şi pe creativitatea tinerilor, care vor avea ocazia să se exprime prin prezentări ale diferitelor tipuri de proiecte din domeniile artelor vizuale, ecologie, teatru, fotografie, muzică, sporturi urbane şi multe altele. Primăria Bucureştiului va marca astăzi, la ora 12.00deschiderea festivalului "Noua Generatie in Centrul Vechi", prin inaugurarea nou-amenajatul spaţiu de lângă Hanul lui Manuc, denumit "Piaţa Sfântului Anton".

Zona Centrului Vechi adiacentă Hanului lui Manuc a fost neglijată timp de mulţi ani, dar odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a vechilor străduţe, spaţiul a prins din nou viaţă iar autorităţile ne anunţă că de acum inainte, platforma din Piaţa Sfântului Anton va fi gazda a numeroase evenimente culturale şi sociale pe timp de vară.

Expoziţii de fotografie

Pe durata a celor două zile de festival, Piaţa Sfântul Anton va deveni o platformă "urban culture", în care tinerii îşi vor promova proiectele artistice, ei fiind în atenţia spectatorilor. Organizatorul acestui eveniment, sociologul Horia Frunză a declarat că “acest eveniment a fost dezvoltat ca o reacţie la toate evenimentele dedicate tinerilor, unde o persoana publică, un artist urcă pe scenă şi acaparează toată atenţia. De ziua tinerilor, ei ar trebui să fie pe scenă şi să fie răsplătiţi cu aplauze. Scopul nostru este de a arăta bucureştenilor că tinerii de astăzi sunt interesaţi de originalitate şi de frumos, de artă şi de relaţionarea cu cei care au ceva de spus în viaţa artistică a acestui oraş”.

În această perioadă, pe străduţele centrului vor fi amplasate mai multe expoziţii de fotografie, pictură şi obiecte artistice. De asemenea, pe scena din Piaţa Sfântului Anton vor fi testate prin concursuri, cunoştiinţele generale ale tinerilor despre “Micul Paris”.

Organizatorii şi-au propus să marcheze şi sărbătorirea Anului Aviaţiei în evenimentele puse în scenă.Astfel, o mini-expoziţie în aer liber cu machete de avioane şi elicoptere, dedicată pionoierilor aviaţiei româneşti va fi expusă de tinerii proiectanţi care încă n-au ieşit din băncile liceelor. Invitatul de onoare al acestui eveniment este primul român care a obţinut Marele Premiu la Salonul de Invenţii de la Geneva, în 2009, Mircea Tudor. Acesta va monitoriza machetele zburătoare şi îndemânarea aeromodeliştilor. Cu acelaşi prilej, tot astăzi, de la ora 16.30, Primăria Capitalei va oferi trofee elevilor de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" care vor reprezenta România la concursurile NASA şi elevilor campioni naţionali la aeromodelism,

Mai pe seară, străduţele boeme din centrul oraşului vor găzdui şi o serie de recitaluri musicale. De la folk şi blues la jazz şi muzică experimentală  mai multe grupuri de interpreţi tineri, unii dintre ei fiind membri ai formaţiilor de stradă vor concerta în faţa tinerilor bucureşteni. Pentru cei pasionaţi de sporturile extreme, organizatorii au plănuit şi o demonstraţie de Trial Biking, unde cei mai buni rideri din ţară se vor întrece în cascadorii pe două roţi. După această demonstraţie, publicul are ocazia de a învăţa câteva din mişcările bicicliştilor extremi chiar de la ei.

Distracţie şi educaţie pentru tineri

Tinerii rămân în prim plan şi după ziua dedicată lor. Elevii care merg la facultate la toamnă sunt aşteptaţi la Târgul Educaţiei, între 4 şi 6 mai, cu toate motivele de a alege Universitatea din Bucureşti, în pliante, broşuri şi sesiuni informative. Nu vor lipsi pauzele cu jocuri şi concursuri, demonstraţii sportive şi momente artistice. Studenţii şi profesorii îi aşteaptă pe tineri la Facultatea de Drept. Târgul se deschide la ora 10, dar tinerii nu trebuie să chiulească, va fi deschis şi după ore, până la ora 18,vineri şi sâmbătă.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite