Centrul Istoric se împiedică de istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finalizarea străzilor din Centrul Vechi al Capitalei depinde de vestigiile ce vor fi găsite la săpăturile de pe Strada Şelari.

Doar şase din cele 16 străzi din Centrul Istoric au fost refăcute în totalitate. Reprezentanţii Primăriei susţin că, dacă istoria nu le-ar pune beţe-n roate, străzile ar fi gata în câteva zile.

De patru ani, Centrul Vechi al Capitalei este un şantier continuu, iar străzile par a fi mai degrabă tranşee decât căi de acces şi de promenadă. Săpăturile fără sfârşit au ruinat afacerile cârciumarilor, însă în zonele finalizate businessurile proprietarilor de terase au înflorit mai ceva ca pe Dorobanţi.

Săptămâna trecută, s-a încheiat analiza arheologică pe strada Covaci şi se pregătesc excavatoarele pentru străzile Şelari şi Poştei. Termenul de finalizare nu poate fi pronunţat deoarece specialiştii se aşteaptă ca pe strada Şelari să descopere zidurile Curţii Domneşte a lui Constantin Brâncoveanu. „Nu pot face niciun pronostic cu privire la finalizarea lucrărilor pentru că depinde de ceea de vom găsi când se vor face săpăturile“, a declarat arheologul Gheorghe Mănucu-Adameşteanu, şeful secţiei de Arheologie de la Muzeul Bucureşti.

Mădălin Dumitru, directorul Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei spune că dacă lucrarea ar depinde doar de „munca fizică, aceast ar fi gata în câteva zile“. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, preconiza cu un aer optimist la o vizită făcută în Centrul Istoric la începutul lunii mai că „până la mijlocul verii vor fi gata toate străzile“.

Oraşul de sub străzi

Lucrările de refacere a zonei istorice a Capitalei au început în martie 2007 şi au avut drept scop reabilitarea reţelei de canalizare, apă potabilă, a celei de energie electrică şi de telefonie. În timpul săpăturilor, au fost descoperite vestigii arheologice. Spre exemplu, pe strada Lipscan au fost scoase la lumină Hanul Zlătari şi o casă cu două camere construită în secolele XV. De asemenea, în aceeaşi zonă au fost descoperite un vas cu 500 de monede de argint, Hanul lui Constantin Brâncoveanu, biserica şi Hanul Greci, precum şi cimitire medievale. Toate aceste descoperiri, cu o importanţă istorică şi arheologică majoră, au trenat lucrările de reabilitare a străzilor, în ciuda micilor investitori care vedeau cum li se îngroapă afacerea, şi a trecătorilor obligaţi să suporte noroiul şi ruinele din centrul metropolei.

Un contract reziliat

Proiectul a fost realizat în baza unui contract între Primăria Capitalei şi firma Sedesa Obras y Servicios S.A. din Spania. În noiembrie 2008, firma a sistat lucrările pentru că municipalitatea nu-şi achitase obligaţiile băneşti. Abia în august anul următor au fost reluate săpăturile, însă în octombrie Primăria a reziliat contractul cu firma spaniolă. A urmat un proces care şi în acest moment se află la Curtea Internaţională pentru Arbitraj Comercial de la Paris.

Administraţia bucureşteană a plătit firmei Sedesa aproximativ 10 milioane de euro. Din noiembrie anul trecut, lucrările au fost preluate de firmele Apolodor Grup Construct, SC Grup Construct şi SC Engineering Design.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite