Cel mai tânăr voluntar al proiectului Drumuri Verzi în Bucureşti are 15 ani. „Bicicleta m-a făcut să cunosc oraşul“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul DVB îşi propune să identifice soluţiile pentru implementarea unei reţele (tip fagure) de drumuri pentru pietoni şi biciclişti, protejate de traficul rutier. Fluxul pietonal va fi separat de fluxul bicicletelor.
Proiectul DVB îşi propune să identifice soluţiile pentru implementarea unei reţele (tip fagure) de drumuri pentru pietoni şi biciclişti, protejate de traficul rutier. Fluxul pietonal va fi separat de fluxul bicicletelor.

Drumuri Verzi in Bucuresti este un proiect prin care bucurestenii se pot implica in procesul de planificare a infrastructurii dedicate mobilitatii active (mersul pe jos si cu bicicleta). Exemple cu solutii identificate sunt disponibile pe site-ul www.drumuriverzi.ro

DVB este primul proiect derulat in Bucuresti unde se aplica principiile de implementare a unui Plan de Mobilitate Urbana Durabila

"O abordare participativă ce îi implică atât pe cetăţeni, cât şi pe investitori şi politicieni de la început şi pe toată durata procesului de planificare" - o caracteristica de baza a unui Plan de Mobilitate Urbana Durabila.

Unul dintre cetatenii care au ales sa se implice voluntar in proiectul DVB are 15 ani. Emilia Margean l-a intervievat.

Nu ne place aglomeraţia din Bucureşti şi condamnăm în fiecare moment al zilei traficul infernal. Ne-am săturat să ne tot plângem şi să tot aşteptăm ca cineva să ia anumite măsuri. Ei bine, exista tineri care s-au hotărât să acţioneze, într-un timp în care s-a înţeles importanţa şi impactul presiunii din partea comunităţii asupra autorităţilor. De la vârste din ce în ce mai fragede ei îşi manifestă dorinţa de a schimba ceva în lumea în care trăiesc, chiar şi fără un câştig material. Astfel, ajung să îi inspire pe cei din jur cu energia şi entuziasmul care îi caracterizează.

Este şi cazul lui Eduard Alexandru Muñoz Guerra, căruia colegii îi spun simplu: Edi. El are doar 15 ani, este elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Iulia Haşdeu din Bucureşti, iar hobby-ul lui cel mai mare este să se plimbe cu bicicleta. Însă nu este singura lui pasiune: el mai cântă la chitară şi voce şi îi place să petreacă mult timp în aer liber. Edi a ales să se implice în proiectul Drumuri Verzi în Bucureşti dezvoltat de către Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) şi este pentru prima dată când face voluntariat.

Pentru a afla mai multe detalii despre determinarea lui, am stat de vorbă cu Edi şi cu mama lui: Romina Muñoz Guerra.

De ce ai ales proiectul DVB?

Edi: Unul dintre motive este că îmi place să merg cu bicicleta, iar cel de-al doilea este că vreau să fiu una dintre persoanele care să facă ceva pentru Bucureşti, să nu mai fie chiar atât de periculos să mergi cu bicicleta şi să pot să merg cu bicicleta în siguranţă.

Unde ai aflat de acest proiect?

Edi: M-am înscris într-un grup pe Facebook, iar cineva a dat share şi am aflat, am intrat pe site-ul Drumuri Verzi în Bucureşti şi m-am înscris.

Ştiu că e prea devreme să întreb, iar opţiunile se pot schimba de foarte multe ori la această vârstă, dar acest proiect are vreo legătură cu ceea ce vrei să faci în viitor? Cu cariera pe care ai dori să o urmezi?

Edi: Nu, încă nu m-am gândit. Cred că e cam devreme.

Ai dori să mergi la o facultate în afara ţării, unde are o mare importanţă voluntariatul?

Edi: Nu.

Mama: Da, e devreme, dar ştie şi el că daca va hotărî să meargă la o facultate în afară într-adevăr contează.

Mai ai colegi de liceu care fac voluntariat?

Edi: Nu. Le-am povestit colegilor despre acest proiect, nu am avut un răspuns, să zicem, pozitiv, adică nu au vrut şi ei să participe, dar oricum sunt colegi de-ai mei care merg destul de mult cu bicicleta

Mama: Probabil că dacă vor vedea rezultate, atunci vor adera şi ei. Oricum la noi conceptul de voluntariat este foarte...”Cum adica? Te duci să munceşti degeaba?” Pănă la urmă te duci să câştigi experienţă. Eu aş fi făcut dacă pe vremea mea se putea, când eram studentă sau elevă, eu m-aş fi dus, dar nu erau. Deci nu am făcut voluntariat, iar acum nu am timp. Încerc să-l încurajez pe el deocamdata, apoi pe cel mic.

Ce credeţi că va învăţa Edi din această experienţă?

Mama: M-am gândit la siguranţa lui, a bicicliştilor, eu fiind şi şofer şi ştiu că încă nu suntem educaţi să fim atenţi şi la biciclete şi la motociclete. Atunci l-am încurajat efectiv. Dacă el şi-a ales acest proiect, m-a întrebat: „Pot să?”, „Da, bineînţeles.” şi aşa a fost. Va învăţa ce înseamnă să participi la un proiect şi eu sper din tot sufletul să se şi materializeze. Cunoaşte şi alţi oameni şi poate va vorbi mai mult. Îi place foarte, foarte mult să meargă cu bicicleta şi în aer liber. Merge câte 50 de kilometri odată, deci chiar îi place. Pe Facebook îşi pune de fiecare data: 40, 50, traseele.

Edi: bicicleta m-a făcut să cunosc Bucureştiul. Am mers prin aproape toate cartierele din Bucureşti. Îmi place să merg şi să cunosc, te simţi liber.

Şi reuşeşti? Pentru că ştiu că este periculos sau aproape imposibil în unele zone ale Bucureştiului.

Mama: Greu. Eu am emoţii de fiecare dată când pleacă să se plimbe cu bicicleta. Acum la fiecare intersecţie, când trecem pe străzi spune: „Uite! Aici s-ar putea face!”. Deja vizualizează. Sperăm că se va accepta proiectul, că şoferii îl vor respecta, pentru că în Piaţa Victoriei e o pistă paralelă cu trotuarul, o bucată scurtă, pe şosea, şi au pus  stâlpişori de plastic şi erau maşini parcate pe acea pistă pentru biciclişti. Bine, era şi un poliţist care tocmai îi amenda. Sper din tot sufletul să se materializeze acest proiect.

Exemplul lui Edi nu face decât să ne dea curaj şi să ne insufle optimism şi încredere într-un Bucureşti mai puţin sufocat şi sufocant. Proiectul Drumuri Verzi în Bucureşti dezvoltat de OPTAR le oferă ocazia tuturor celor care doresc un oraş mai aerisit şi mai verde să contribuie la un viitor sustenabil. Pentru prima dată în istoria recentă a Capitalei, cetăţenii sunt cei care vor avea un cuvânt de spus despre cum trebuie să arate infrastructura pietonala şi cea pentru biciclete. Dorim să îi încurajăm pe cei care vor să facă o schimbare în bine pentru societatea în care trăim.

Un material realizat de Emilia Mărgean

-------------------------------------------------

Emilia Mărgean este voluntar în cadrul proiectului Drumuri Verzi în Bucureşti şi tocmai îşi finalizează studiile în domeniul turismului, deşi a cochetat puţin şi cu jurnalismul. Motivul pentru care a decis să se implice în proiect este să contribuie la un Bucureşti respirabil şi aerisit, pentru că încă mai crede în puterea unui individ de a face o schimbare în societatea în care trăieşte.

------------------------------------------------

Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite