Catedrala Mântuirii Neamului prinde formă. Constantin Stoica: şantierul s-a reluat de şase săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările la şantierul celui mai mare lăcaş de cult din România, Catedrala Mântuirii Neamului, au fost reluate în urmă cu circa şase săptămâni. În prezent se lucrează la suprastructurarea edificiului, astfel că structura a început să fie fizibilă şi din afara spaţiului îngrădit de lângă Palatul Parlamentului.

Suprastructura edificiului este o etapă ce implică noi provocări pentru inginerii echipei de management a Patriarhiei Române, potrivit site-ului dedicat ridicării Catedralei. Dacă până în prezent şantierul nu era vizibil din afară spaţiul ce înconjoară viitoare Catedrală, acum se poate observa chiar de la distanţă suprastructura.

Noul constructor montează armătură rigidă şi flexibilă peste cota 0 şi Catedrala începe să se contureze.

„Pe şantier sunt în jur de 150 de muncitori cu inginerii care îi supraveghează. Se montează în continuare armătura rigidă. În proporţie de 90 % s-a montat până în anul 2013 şi sunt atacate şi ultimele două case de scară. Zona 11 este atacată şi ea şi s-au montat deja trei elemente la această zonă şi din urmă se vine cu montajul armăturii flexibile în jurul elementelor care au armătură rigidă şi cu turnarea betonului“, a precizat pentru postul Patrhiarhiei Române, Inginerul Dan Dumitrescu, diriginte de şantier.

Etapa acuală implică metode de execuţie diferite, mai precizează sura citată. Potrivit dirigintelui de şantier, a început şi ridicarea zidurilor exterioare în jurul case de scară de pe partea sudică. De asemenea, s-a executat zidăria exterioară în jurul unor stâlpi din axul 9.

„De circa şase săptămâni se lucrează. Momentan nu avem cifre exacte, pentru că încă nu s-a făcut un deviz preliminar. Cel mai probabil se va face o analiză a stadiului după Sărbători“, a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru adevarul.ro.

În aproximativ doi ani şi jumătate a fost realizată o lucrare complexă, cu două subsoluri şi un demisol, acolo fiind amenajate două săli polivalente.

Catedrala Mântuirii Neamului: 120 de metri înălţime, 70 de metri lăţime

Până în acest moment, în cadrul lucrării s-au folosit 55.000 de metri cubi de beton şi 13.000 de tone de armătură. Piatra de temelie a viitoarei Catedrale patriarhale cu hramurile „Înălţarea Domnului” şi „Sfântul Apostol Andrei” a fost sfinţită în data de 29 noiembrie 2007.

Potrivit clipului de prezentare virtuală a proiectului lăcaşului de cult, Catedrala Mântuirii Neamului va avea 120 de metri în lungime, 70 de metri în lăţime şi 120 de metri în înălţime, capacitatea maximă fiind de 5.000 de persoane.

Pelerinajul tradiţional de Florii din Bucureşti a pornit anul acesta de la şantierul de lângă Casa Poporului şi asta pentru că infrastructura celui mai mare lăcaş de cult din România a fost finalizată cu câteva zile înainte. Cu această ocazie, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a detaliat jurnaliştilor ”Adevărul” care au fost costurile lucrărilor, dar şi de unde provin banii.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Şantierul celui mai mare lăcaş de cult din România, redeschis. Suprastructura Catedralei Mântuirii Neamului, atribuită unui alt constructor

Agenţia de ştiri a Patriarhiei Române, Basilica, a anunţat că în următoarea perioadă vor fi reluate lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului. Reprezentanţii agenţiei au scris că în urma unei licitaţii a fost selectat un alt constructor care va continua suprastructura.

Infrastructura Catedralei Mântuirii Neamului a fost terminată. Cum arată cel mai mare lăcaş de cult din România

Un reportaj făcut pe 17 aprilie prezintă primele imagini de la şantierul clădirii care va deveni cel mai mare lăcaş de cult din România. Fundaţia Catedralei Mântuirii Neamului este aproape gata, muncitorii lucrând deja la decopertarea cofrajului.

Cât a costat Catedrala Mântuirii Neamului şi de unde vin banii pentru lucrări

Pelerinajul tradiţional de Florii din Bucureşti a pornit anul acesta de la şantierul de lângă Casa Poporului şi asta pentru că infrastructura celui mai mare lăcaş de cult din România a fost finalizată în urmă cu câteva zile. Cu această ocazie, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a detaliat jurnaliştilor ”Adevărul” care au fost costurile lucrărilor, dar şi de unde provin banii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite