Casa Poporului, construcţia realizată doar cu materiale româneşti. Ce bogăţii se ascund în clădirea-mamut din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Best Bucuresti
FOTO Best Bucuresti

Casa Poporului, una dintre cele mai cunoscute clădiri ale Europei, a fost ridicată din ordinul dictatorului Nicolae Ceauşescu în Epoca de Aur. Materialele folosite la înălţarea fortăreţei sunt 100% româneşti şi valorează o avere.

Casa Poporului a fost visul lui Nicolae Ceauşescu: dictatorul şi-a dorit din tot sufletul să aibă parte de o fortăreaţă de dimensiuni impresionante. A organizat în cele din urmă un concurs pentru a vedea care sunt ofertele pe care cei mai buni arhitecţi ai acelor vremuri le au.

La concurs s-au înscris 17 colective de arhitecţi însă, de departe, proiectul care l-a împresionat cel mai mult a fost cel al Ancăi Petrescu, pe atunci o tânără ambiţioasă care lucra din greu să-şi atingă visele.

Bogăţiile din Casa Poporului

În urmă cu trei ani, Anca Petrescu povestea pentru Adevărul care sunt adevăratele bogăţii care se ascund în interiorul imensei construcţii. Atunci, spunea arhitecta, adevăratele comori din interiorul construcţiei sunt numeroasele sculpturi în marmură.

Palatul Parlamentului

Pe lista lucrurilor cu adevărat valoroase se mai pot adăuga 700 de candelabre de cristal şi uşi sculptate în lemn, care valorează o adevărată avere. Luminătoarele din bronz turnat sunt unice şi reprezintă o adevărată comoară ascunsă între pereţii Palatului Parlamentului.

image

Nici decoraţiunile din interiorul încăperilor nu sunt ieftine: covoarele enorme, draperiile create manual şi clanţele din metale rare alcătuiesc opulenţa clădirii. Pe lângă acestea, monumentul este decorat cu sculpturi din ipsos, făcute în acea vreme în mărime naturală. La rândul lor, decoraţiunile sunt înfrumuseţate cu foiţe subţiri de aur.

Lucrările nu sunt gata

Construcţia din mijlocul Capitalei este cu adevărat impresionantă şi are câteva elemente copleşitoare. Spre exemplu, pereţii au o grosime de circa un metru, iar ferestrele au câte trei straturi de geamuri. Cu toate acestea, povestea Anca Petrescu în 2013, lucrările de la Casa Poporului nu sunt gata.

Palatul Parlamentului

Printre altele, ar trebui să fie finalizat sistemul de ventilaţie, o componentă esenţială pentru imensa clădire bucureşteană. De-a lungul timpului, clădirea Parlamentului a doborât numeroase recorduri. Este a doua clădire din lume, raportându-ne la numărul de metri pătraţi, cea mai mare clădire administrativă, cea mai masivă, dar şi cea mai scumpă clădire din lume. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite