CASA MURIBUNZILOR Bolnavii de cancer din Bucureşti, pentru care nu este leac, vor fi îngrijiţi într-un centru ca în Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul Centru de Îngrijire Paliativă din București se va deschide în sectorul 2, în curtea bisericii Sfântul Pantelimon, situată pe strada Căpitanu Ion, în 2013 și va fi dedicat pacienților a căror boală se află în stadiu terminal.

Din 2013, adulții și copiii diagnosticați cu boli incurabile vor primi, în ultimele luni de viață, atât îngrijiri medicale de specialitate, cât și asistență psiho-emoțională, socială și spirituală, cu scopul de a ameliora ultimele luni de viață ale bolnavilor oncologici și nu numai.

Servicii gratuite

Echipa de profesioniști a azilului va asigura servicii gratuite și adaptate stadiului și evoluției bolii. Pacienții care nu se pot deplasa vor beneficia de îngrijiri paliative la domiciliu, în regiuni ca București, Brașov, Făgăraș și Zărnești. Atunci cănd asistența de acasă nu este suficientă, bolnavii de cancer se pot interna în unitatea cu paturi pentru o perioadă de 10-14 zile.

Centrul de zi pentru adulți va fi o completare a serviciilor de îngrijire, care va permite bolnavilor să socializele, să se relaxexe și să folosească arta într-un mod creativ pentru a depăși problemele afective legate de boală.  Pentru copii va fi amenajat un Centru de zi care se va baza pe terapia prin joc, educație personalizată și kineto-terapie. La cămin, bolnavii vor găsi o serie de alte servicii care le vor ușura suferința: asistență socială, psiho-emoțională și spiritială și cabinete de consultații, de protezare mamară și stomatoterapie.



CLICK pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini de la viitorul centru de îngrijire paliativă

Aproape de familie și prieteni

Persoanele în fază terminală nu trebuie să fie îndepartate de cei dragi, așa că politica Centrului de Îngrijire Paliativă este mai mult decăt permisivă. Pacienții internați vor putea primi vizite de la familie și prieteni oricând între orele 8.00 și 22.00, vor fi încurajați să participe la numeroasele activități de relaxare sau de creativitate și vor putea discuta despre problemele spirituale atât cu psihologul, cât și cu preotul.

Bolnavii vor primi mese calde, pregătite chiar în bucătăria căminului, putând să aleagă unul dintre meniurile adaptate nevoilor personale. La solicitare, rudele pot rămâne și peste noapte cu pacientul internat.

Mii de bolnavi vor fi ajutați

Centrul se va întinde pe 3 nivele și 3421 mp și va avea o capacitate de 30 de paturi de internare continuă pentru perioade limitate (10-14 zile). Acesta își propune să asigure anual circa 700 de internări pentru bolnavii oncologici în stări avansate. Serviciul ambulator va asigura aproximativ 8000 de consultații și îngrijiri paliative, iar Centrul de zi – peste 5.000 de participări la activitățile organizate de personal.

Echipa de îngrijire la domiciliu se va ocupa de circa 200 de pacienți, asigurând 11.000 de vizite în fiecare an. Toate serviciile vor fi oferite în regim de gratuitate.

Fundaţia clădirii în care va funcţiona primul centru de îngrijire paliativă din Bucureşti

Speranța costă 4.7 milioane euro

Acest proiect va fi realizat de Fundația Hospice Casa Speranței, care a mai deschis un astfel de centru și în Brașov. Lucrările de construcție vor începe în primăvara anului viitor, iar costul total va fi de 4,7 milioane euro. Până acum s-au strâns 2,5 milioane euro, dintre care Primăria Sectorului 2 a aprobat suma de 132.000 euro, iar Ambasada Elveției – 550.000 euro.

60.000 de decese anual

Centru de Îngrijire este o inițiativă binevenită în contextul în care, în România, 93% dintre bolnavii în stadii terminale nu au acces la asistență paliativă, iar în 26 de județe nu există servicii de această natură.

În România, mor anual 60.000 de persoane bolnave de cancer, care ar avea nevoie de îngrijiri speciale, dintre care 80-90% suferă de dureri intense în ultimele luni de viață. În București, se sting anual circa 5.000 de oameni din cauza cancerului, dintre care numai 5% beneficiază de îngrijiri paleative.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite