Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi, motiv de „război civil“ între riverani şi constructori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Asociaţiei „Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi“ au anunţat că vor să ia atitudine faţă de autorităţile locale, pentru că în jur de 200 de blocuri ar fi fost construite ilegal. De asemenea, aceştia susţin că noile clădiri ar fi fost ridicate de constructori în complicitate cu „aparatul administrativ local“.

În ultimii cinci ani, în cele doua cartiere Dămăroaia şi Bucureştii Noi, care reprezintă zona protejată „Parcela Bazilescu“, au fost construite 195 de blocuri de apartamenete pe o suprafaţă de zece kilometri pătraţi, după cum susţine preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi“, Petru Truţă.

Acuzaţii: copaci taiaţi, autorizaţii ilegale şi lipsa parcărilor

Truţă spune că o bună parte a clădirilor ridicate în zona protejată numită „Parcela Bazilescu“ s-au construit în mod ilegal, fără a respecta autorizaţiile de construire, unele fără a avea autorizaţii, în timp ce pentru intabularea şi recepţionarea unor construcţii s-ar fi făcut fals în acte.

Deranjaţi de situaţia cu care se confruntă, în septembrie 2012 mai mulţi locuitori ai celor două cartiere au decis să protesteze şi să încerce să pună capăt construcţiilor pe care le consideră ilegale, formând Asociaţia „Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi“.

Mai exact, reprezentanţii Asociaţiei spun că sunt nemulţumiţi de faptul că în zonă, potrivit legislaţiei în vigoare, nu pot fi construite locuinţe cu regim de înălţime mai mare de P+2E, lucru care nu se respectă. Un alt motiv de nemulţumire este reprezentat de lipsa locurilor de parcare din zonă. „Locurile de parcare ar trebui făcute la subsolurile clădirilor, dar subsolurile au fost transformate în locuinţe. Un lucru inadmisibil“, susţine Petru Truţă.

De asemenea, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi“ spune că odată cu ridicare clădirilor, spaţiul verde are de suferit. „Au fost tăiaţi sute de copaci bătrâni pentru locuinţele astea. Cele două cartiere au fost concepute de către urbaniştii de acum o sută de ani ca două oaze de verdeaţă“, a adăugat Truţă.

Comisia de Petiţii a Parlamentului European, sesizată

Totodată, cei din Asociaţie spun că au fost deseori ameninţaţi că li se vor incendia locuinţele dacă mai continuă aceste „acţiuni de protejare a zonei protejate“. De asemenea, Petru Truţă spune că această situaţie va duce în curând la „un adevărat război civil“ între cei care apară cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi şi constructorii care ridică clădirile din zonă.

Petru Truţă a depus o petiţie la Comisia de Petiţii a Parlamentului European, explicând situaţia din Capitală şi faptul că grupul „Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi“ îşi propune să ia atitudine faţă de autorităţile locale, „care acţionând în numele unor grupuri de interese sunt pe cale de a distruge cele două cartiere“.

Pe aceeaşi temă:

Trei zile de proteste în Capitală faţă de mafia imobiliară din cartierele istorice Dămăroaia şi Bucureştii Noi

RATB reorganizează traficul mijloacelor de transport în comun din zona Bucureştii Noi

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite