Cadrele medicale de la Institutul ORL protestează pentru că li se desfiinţează spitalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL "Dorin Hociotă" din Capitală au oprit spontan lucrul, luni dimineaţă, nemulţumiţi de intenţia Ministerului Sănătăţii de desfiinţare a unităţii sanitare şi de reorganizare a acesteia ca secţie a Spitalului Universitar de Urgenţă.

Salariaţii institutului au decis să intre în grevă, iar cei care luni sunt în tură vor opri spontan lucrul, pentru a protesta în acest fel faţă de propunerea Ministerului Sănătăţii de desfiinţare a spitalului, a declarat liderul angajaţilor din unitatea sanitară, Cristina Niţă, pentru Mediafax.

Ea a precizat că angajaţii spitalului nu înţeleg propunerea Ministerului Sănătăţii, în condiţiile în care Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL "Dorin Hociotă" din Capitală nu are datorii şi va fi trecut în subordinea unui spital cu datorii.

Liderul sindical a mai spus că aşteaptă să fie chemaţi la discuţii de către ministrul Cseke Attila, pentru a avea consultări înainte de a fi luată o deciziei în ce priveşte Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL "Dorin Hociotă".

Reprezentanţii institutului arătau, săptămâna trecută, că desfinţarea spitalului este nejustificată din punct de vedere medical, pentru că reorganizarea ar trebui să vizeze spitalele mici şi neperformante, dar şi din punct de vedere economic, pentru că unitatea sanitară nu are datorii.

Institutul va deveni o secţie a Spitalului Universitar de Urgenţă

Ministerul Sănătăţii propune desfiinţarea Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL "Profesor Doctor Dorin Hociotă" din Bucureşti, el urmând să funcţioneze ca o secţie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).

"Reorganizarea acestor unităţi face parte din strategia Ministerului Sănătăţii de eficientizare a sistemului spitalicesc şi realizare a unui sistem în care unităţile să corespundă cerinţelor de asistenţă medicală actuale. Proiectul de act normativ prevede desfiinţarea Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL «Profesor Doctor Dorin Hociotă» Bucureşti ca unitate cu personalitate juridică şi reorganizarea acesteia în centru defonoaudiologie şi chirurgie funcţională, fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti", preciza Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Motivul ministerului: SUUB nu are un serviciu ORL corespunzător nevoilor

Ministerul îşi argumentează decizia arătând că SUUB este o unitate sanitară cu peste o mie de paturi, care acordă diverse servicii medicale spitaliceşti şi ambulatorii, dar care, pentru specialiatea ORL, are la dispoziţie doar un compartiment cu zece paturi, fără capacitatea de a soluţiona "în toate situaţiile" cazuistica aferentă unui spital de urgenţă. Institutul "Dorin Hociotă", în schimb, este "un for metodologic cu secţii clinice specializate în abordarea diferitelor patologii în domeniul ORL", care poate asigura buna funcţionare a unităţii nou înfiinţate.

"Prin organizarea unitară a activităţii celor două unităţi, Ministerul Sănătăţii urmăreşte creşterea calităţii actului medical, precum şi optimizarea asistenţei medicale acordată pacienţilor. Păstrarea institutului sub formă de centru va permite continuarea activităţilor actuale", susţineau reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Proiectul de hotărâre de Guvern a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite