Bucureştiul, la răcoare! Soluţii de avarie pentru ca sistemul de încălzire al Capitalei să nu intre în colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrătorii nu termină de reparat o ţeavă de transport a agentului termic când deja sunt chemaţi la o altă intervenţie
Lucrătorii nu termină de reparat o ţeavă de transport a agentului termic când deja sunt chemaţi la o altă intervenţie

Avariile la sistemul de încălzire centralizată din Bucureşti se ţin lanţ. După ce, de Crăciun, locuitorii din sectoarele 2 şi 3 au fost lăsaţi fără apă caldă şi căldură, astăzi, zeci bucureştenii din sectoarele 1, 5 şi 6 sunt în aceeaşi situaţie în urma unor avarii la reţeaua RADET.

Totul a început la nici o lună de la momentul în care s-a dat startul furnizării agentului termic de încălzire. De atunci, au fost patru astfel de defecţiuni majore la sistemul de termoficare, ultima înregistrându-se chiar în prag de Revelion.  Atunci a fost afectată zona din perimetrul descris de arterele: Energeticienilor, Fizicienilor, Calea Vitan (parţial), străzile Danubiu, Nicolae Pascu şi Râmnicu Sărat. Din această cauză au fost oprite 10 puncte termice din sectorul 3, care au întrerupt furnizarea apei calde şi a încălzirii pentru un număr de 184 de blocuri. 

RADET susţine că, în general, cauza producerii avariilor este reprezentată de faptul că magistralele nu au fost niciodată înlocuite, vechimea acestor conducte fiind de peste 50 de ani. Soluţia ar fi schimbarea acestora, iar până atunci RADET intervine punctual, ori de câte ori este nevoie, pentru remedierea avariilor. 

Lunile ianuarie şi februarie vor fi de foc

Sistemul centralizat de încălzire din Bucureşti este de fapt pe punctul de a claca, susţin experţii.  “Avariile vor curge în continuare şi, probabil, vom avea un vârf în lunile ianuarie şi februarie. În plus pierderile sistemului sunt foarte mari. Soluţie de ieşire din criză a acestui sistem centralizat nu prea există”, spune Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului – InfoCons.

La rândul lui Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Romania (FAPR) susţine că totul este un efect al fraudării sistemului de termoficare în ultimii cel puţin 20 de ani. 

„Pentru repararea conductelor care acum cedează din ce în ce mai des au fost bani, dar aceştia au fost fraudaţi. Practic sistemul este pe ducă. Nu mai există timp şi bani necesari rezolvării rapide a întregului sistem. Nu mai sunt bani nici măcar pentru avarii. În prezent nici măcar pe hârtie nu există un plan clar şi rapid de intreventie majoră asupra sistemului. Teoretic, sistemul poate fi refăcut, dar nu mai devreme de 2 ani de zile de la data începerii lucrărilor şi de la data existenţei banilor necesari”, spune Opaina. 

Câte 100 de blocuri fără căldură

Preşedintele FAPR explică că problema nu este nouă şi că acum s-a acutizat, iar o avarie majoră poate apărea în orice moment. “În fiecare zi, de cel puţin 3 ani, cel puţin 100 de blocuri sunt fără căldură şi apa caldă pe timp de iarnă. Avariile majore, pe magistralele de transport care aprovizionează punctele termice, pot apărea în orice moment, mai ales în perioadele sub 0 grade, fiind vorba de 2000 km de conducte extrem de uzate”, susţine Opaina. 

“Centralele ELCEN care produc energia termică sunt în fază avansată de uzură şi de continuă degradare. Randamentul lor este sub 50%.  În actualele condiţii - politice, economice şi tehnice - nu există nici o soluţie. Fiecare cetăţean al Bucureştiului are căldură şi apa caldă de la ELCEN şi RADET după cum îi este norocul. Teoretic soluţia stă în capacitatea fiecărui cetăţean de a-şi asigura individual căldură conform ofertelor de pe piaţă de energie sau de a-şi schimba oamenii politici locali. Riscul în prezent este major: Închiderea peste noapte a întregului sistem de încălzire. Problemă este de importanţă locală şi naţională şi nimeni din aparatul de stat nu o tratează că atare”, a conchis Radu Opaina. 

Sorin Mierlea: Soluţia centralelor de bloc, adoptată de tot Occidentul 

Sorin Mierlea preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, susţine că cetăţenii au două soluţii pentru a rezolva problema.

„O soluţie provizorie sunt centralele de apartament. Dar acestea sunt periculoase pentru că, practic, sunt o bombă cu ceas în fiecare apartament. În plus sunt foarte poluante, având un impact major asupra mediului şi implică o serie de costuri de exploatare destul de mari. Aşadar, nu trebuie să inventăm apa caldă pentru a rezolva problema încălzirii. Trebuie să ne uităm cum au făcut cei din toată Europa, inclusiv o parte din cei din jurul nostru. Cele mai eficiente şi sigure sunt centralele de bloc sau chiar de condominiu de blocuri. Aceasta este soluţia aleasă de tot Occidentul pentru că raportul calitate/siguranţă/preţ este maxim”, a conchis Sorin Mierlea. 

Carte de vizită

RADET Bucureşti este un prestator de servicii de interes local care exploatează reţeaua termică de termoficare a Municipiului Bucureşti. RADET are în operare 1012 Puncte Termice, staţii centralizate şi module termice şi 47 Centrale Termice de cvartal şi furnizează energie termică pentru peste 8.200 de blocuri de locuinţe şi aproximativ 300 imobile, precum şi pentru aproximativ 5.100 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite