Bucureşti: Redescoperirea pictorului Apcar Balthazar, la Galeria Dialog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, de la ora 18.00, publicul este invitat să participe la vernisajul unui expoziţiii omagiale care readuce în actualitate creaţia unui valoros artist plastic român


Pictorul Apcar Balthazar a trăit doar 29 de ani, între 1880 şi 1909.

De pe urma scurtei sale existenţe au rămas aproape 300 de lucrări, dintre care, 57 de uleiuri şi 218 desene au fost prezentate, o singură dată, publicului, într-o expoziţie retrospectivă, în 1936.

Criticul de artă Petru Comarnescu i-a dedicat o monografie, publicată în 1956, în care îl prezintă ca pe un artist extrem de matur şi exigent şi un priceput istoric al artelor.

Personalităţi care i-au fost contemporane îl caracterizează pe Balthazar ca fiind preocupat de găsirea unui „stil decorativ românesc”, străduindu-se ca pe temeiul vechiului stil rustic-popular şi al tradiţiei frescelor, să pună premizele unui stil decorativ naţional, autentic,  „cu adevărat înnoit şi viu”.

Expoziţia de la Galeria Dialog, situată la parterul Primăriei Sectorului 2, are meritul de a face cunoscute autenticitatea şi originalitatea picturii lui Apcar Balthazar, care surprind prin actualitatea lor, în contextul creaţiei plastice româneşti de astăzi. 
        

Realizarea acestui eveniment cultural, prilejuit de împlinirea unui secol de la moartea pictorului Apcar Balthazar,  a fost posibilă datorită colaborării Galeriei Dialog cu Muzeul Naţional de Artă al României, Cabinetul de Stampe al Academiei Române, Muzeul Municipiului Bucureşti şi colecţionari de artă.
Curatorul expoziţiei este criticul de artă Ruxandra Garofeanu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite