Bucureşti: Părinţii copiilor arşi: „Hidranţii erau doar de formă, nu aveau apă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatăl a doi nou-născuţi, gemeni, a încercat să stingă focul, dar hidranţii nu funcţionau. Surse din spital spun că incendiul de la secţia Reanimare pentru nou-născuţi a Maternităţii Giuleşti din Capitală a izbucnit de la un scurtcircuit. Patru copii au murit, iar alţi şapte sunt în stare gravă la Spitalul „Grigore Alexandrescu“. Famiile spun că focul a reuşit să se propage din cauză că micuţii au fost lăsaţi nesupr

Familiile copiilor au stat toată noaptea la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ unde au aşteptat cu groază în suflet veşte despre starea copiilor lor. În incendiul de aseară de la Maternitatea Giuleşti din Capitală au murit trei bebeluşi, iar azi-noapte a decedat al patrulea din cauza arsurilor grave pe aproape 80% din suprafaţa corpului.

Medicii se luptă să salveze alţi şapte nou-născuţi aduşi la Spitalul „Grigore Alexandrescu“, care, spun specialiştii, se află în continuare în pericol din cauza rănilor profunde. Părinţii bebeluşilor arşi la Maternitatea Giuleşti spun că spitalul nu îndeplinea normele de siguranţă pentru incendii. Tatăl unuia dintre nou-născuţi a spart geamul unui hidrant şi a descoperit cu stupoare că nu era făcută alimentarea cu apă aşa că nu a putut să stingă focul.

„Domnul Coman a încercat să facă ceva mai ales că soţia lui tocmai născuse gemeni. A spart geamul unui hidrant şi a încercat să stingă focul dar nu a avut cu ce pentru că nu era apă pe furtun. Dacă cineva ar fi controlat hidranţii poate că nu se ajungea la tragedia asta“, a spus plângând mama unui bebeluş care a fost de asemenea rănit grav în incendiul de aseară. „Ginerele nostru ne-a povestit că a încercat să stingă focul dar nu a curs decât o cană de apă de pe furtun“, ne-au spus bunicii gemenilor.



O asistentă la 20 de copii
Părinţii, care de aseară stau în curtea Spitalului „Grigore Alexandrescu“ fără să doarmă şi fără să mănânce, trec cu repeziciune de la tristeţe şi disperare la furie şi indignare. „Sistemul medical ne-a distrus copiii. Nu sunt cadre medicale şi nu are cine să aibă grijă de pacienţi. La Secţia de Terapie Intensivă, unde se aflau copiii, era o asistentă care avea grijă de 20 de copii. Femeia era plecată atunci când a izbucnit incendiul“, a spus un părinte.

Surse din spital spun că incendiul a izbucnit de la un scurtcircuit după care incendiul s-a propagat şi a provocat explozia. „Nu cred că a avut loc mai întâi explozia şi apoi incendiul, cred că a fost invers, mai întâi a fost un scurt apoi a luat foc şi focul s-a extins. Nefiind niciun cadru medical în zonă nimeni nu a simţit fumul şi nu s-a intervenit decât când era prea târziu. Copii au stat minute bune în flăcări până când au venit pompierii“, au precizat sursele amintite.

image



Scurtcircuit la o instalaţie improvizată
Surse judiciare susţin aceleaşi informaţii şi spun că explozia produsă în secţie ar fi fost declanşată de un scurtcircuit, probabil de la neizolarea a două fire ale unei instalaţii improvizată de aer condiţionat. De asemenea, potrivit aceloraşi surse, copiii de la secţia de reanimare nu erau supravegheaţi. „Ancheta a fost preluată de către Parchet şi se încearcă să se afle cauza exactă a exploziei. Într-adevăr, secţia nu era sub supraveghere“, a declarat Anca Onofrei, ofiţer de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.

image

Citește și: Bebeluş bolnav de septicemie, minge de ping-pong între Ministerul Sănătăţii şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia

Medicii spun că orice tip de aparatură şi instalaţiile din spitale trebuie verificată de firme de profil sau de angajaţii spitalului. „La noi ca şi la Maternitatea Giuleşti, se controlează lunar aparatura. Cine face controlul dă avizul de funcţionare şi este direct răspunzător de ceea ce se întâmplă“, a spus dr. Dan Enescu, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu“.

Multiple anchete, ale spitalului, Parchet şi Ministerului Sănătăţii se află în prezent în desfăşurare şi urmează ca până mâine să se afle cine este responsabil de starea aparaturii şi a instalaţiilor electrice de la Giuleşti. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, autorităţile au interogat o mare parte din personalul maternităţii pentru a putea fi stabilite cauzele tragediei.

Carbonizaţi de vii
Explozia de la Maternitatea Giuleşti s-a soldat cu moartea a patru bebeluşi care veniseră pe lume de doar câteva zile. Alţi şapte se zbat între viaţă şi moarte la Spitalul „Grigore Alexandrescu“.
De asemenea, alte 113 persoane au fost scoase de urgenţă din clădire. Dintre aceştia 53 erau copii şi 60, femei. Va fi un punct de reper în istorie. Amintiţi-vă cât caz s-a făcut în urmă cu câteva luni când un copil de cinci zile a fost ars pe 20% din suprafaţa corpului. Acum este vorba de opt copilaşi care nu au nici măcar trei kilograme şi cu arsuri mult mai grave“, a mai spus managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu“, Dan Enescu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite