VIDEO Povestea emoţionantă a grănicerului basarabean care cântă la harpă pe străzile din Capitală: „Vreau   să-mi aduc familia în Bucureşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonid (52 de ani) vrea să-şi cucerească visele cântând la harpă FOTO Ionuţ Ungureanu
Leonid (52 de ani) vrea să-şi cucerească visele cântând la harpă FOTO Ionuţ Ungureanu

Lângă traficul intens, printre paşii repezi şi în plin vânt rece, aproape de una dintre cele mai aglomerate intersecţii din Bucureşti, timpul a stat în loc şi a sunat celtic. Degetele muncite ale unui fost militar basarabean ciupesc astăzi fin corzi de harpă, iar sunetul ce cheamă parcă zeii uimeşte chiar şi pe cei mai grăbiţi bucureşteni. adevarul.ro vă prezintă povestea lui Leonid, moldoveanul care vrea să-şi schimbe viaţa prin muzică.

Obiceiul nevrotic al bucureşteanului activ pare să fie încă o dată zdruncinat de cultură. Se întâmplă la intrarea în Centrul Istoric, chiar lângă Piaţa Unirii, pe unde Leonid, un basarabean de 52 de ani, mai cântă la harpă. A fost grănicer timp de 22 de ani, dar acum este pensionar şi spune că leafa de-acasă nu-i mai ajunge pentru a-şi atinge visele. Pe fiica lui (16 ani) o vede economistă, iar pe băiat (12 ani), medic. De un an a reuşit să obţină cetăţenia română şi a hotărât că va face tot ce-i stă în putinţă să-şi aducă familia în România. Primul pas a fost să înveţe să cânte la harpă, instrument cu care fratele lui a cucerit Europa.

„Am venit în Bucureşti ca să fac un ban pe lângă pensia pe care o iau. Cânt împreună cu fratele meu. El are deja firmă de entertainment la Focşani şi pe baza acestei firme vrem să facem o formaţie şi să ne lansăm pe site-uri şi oriunde putem. În România sunt de o săptămână, fratele meu m-a ajutat să stau aici“, povesteşte basarabeanul într-o zi încă blândă de noiembrie.

Leonid, grănicerul basarabean care cântă la harpă pe străzile din centrul Capitalei

„Am fost la preselecţie pentru concursul Românii au talent“

Fratele lui din Focşani, Eduard Dopireac, a fost toată viaţa muzicant. A absolvit Conservatorul la Chişinău, la Catedra de Jazz şi Muzică de Stradă, a cântat la chitară şi la flaut în Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Naţionale din Republica Moldova. A călătorit în toată lumea şi a cântat pentru personalităţi ca Silvio Berlusconi sau Mihail Gorbaciov. Pasiunea lui a fost muzica celtică şi aşa a descoperit harpa. De ani de zile este instrumentul care îl face celebru cu fiecare recital susţinut. Eduard este cel care i-a oferit fratelui său cheia unei lumi deosebite.

„Cânt de şase ani la harpă, am învăţat de la fratele meu. În Bucureşti, am venit pentru preselecţia de la concursul «Românii au talent» şi pentru a încerca să facem o formaţie. Fratele meu a concurat, iar eu l-am acompaniat“, explică Leonid.

„Acasă lumea mă vede ca pe un securist“

Basarabeanul a povestit cum vrea să înceapă o nouă viaţa în România şi cum cariera sa de militar este văzută destul de critic peste Prut: „Am venit aici şi pentru că acasă lumea mă vede ca pe un securist. Aici oamenii sunt un pic mai relaxaţi. Acasă au concepţia că, dacă am lucrat în armată pe vreme comuniştilor, sunt securist. Eu mi-am făcut treaba, mi-am terminat stagiul militar. Am fost militar de carieră. Atât“.

Despre bucureşteni, Leonid spune că sunt împărţiţi, pe de-o parte îl compătimesc, pe de-alta au numai cuvinte de laudă, sunt impresionaţi. Mai mult, unul dintre cei care i-au admirat muzica i-a propus să-l ajute, să-l înscrie pe firma lui pentru a putea cânta cu acte în regulă.

leonid basarabean harpa FOTO Ionuţ Ungureanu

„Eu merg pe unde pot, pe unde îmi dau voie. Dar stai întotdeauna şi aştepţi momentul în care o să vină cineva să-ţi spună să pleci“, se teme cel mai mult Leonid. 

În copilărie a învăţat să cânte la acordeon, dar spre deosebire de fratele lui, nu a continuat pe acest drum, viaţa l-a dus spre o carieră în armată. Cu toate că harpa pare că încă nu l-a prins în mreje, muzica nu l-a părăsit niciodată. Acum poate să-şi ducă la capăt visul.

Vântul a început să se înteţească, primele picături reci de toamnă târzie au început să cadă. Înainte să înceapă să ciupească din nou corzile instrumentului, Leonid a mai adăugat un detaliu: „nu cânt decât compoziţii proprii fiindcă cu altele pot apărea probleme de drepturi de autor“.

Pe aceeaşi temă:

Yeoka, artista nigeriană îndrăgostită de Maria Tănase, îşi încheie turneul european la Cluj

VIDEO La mulţi ani, maestre! Petre Geambaşu, la 70 de ani: „Ar trebui să existe echitate între muzica veche şi muzica mai nouă“

FOTO Povestea artistei Iulia Hălăucescu. „Doamna acuarelei româneşti” a pictat epopeea barajului de la Bicaz

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite