Bucureşti: Fraudă cu papuci şi marmeladă la Spitalul Obregia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de conturi a descoperit la Spitalul „Obregia“ restanţe de peste 1 milion de euro către furnizorii de servicii şi „abateri de la legalitate“ ale fostului manager. Fostul şef al Spitalului de Psihiatrie „Prof. Dr. Alex. Obregia“, George Marcu, plătea preferenţial doar unele firme, în special pe cea a finului său, care a încasat de la instituţie peste 500.000 de euro pentru servicii la preţuri umflate.

Odată cu numirea unei noi conduceri la Spitalul de Psihiatrie „Prof. Dr. Alex. Obregia“ au ieşit la iveală mai multe nereguli în actele de contabilitate, toate datând din perioada în care spitalul a fost condus de George Cristian Marcu. „Mai multe firme au solicitat ca spitalul să le plătească datoriile. Din acte nu reieşea că spitalul este dator“, a declarat noul manager, Claudia Monica Boer. Curtea de Conturi a constatat că în actele contabile sunt „abateri de la legalitate, cheltuieli fără a fi asigurată sursa de finanţare, plăţi preferenţiale către furnizori, neîntocmirea decontului de cheltuieli pe pacient etc.“.

În timp ce spitalul strângea datorii de peste un milion de euro la furnizori, doar câteva firme îşi primeau banii de la spital. Astfel, peste 500.000 de euro au fost încasaţi de Euroclean Prest SRL, o firmă care spală rufele la preţul de 3, 95 lei pe kilogram, cu 1 leu mai mult decât plăteşte în medie un spital pentru astfel de servicii. Aceeşi firmă, care potrivit angajaţilor spitalului este deţinută de finul fostului director, a dezinfectat imobilele instituţiei şi a furnizat spitalului şi alte mărfuri, de la papuci de casă în valoare de 100.000 de mii de lei, halate de 69.000 de lei, marmeladă şi dulceaţă în valoare de 56.000 de lei. Toate produsele alimentare, de la sare şi pate de ficat până la ulei şi compot, erau de asemenea asigurate de această firmă.



Rufele spitalului, spălate în familie

Un grup de colegi ai fostului manager de la Serviciul Administrativ şi Tehnic au scos la iveală numele mai multor firme , care aparţin prietenilor sau rudelor lui Marcu, dar care au contract şi cu spitalul pe care acesta l-a condus. Este vorba despre SC Dagemar International S.R.L., care aparţine fratelui finului său, David George. S.C. B I Construct care este de asemenea a unui alt fin, Ioan Bender. Lista firmelor care au un statut preferenţial şi către care s-au scurs fondurile spitalului cuprinde chiar şi propria sa firmă, MACRIS COMIMPEX S.R.L.

Tot ei au povestit cum Marcu dădea avizele pentru ca spitalul să cheltuie 40 de lei în loc de 7 lei pentru o pereche de papuci de plastic sau 100 de lei pentru o pereche de papuci pentru asistente în loc de 45 de lei, cât costă pe piaţă. Pentru o banală mască de calorifer din cinci scânduri spitalul cheltuia 400 de lei, mult peste valoarea reală a produsului. Toate aceste mărfuri şi multe altele erau achiziţionate de la firmele cu statut special enumerate mai sus.

Ca o coincidenţă, firma Euroclean Prest se află pe aceeaşi stradă cu domiciliul lui George Marcu, pe strada Piaţa Alba Iulia din Sectorul 3. Angajaţii spitalului spun că firma este a lui David Mădălin Teodor, finul lui Marcu.

Reprezentanţii firmelor păgubite, cei care nu-şi primeau banii pentru lucrări în timp ce spitalul deconta sute de mii de euro doar la câteva firme, l-au dat în judecată spitalul. "Eu am făcut o lucrare de construcţie în 2004, de atunci spitalul nu mi-a decontat un leu. Nu am înţeles cum mie nu a avut să-mi dea câteva zeci de mii de euro în şase ani dar a avut milioane sa le dea firmelor apropiaţilor", a spus unul dintre reprezentanţii firmelor păgubite.

Angajaţii spitalului, ameninţaţi şi obligaţi să muncească pentru alţii

Fostul manager a reuşit ca în perioada mandatului să externalizeze două servicii, laboratorul de analize şi departamentul tehnic, care au devenit după aceea găuri negre în care s-au scurs banii spitalului.

„Personalul de la întreţinere a intrat pe mâna unui alt patron, care ne punea să semnăm că facem anumite lucrări pe care nu le făceam, astfel încât să poată încasa bani grei de la spital“, a mărturisit unul dintre foştii angajaţi ai departamentului tehnic. Pe deasupra angajaţii au fost obligaţi să-şi dea acordul să primească salariul minim pe economie cu ameninţarea că vor fi daţi afară dacă nu semnează.

"Chiar dacă noi rămâneam în continuare serviciul tehnic al spitalului, noii şefi ne obligau să lucrăm pe nişte şantiere  şi să facem lucrări de întreţinere în alte locuri, în afara spitalului", a mai spus fostul angajat.

Relaţii de afaceri cu firmele care au contract cu spitalul

De asemnea, Marcu a împrumutat, conform declaraţiei de avere, 100.000 de euro de la Ionel Voicu, directorul Euromedica Inc Group, una dintre firmele care are un contract în derulare cu spitalul. Tot lui Ionel Voicu i-a vândut şi un teren în valoare de 250.000 de euro.

Fostul manager spune că nu vrea să comenteze această situaţie. „Deocamdată am făcut unele obiecţiuni la analiza Curţii de Conturi. Aştept reanalizarea datelor“, ne-a declarat George Marcu.

George Cristian Marcu (foto), 34 de ani, a fost managerul spitalului între 15 decembrie 2006 şi 20 octombrie 2009. În acest interval de timp declaraţia sa de avere a început să cuprindă terenuri în Capitală şi tranzacţii de sute de mii de euro. El ocupă în prezent postul de director financiar-contabil al spitalului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite