FOTO 37 de ani de la cutremurul care a schimbat istoria Bucureştiului. Arhitect: Am văzut cum se crapă asfaltul în faţa mea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Universităţii după cutremurul din 1977 FOTO muzeul de fotografie
Piaţa Universităţii după cutremurul din 1977 FOTO muzeul de fotografie

În urmă cu 37 de ani, Bucureştiul era lovit de cel mai puternic cutremur din România, care a zguduit secunde bune clădirile din Capitală. Printre cărămizi căzute şi geamuri sparte, ţipetele disperate ale oamenilor se amestecau cu speranţa că vor reuşi să iasă din blocurile care se legănau.

Primăvara bătea la uşă, era 4 martie 1977. Vineri seară, ora 21.22. Brusc, liniştea care se aşternuse peste Capitală a fost înlocuită cu un zgomot puternic urmat de zeci de secunde dramatice pentru locuitorii Bucureştiului. Atunci se scria une dintre cele mai dramatice pagini din istoria Capitalei > cutremurul din anul 1977.

„Am coborât etajul şi trebuia să mă ţin de pereţi“

Arhitectul Crişan Viorel Atanasiu povesteşte, pentru „Adevărul“, că noaptea de 4 martie 1977 i-a rămas puternic întipărită în memorie. Arhitectul spune că în momentul în care pământul a început să se cutremure era în locuinţa sa situată la primul etaj dintr-un bloc din apropierea Pieţei Chibrit din Capitală.

„Am luat-o pe scări în jos, lucrul cel mai prost cu putinţă. Am coborât etajul ăla şi trebuia să mă ţin de pereţi că nu era balustradă, mă lovea de pereţi. Am ajuns repede afară şi am văzut că maşinile mergeau înainte şi înapoi“, îşi aminteşte arhitectul, precizând că a văzut cum în faţa lui se crapă asflatul.

Haosul s-a aşternut peste oraş imediat, iar Centrul Istoric era acoperit de cărămizi căzute, oameni disperaţi care strigau după ajutor şi multe persoane prinse sub dărâmături. „Noi cei care stăteam mai spre marginea oraşului nu ştiam clar ce s-a întâmplat, la radio nu se transmitea, la televizor nu se arăta nimic. Abia când treceai prin centrul oraşului vedeai ce s-a întâmplat de fapt“, îşi aminteşte arhitectul Atanasiu.

Cutremurul din 1940, pregătire pentru cel din 1977

Acesta spune că în anul 1977, atunci când a avut loc marele cutremur din ţara noastră, inginerii şi arhitecţii au început să realizeze care sunt consecinţele unui seism de o asemenea magnitudine. Până atunci, spune Atanasiu, consecinţele producerii unui cutremur puternic nu era suficient de clare, pentru că experţii nici nu luau în calcul producerea unuia.

image

„La vremea aia (n.r. anul 1977), nu se ştia despre cutemurele care puteau să bântuie România. Singurul cutremur mare a fost cel 1940, când s-a prăbuşit un singur bloc: Carlton“, susţine arhitectul. De asemenea, Atanasiu preciează că specialiştii proiectau clădiri luând în calcul aspecte simple, spre exemplu dacă etajele rezistă când sunt construite unul peste altul.

Clădirile vechi mai rezistente, un mit

Crişan Viorel Atanasiu spune că fiecare cutremur aduce noi date experţilor, iar faptul că deseori se spune despre clădirile noi că sunt nesigure în cazul unui cutremur nu este adevărat. „Cele noi au structurile elastice, s-au îmbunătăţit în comparaţie cu vechile blocuri. Nu este adevărat că sunt mai nesigure. Rămâne de văzut la următorul mare cutremur cât de rezistente sunt “, încheie arhitectul.
 

Pe aceeaşi temă:

43 de blocuri din Ploieşti, catalogate cu risc seismic I şi II. O listă impresionantă de imobile, pe lista de expertizare

VIDEO COMEMORARE 37 de ani de la tragedia care a zguduit România şi a lăsat-o fără Toma Caragiu

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite