Bucureşti: Andreea-Iuliana Ţînţ, scriitoare de la 11 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanca, cunoscută cu pseudonimul de Simion, a publicat până la 16 ani patru cărţi. Tânăra este o elevă eminentă şi face parte dintr-o asociaţie de copii supradotaţi.

Andreea a început să scrie de la vârsta de 11 ani şi a avut ca sursă de inspiraţie un vis. „Pur şi simplu am visat, m-am dat jos din pat şi am început să-mi aştern pe hârtie gândurile“, explică fata.

Prima carte, ,,Călătorind în timp“ , este un roman publicat în anul 2005 la Editura Criterion. A urmat „Ancient Times“, carte publicată un an mai târziu, în limba engleză. Aceasta a fost transmisă în format electronic la Universitatea Cambridge şi la British Library. Andreea a fost felicitată de reprezentanţi ai ambelor instituţii. În plus, cărţile sale au fost mediatizate la diverse emisiuni de televiziune. În 2007, Andreea a scris şi a publicat cel de-al doilea volum în limba română din „Călătorind în timp“, la Editura Eminescu. Ultima carte scrisă, „Corners of Life“, urmează să fie lansată pe 16 octombrie, la Biblioteca Metropolitană.

 Este copil supradotat
,Primele cărţi se adresează unui public mai tânăr. Ultima carte, însă, cea de eseuri, este dedicată şi celor mai în vârstă. Pentru mine personajele din cărţi sunt fiinţe care îşi spun propriile poveşti. Sper ca cititorii mei să se simtă apropiaţi de personaje, să se pună în pielea lor. Ele au defecte şi calităţi“, spune Andreea.

Deşi scrisul este cel mai mare hobby al său, Andreea doreşte să mai experimenteze şi altceva. „Cred că un scriitor bun trebuie în primul rând să dea dovadă de experienţă în multe domenii“, spune tânăra, care face parte din asociaţia IRSCA Gifted Education, care se ocupă de copiii supradotaţi. Adolescenta este şi vicepreşedinte al Cenaclului Săgetătorul, ajutându-i în acest fel şi pe alţi copii talentaţi să-şi publice operele.

Dorinţa  cea mai mare a Andreei este să-şi continue studiile la Geneva. Vrea neapărat Geneva deoarece a călătorit prin multe oraşe ale lumii, iar acesta i-a plăcut cel mai mult. „Îmi place că nu are metrou, iar eu am o fobie pentru acest mijloc de transport în comun. Circul cu el dimineaţa şi este îngrozitor de aglomerat şi de cald în el“, explică tânăra.

De asemenea, şi oamenii de acolo îi plac foarte mult. „Mi-ar plăcea să termin acolo liceul. Mai departe vreau să urmez studii universitare în Relaţii Internaţionale şi în Diplomaţie. Visul meu este să lucrez la ONU“, spune tânăra.

Descrierea romanului „Călătorind în timp“

„Lana Michelson locuieşte la Londra împreună cu mama sa şi cu fratele ei mai mic. Ea nu are tată; acesta a murit când ea avea doar zece ani. Lana este în vârstă de şaptesprezece ani, are părul castaniu, lung până la brâu, ochi căprui, piele albă şi este născută în zodia Scorpionului. Este în clasa a X-a C la Liceul de limbi străine.

 Colegii ei o consideră o persoană plăcută, deşteaptă şi care poate trece cu uşurinţă peste orice obstacol. Dar, Lana nu este specială doar pentru că este un exemplu pentru toţi copiii. Ei i s-au întâmplat nişte lucruri ciudate, de la spiriduşi la călătorii în timp“, povesteşte Andreea-Iuliana din primul ei roman.

Ce îi place
„Îmi plac cărţile vechi, în sensul că ador să le descopăr povestea. De asemenea, iubesc bijuteriile colorate pentru că sunt o persoană plină de viaţă. Nu în ultimul rând, îmi place să călătoresc“, spune Andreea-Iuliana.

Ce nu îi place
„Nu îmi place ipocrizia. Nu suport criticile care nu sunt constructive şi jignirile gratuite. Un alt lucru care îmi displace este să mi se impună ce să citesc sau ce filme să văd, ce muzică să ascult“, mai spune scriitoarea.

Întrebări şi răspunsuri:

Câte cărţi ţi-ai propus să mai scrii?

Câte o să pot şi câte idei vin. Nu mi-am propus niciun număr maxim, dar ştiu sigur că nu vreau să mă opresc prea curând.

Ce alte talente mai ai în afară de scris ?

Îmi plac sporturile, dar, din păcate, încă nu am găsit sportul de care să nu mă plictisesc după câteva luni. Am făcut tir cu arcul şi înot. De asemenea, învăţ foarte repede limbi străine.

Profil:

Născută: 25 octombrie 1993, Bucureşti
Studii: Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“
Premii: Diplomă de Excelenţă pentru rezultate excepţionale în domeniul creaţiei, premiu pentru proză la concursul „Tinere Condeie“
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite