Bisericile „făcătoare de minuni“ din Bucureşti: bolnavii se închină pentru a se vindeca, femeile se roagă pentru a reuşi să rămână însărcinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Bucureşti există o mulţime de lăcaşuri de cult, însă doar câteva au reuşit de-a lungul timpului să îşi capete statul de „biserici făcătoare de minuni“. „Adevărul“ prezintă bisericile în care oamenii se roagă pentru a se vindeca de boli grave, pentru a avea noroc în dragoste şi pentru a-şi recupera obiectele pierdute.

La câţiva paşi de celebrul Han al lui Manuc se înalţă frumoasa Biserică Sfântul Anton, cea mai veche din Bucureşti. Zidurile lăcaşului de cult par ocrotite de o forţă divină, reuşind de-a lungul vremii să reziste în faţa pericolelor. Zi de zi, o mulţime de oameni trec prin Centrul Vechi al Capitalei fără să cunoască impresionanta poveste a celei mai vechi biserici din oraş. În urmă cu mai bine de patru secole, în Bucureşti se punea cărămidă peste cărămidă pentru ridicarea lăcaşului de cult ce avea să se transforme în cea mai veche biserică din oraş care a rămas în picioare de-a lungul vremii.

Biserica Domnească, aşa cum se numea în trecut, era locul în care domnitorii Ţării Româneşti erau încoronaţi. „Biserica a fost constuită de către Mircea Ciobanul şi putem spune că se aseamănă cu cea de la Curtea de Argeş. Aici erau încoronaţi domnitorii Ţării Româneşti“, precizează istoricul Dan Falcan. Biserica are o valoare incontestabilă şi în ea au intrat de-a lungul timpului o mulţime de personalităţi marcante din istoria României: Mihai Viteazul, Matei Basarab şi Ştefan Cantacuzino sunt doar câteva dintre numele care pot fi amintite.

image

Deşi este singura biserică din Bucureşti care şi-a păstrat aspectul iniţial până în zilele noastre, de-a lungul timpului a trecut prin mai multe procese de reabilitare. Falcan povesteşte că Ştefan Cantacuzino a început lucrări de reabilitare la biserică şi, astăzi, deasupra intrării în lăcaşul de cult se află portreul lui şi al soţiei sale.

Biserica făcătoare de minuni

Mulţi spun că biserica ar fi ocrotită de o putere divină, iar această poveste a apărut în anul 1847, atunci când o bună parte a clădirilor din Centrul Istoric s-au transformat în cenuşă, după ce a izbucnit un incendiu devastator. Atunci, povesteşte istoricul Dan Falcan, un sfert din Bucureşti a fost distrus, o mulţime de case, prăvălii, hanuri şi biserici. Mulţi locuitori ai Bucureştiului din acea vreme s-au adăpostit pe Dealul Mitropoliei pentru a putea să privească cum flăcările cuprind construcţie după construcţie. Deşi se spune că a ars un sfert din Bucureşti şi totul în jurul Bisericii Domneşti fusese distrus, lăcaşul de cult a rămas în picioare, fără să fie afectat de flăcările care au distrus o parte importantă din vechiul oraş.

În fiecare zi de marţi, la Biserica Sfântul Anton din Capitală sunt o mulţime de oameni veniţi din Bucureşti şi din alte colţuri ale ţării. Credincioşii spun că cei care participă la slujba de marţi, nouă săptămâni la rând, sunt ajutaţi de  icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare. De obicei, aici vin să se roage cei care au probleme de sănătate şi care caută ajutorul lui Dumnezeu. Credincioşii spune că cei care vor să li se împlinească dorinţa trebuie să meargă nouă marţi la rând fără întrerupere, iar în cea de-a cincea săptămână să aducă la biserică ulei, făină care să fie sfinţite şi luate mai apoi acasă. 

Biserica Sf. Mina, ajutor divin pentru recuperarea lucrurilor pierdute

O altă biserică despre care se spune că este făcătoare de minuni este Sf. Mina. Tanti Florica, una dintre credincioşii care au fost să se roage aici, a povestit, pentru „Adevărul“, cum intervine divinitate în rezolvarea problemelor pe care le au enoriaşii. „Am fost şi eu să mă rog la Sf. Mina într-o zi în care a fost scos sicriul cu moaşte. Şi cât am stat eu acolo la coadă să ajung să mă rog mi-am pierdut portofelul. A doua zi, cineva l-a găsit şi mi l-a adus acasă. Aveam toate actele în el“, a povestit credincioasa.

Persoanele singure dau acatiste la Sf. Mina

Femeia spune că la Biserica Sf. Mina din Capitală se duc, în special, cei care şi-au pierdut obiecte preţioase pe care nu ştiu cum să le recupereze sau cei care vor să fie descoperită persoana care le-a furat ceva. 

Biserica Sf. Nectarie, lăcaşul în care te rogi pentru a rămâne însărcinată

O altă biserică din Bucureşti despre care se spune că este cu adevărat făcătoare de minuni este Sf. Nectarie. Aici, de cele mai multe ori vin să se roage femeile care nu pot rămâne însărcinate şi care apelează şi la ajutorul divinităţii. „Oamenii vin la biserică şi aduc ce au prin casă: ulei, făină, pâine. Preotul la sfinţeşte şi omul ia acasă o parte. Pe celelalte le împarte în biserică. Femeile care se chinuie să rămână însărcinate nu reuşesc vin la biserică şi dau un acatist şi spun o rugăciune pentru rodul din pântec“, mai spune tanti Florica. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române susţin că toate bisericile sunt făcătoare de minuni. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite