Banii primăriilor din Capitală, băgaţi în panseluţe, balansoare sau coşuri de gunoi din lemn exotic: raport al Curţii de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Sectorului 3 a cumpărat în 2012 patru bănci în valoare de 20.000 de lei FOTO Arhivă
Primăria Sectorului 3 a cumpărat în 2012 patru bănci în valoare de 20.000 de lei FOTO Arhivă

Primăriile Capitalei au cheltuit, în şapte ani, circa 600 de milioane de euro pentru a crizanteme, coşuri de gunoi cu lemn exotic sau balansoare. Asta apare într-un raport al Curţii de Conturi.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, primăriile de sector din Bucureşti au cheltui în perioada 2007 – 2014 circa 2,7 milioane de lei (600 de milioane de lei) pentru întreţinea şi amenajarea spaţiilor verzi. Sume importante de bani au fost folosite şi pentru achiziţionarea de panseluţe şi arbuşti, arată hotnews.

Sectorul 1

În Sectorul 1, Curtea de Conturi a descoperit că spaţiile verzi amenajate de Administraţia Domeniului Public au fost deteriorate în proporţie de peste 50% din cauza lucrărilor de reabilitare a sistemului rutier pe Bulevardul Constantin Prezan şi Bulevardul Aviatorilor, fără ca firmele care au creat aceste deteriorări să fie obligate să reamenajeze spaţiile verzi.

De asemenea, inspectorii au mai descoperit şi diferenţe uriaşe plătire pentru amenajarea spaţiilor de joacă. Concret, dacă în Sectorul 3 se plătea pentru un balansoar 927 de lei, în Sectorul 1 acesta ajungea şi la 12.750 de lei.

Sectorul 2

În Sectorul 2 al Capitalei s-a constata că pentru amenajarea Platbandei de pe Şoseaua Fundeni, spaţiul verde între carosabil şi trotuar, s-a plătit suma de 360.000 de lei în anul 2009. 

„Din cauza unor lucrări efectuate de Electromontaj S.A., spaţiul verde a fost distrus în totalitate. Menţionăm că pentru efectuarea lucrărilor, Electromontaj a avut autorizaţie eliberată de Primăria Municipiului Bucureşti. ADP Sectorul 2 a solicitat Electromontaj S.A. readucerea zonei la starea iniţială, lucru ce nu s-a realizat până la data finalizării acţiunii de audit”, potrivit documentului citat.

Mai mult, o  parte  din  materialul  dendro-floricol (magnolii, rododendroni, trandafiri, buxus forme, buxus gard viu, plante perene), cuprins în situaţiile de lucrări decontate de ADP Sectorul 2 în anii 2009 şi 2010 nu se mai regăsea pe teren la data auditului (2011), lipsa acestuia fiind explicată de reprezentanţii instituţiei atât ca urmare a condiţiilor meteo din iarna anului 2009 - 2010, cât şi a furturilor.  

De asemenea, în 2014, la ADP Sectorul 2, preţul băncilor a variat de la 415 lei (bancă cu spătar de lemn şi schelet metalic) la 1.432 de lei (bancă cu spătar, material plastic reciclat). La polul opus se află ADPB din Sectorul 3, la care preţul de achiziţie al băncilor a fost de 3.890 de lei, de nouă ori mai mare decât cel achitat de ADP Sector 2 şi dublu faţă de celelalte sectoare.

Inspectorii Curţii de Conturi mai precizează în raport că o parte din firmele cu care primăriile au încheiat contracte pentru întreţinerea spaţiilor verzi nu deţin aceste plate, ci le cumpără de la producători, iar ulterior le-ar vinde mai scump Primăriei. 

„Aşa cum rezultă din verificările efectuate de ANAF la o parte din societăţile care derulează contracte de amenajare şi întreţinere spaţii verzi, acestea nu sunt producătoare de material dendro-floricol, materialele comercializate fiind achiziţionate de la producători interni sau importate, situaţie în care preţurile achitate sunt mult mai mari faţă de cele de achiziţie de la producători (şi de 20 de ori în unele cazuri)”, se arată în Auditul Curţii de Conturi.

Un trandafir era vândut primăriei de sector cu 28.5 lei bucata

În documentul citat se se face referire şi la adaosurile practicate de furnizori şi acceptate de unele primării din Bucureşti. Astfel, spun inspectorii, adaosurile au ajuns la 2.483% în cazul unor crizanteme pe care o primărie de sector a plătit 310 lei pe bucată, asta deşi furnizorul său le achiziţionase de la producător cu 12 lei bucată. 

La achiziţionarea de trandafiri s-a constat că primăria de sector îi cumpăra cu 28,5 lei bucata, în timp ce furnizorul îi cumpărase cu 5,5 lei bucata, remarcându-se un adaos de 418%.

Sectorul 3

În cazul arborilor, inspectorii Curţii de Conturi au constata că o mare parte dintre aceştia au fost furaţi sau s-au uscat. Concret, în 2012, Sectorul 3 al Capitalei a cheltuit circa 4,5 milioane de lei pentru arbori care nu mai există.

„În Sectorul 3, urmare a verificărilor şi inspecţiilor pe teren, au fost întocmite mai multe procese verbale de către inspectorii responsabili de zonă, prin care s-a constatat uscarea sau degradarea  materialului dendrologic plantat sau furtul acestuia. Astfel, în cursul anului 2012 a fost semnalată degradarea unui număr de 89.158 arbuşti, în valoare de 4,4 milioane lei, şi furtul a 11.522 plante în valoare de aproximativ 962.000 de lei. În  fapt, Sectorul 3 a plantat în anul 2012, printre altele, arbuşti taxus baccata, arbuşti ligustrum şi arbuşti hibiscus (în cantităţi de ordinul zecilor de mii şi chiar a sutelor de mii de bucăţi) în condiţiile în care în anii anteriori aceştia s-au uscat în foarte mare parte”, mai arată Curtea de Conturi.

Arbuşti de peste 1,5 milioane de lei, dispăruţi de pe Bulevardul Th. Pallady

„Urmare verificării efectuate pe teren, cu ocazia auditului financiar efectuat în anul 2013, s-a constat faptul că pe aliniamentul Theodor Pallady nu mai exista niciun arbust Taxus Baccata. Valoarea arbuştilor uscaţi la nici 3 luni de la plantare pe aliniamentul  Theodor Pallady şi care la data auditului nu mai erau  pe  aliniament însumează 1.545.000 lei. De  asemenea, s-a constatat din verificările efectuate  pe  teren  faptul  că foarte mulţi din aceşti arbuşti, în special taxus baccata şi hibiscus plantaţi în  anii 2011 şi 2012  sunt  uscaţi sau lipsa din aliniamente, fiind  observaţi ca fiind lipsă, degradaţi vizibil sau uscaţi un număr de aproximativ 5.000 bucăţi arbuşti taxus baccata (în plus faţă de cei constataţi lipsă pe aliniament Theodor Pallady) şi cel puţin 78.800 bucăţi arbuşti hibiscus. Mai mult, şi arbuştii plantaţi în anul 2013 s-au uscat în proporţie foarte mare şi nu au fost înlocuiţi  pe cheltuială  furnizorului, neexistând în contractele încheiate între Sectorul 3 şi SC ADPB SA clauze care să prevadă  o perioadă de garanţie pentru materialul dendrofloricol plantat. Pentru niciuna din plantele contractate, Sectorul 3 nu a primit garanţie de la furnizor, astfel că, deşi s-au uscat cu zecile de mii, nicio plantă uscată sau degradată vizibil nu a fost înlocuită pe cheltuială furnizorului SC ADPB SA”, spun inspectorii.

De asemenea, suma plătită de Sectorul 3 în 2011 şi 2012 doar pentru achiziţionarea de flori, arbori şi arbuşti, fără cheltuielile de îngrijire a materialului dendrofloricol, se ridică la 39.514.000 de lei, „rezultând astfel că Sectorul 3 a dovedit o vădită lipsă de responsabilitate şi dezinteres faţă de banii contribuabililor”.

Tot în acest sector s-a constata că în perioada 2007 – 2010 au fost plantaţi 4.506 platani şi tei, din care 2.042 au cu costat între 20 şi 30 de lei o bucată în anii 2007 - 2008, iar 2.464 arbori au fost cumpăraţi la un preţ cuprins între 1.559 şi 2.419 de lei o bucată în perioada 2009 – 2010.

Inspectorii mai precizează în documentul citat că Primăria Sectorului 3 a mai cumpărat în 2012 patru bănci în valoare de 20.000 de lei, 410 bănci înregistrate sub denumirea „complex ornamental compus dintr-un ghiveci şi banca betonată”, cumpărate în 2010 şi 2011 în valoare de 2,8 milioane de lei, dar şi 13 coşuri de gunoi din lemn exotic şi metal, cumpărate în 2010 cu 37.000 de lei.

Sectorul 4

În Sectorul 4, în anul 2010, s-a constat că plante perene şi rulouri de gazon în valoare de 354.000 de lei nu au fost găsite de auditori pe amplasamente, conducerea instituţiei precizând că acestea fie au fost furate, fie s-au uscat.

„De asemenea, s-a reţinut efectuarea unor amenajări peisagistice constând în: sistem automatizat pentru irigaţii, arbuşti, rulouri de gazon în sumă de 1.088 lei achitată de Sectorul 4, efectuate în mai 2008 la scuarul de pe toată lungimea Şoselei Berceni, distruse în 2010 ca urmare a lucrărilor de supralărgire   efectuate de Administraţia Străzilor. Aceste cheltuieli ineficiente s-au datorat lipsei de comunicare dintre Sectorul 4, Primăria Capitalei şi Administraţia Străzilor care a dus la efectuarea de cheltuieli cu  lucrări de modernizare a unor spaţii verzi care au fost distruse în totalitate, înaintea expirării duratei de  folosinţă a acestora, demonstrând lipsa de viziune şi risipa banilor cetăţenilor”, se arată în Audit.

Sectorul 5

La Sectorul 5, Curtea de Conturi a verificat două contracte din parcurile Romniceanu şi Pecineaga unde s-au descoperit diferenţe mari la aceleaşi produse. Concret, inspectorii au constata că în Parcul Romniceanu un Chamaecyparis gold a costat 243 de lei, în timp ce în Parcul Pecineaga a costat 162 de lei.

Sectorul 6

În Sectorului 6, Curtea de Conturi a descoperit că din 5.000 de arbuşti Thuja planţi, au fost găsiţi pe teren doar 1.500.

Curtea de Conturi mai precizează în documentul citat că Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, ar fi atribuit contracte în perioada 2011 – 2012 doar prin achiziţii directe, fără accesarea SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – n.r.).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite