Normele de aplicare a Legii Maidanezilor vor fi dezbătute public într-o întâlnire organizată de ANSVSA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va organiza o întâlnire în care se va dezbate public Proiectul Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind aprobarea programului de Gestionare a câinilor fără stăpân.

Şedinţa publică va avea loc pe 23 octombrie 2013, ora 12.00, la sediul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor: Piaţa Presei Libere, nr.1, Corp D1, Sector 1, Bucureşti.

Cei prezenţi vor putea aduce cu argumente puncte de vedere legate de normele de aplicare a deja contorversatei legi de gestionare a câinilor fără stăpân, o variantă revizuită a legii din 2001, deja votată în Parlamentul României.

Ce spun normele de aplicare a legii maidanezilor

Potrivit normelor de aplicare a legii privind gestionarea câinilor fără stăpân, primarul general Sorin Oprescu va desemna o persoană care să decidă când poate fi eutanasiat un maidanez, după expirarea celor 14 zile prevăzute de lege. În fiecare adăpost vor exista registre speciale în care vor fi consemnate date legate de situaţia câinilor fără stăpân, iar eutanasia va fi făcută doar de către medici veterinari de liberă practică.

Cum era de aşteptat, există deja voci din partea iubitorilor de animale care susţin că normele de aplicare şi, respectiv, Legea Maidanezilor, are multe lacune.

Reprezentanţii Grupului de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică (IREC) au depus, pe 14 octombrie, la Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii în ceea ce priveşte gestionarea câinilor fără stăpân, pentru că, spun ei, legea are aspecte importante ce trebuie dezvoltate cu ajutorul normelor.

Comunitatea „Zero Maidanezi“: Legea mai mult încurcă decât ajută

Comunitatea „Zero Maidanezi“, un grup de acţiune a celor care nu mai doresc maidanezi pe stradă, a făcut o analiză a Legii din 2001 modificată şi votată de parlamentari cu câteva săptămâni în urmă, supranumită Legea Maidanezilor, dar şi a normelor de aplicare propuse. Aceştia consideră normele de aplicare incomplete, incoerente şi cu lacune mari care nu ar face decât să încurce problema gestionării câinilor fără stăpân, în loc să o rezolve.

„Normele metodologice de aplicare a Legii Maidanezilor (OUG 155/2001 completată de Legea 258/2013) redactată de ANSVSA nu rezolvă nici acum problema. Formulări lacunare şi ambigue, contradicţii cu legea 258 din 2013 pot bloca în fapt aplicarea acţiunii de capturare şi gestionare a maidanezilor. Din norme lipsesc prevederi importante cum ar fi măsuri de verificare a adopţiilor fictive, prevenirea abandonului şi transparenţa procesului de gestionare a maidanezilor“, explică reprezentanţii comunităţii în analiza făcută. 

Redăm mai jos întregul material în care sunt expuse argumentele acuzaţiilor aduse legii.

Tabel Analiza Norme ANSVSA - ZeroMaidanezi 21 Oct 2013

Pe aceeaşi temă:

Cum va fi aplicată legea maidanezilor: un împuternicit al primarului va decide soarta fiecărui animal nerevendicat

Înregistrări video cu eutanasieri şi bază de date online, norme ale legii maidanezilor propuse de Grupul de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite