A început demolarea fabricii Timpuri Noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buldozelere au intrat în forţă în halele vechii fabrici comuniste. Fondul de investiţii suedez Interprime Properties, din care face parte şi grupul Ikea, va construi un complex imobiliar pe terenul fostei întreprinderi.

Vechea fabrică de motoare Timpuri Noi dispare, câte puţin în fiecare zi, din peisaj. Noii proprietari - Interprime Properties, un fond suedez de investiţii din care face parte şi grupul Ikea - au delimitat cu gard partea de construcţie care a fost clasată ca fiind monument istoric, şi au dat undă verde buldozelor să pună la pământ halele rămase în paragină. Astfel, vor avea la dispoziţie o platformă industrială de 51.000 de metri pătraţi pe care vor ridica un ansamblu mixt de spaţii spaţii comerciale, birouri şi apartamente.

Vândută la un sfert din preţul cerut

Vechea întreprindere Timpuri Noi a produs compresoare, materiale de instalaţii şi pompe. A fost privatizată în 2003, atunci când Asociaţia Salariaţiilor a achiziţionat de la Autoritatea pentru Privatizare un pachet majoritar de acţiuni din capitalul societăţii pentru suma de 1,1 milioane de euro. Preţul de pornire cu care a fost scoasă la vânzare anul trecut a fost de aproape o sută de milioane de euro. Doar că, după mai bine de un an de negocieri cu grupul suedez de investiţii, proprietatea a fost vândută la un sfert din preţul cerut iniţial. Asta în condiţiile în care datoria fabricii era de 20 de milioane la sfârşitul lui 2008.

Conducerea Timpuri Noi, care a mai rămas prin birourile din vechea clădire, nu este tocmai încântată de acest eveniment. „Nu vrem să se creadă că aceasta este doar o mega afacere imobiliară. Nu este adevărat. Nu am demolat clădirele clasate ca monument istoric, deci nu este nimic interesant aici de văzut“, a declarat directorul al întreprinderii, Adrian Alexandru Breazu.

„Fata bătrână” a Bucureştiului

Asta în timp ce afară muncitorii angajaţi să pună la pâmânt mastodontul se încălzeau pentru o nouă zi de demolări răsfoind presa. „Ne apucăm de treabă mai încolo. Construim un gard şi apoi băgam şi maşina ca să spargem restul de hale, dar mai întâi trebuie să ne asigurăm pe unde cad pereţii“, a spus unul dintre muncitori.

Breazu a ţinut să precizeze că fosta întreprindere comunistă nu va dispărea. „Fabrica îşi va muta sediul într-o clădire construită în comuna Jilava, unde vor lucra aproximativ 150 de angajaţi, faţă de 2.700 de oameni cât număra la începutul anilor 90“, a completat el. Specialiştii văd această „dispariţie” ca pe una benefică. „O reconversie era necesară. „Timpuri Noi”, cea mai mare şi bătrână fabrică comunistă avea nevoie să fie revigorată”, a explicat şi Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei.


De la francezi, la români şi suedezi


1964 A fost înfiinţată Societatea Lamaitre, de către industriaşul francez Louis Lamaitre, care a avut ca obiect de activitate spălătoria mecanică.
1929 au fost construite spaţii noi şi fabrica a fost dotată cu utilaje mecanice.
1948 A început fabricaţia de motoare şi compresoare. Prin naţionalizare s-a înfiinţat Întreprinderea Timpuri Noi.
1990 A fost înfiinţată Societatea Comercială pe Acţiuni Timpuri Noi, prin preluarea integrală a capitalului întreprinderii.
2010 Fabrica intră într-o nouă eră, după ce dezvoltatorul suedez Interprime Properties, din care face parte şi Ikea, o cumpără cu 34,6 milioane de euro.




București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite