UPDATE A 12-a duminică de protest faţă de proiectul Roşia Montană: „Suntem în continuare vigilenţi“. Protestatarii au blocat Piaţa Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii ies pentru cea de-a douăsprezecea duminică consecutiv pentru a manifesta împotriva exploatării miniere de aur şi argint pe bază de cianură de la Roşia Montană. Oamenii sunt aşteptaţi cu instrumente de cântat, vopsea şi pensule în Piaţa Universităţii la statui pentru a scrie împreună o scrisoare ce va fi trimisă parlamentarilor.

UPDATE, ora 21.50 Jandarmii au renunţat la cordoanele din cele două captele ale străzii Elie Radu, lăsându-i pe protestatari să plece. Aproximativ jumătate dintre aceştia au fost legitimaţi.

UPDATE, ora 21.30 Protestatarii au fost blocaţi de jandarmi pe strada Elie Radu, în timp ce mergeau spre Bulevardul Regina Elisabeta. Aici, li s-a cerut să se legitimeze, pe motiv că participă la o adunare publică nedeclarată şi încalcă legea. Manifestanţii au ripostat susţinând că li se încalcă drepturile şi au scandat „Jandarmeria apără hoţia”. Ei nu au fost lăsaţi să plece zeci de minute, deşi unora le era foarte frig.

UPDATE, ora 20.20 Jandarmii au început legitimarea protestatarilor şi i-au blocat în mijlocul Pieţei Unirii. La portavoce se strigă: „Cineva să sune la 112, pentru că jandarmii ne-au sechestrat. Oamenii vor să plece, dar ei ne legitimează împotriva legii”. Poliţia îi somează pentru ultima oară. Protestatarii pleacă înapoi spre Universitate, pe trotuar.

UPDATE, ora 20.10 După ce au blocat traficul pe Bulevardul Unirii, protestatarii s-au oprit în mijlocul Pieţei Unirii, blocând şi aici circulaţia. Un autobuz 117 este şi el blocat. Poliţia îi somează pe manifestanţi să elibereze carosabilul. Se scandează „Uniţi, salvăm toată România”, „Demisia”, iar la portavoce cineva întreabă: „Române, ce eşti dispus să faci pentru a proteja milioane de destine?”

UPDATE, ora 19.40 În jur de 200 de persoane au ajuns la Palatul Parlamentului, fiind lăsaţi de jandarmi să meargă pe partea carosabilă a Bulevardului Naţiunilor Unite. Aici, ei au protestat în faţa clădirii Parlamentului. Vor să pornească spre Piaţa Unirii, iar jandarmii încearcă să îi oprească să blocheze circulaţia pe Bulevardul Unirii. Câţiva oameni au început să alerge pentru a nu fi opriţi de cordonul de jandarmi. Nu sunt violenţe.

UPDATE, ora 19.15 Manifestanţii au pornit în marş de la Universitate, prin Centrul Vechi, urmând să se îndrepte spre Parlament. Răsună tobele şi se scandează „Uniţi, salvăm toată România”.

Sute de bucureşteni au anunţat că vor veni încă o duminică în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de exploatarea minieră cu cianuri de la Roşia Montană. De data aceasta, pe lângă ateliere creative şi de informare, oamenii vor concepe o scrisoare comună pe care o vor trimite parlamentarilor români.

„Chiar dacă am obţinut o victorie de etapă prin avizul negativ dat de Comisia Parlamentară, vrem să le transmitem mesajul că suntem în continuare vigilenţi. Termenul de adoptare tacită a legii este fixat pentru 27 noiembrie, motiv pentru care vrem să cerem introducerea pe ordinea de zi a legii, ca parlamentarii să aibă oportunitatea de a vota public împotriva legii RMGC“, explică protestatarii.

Duminică dimineaţă, peste 900 de oameni au spus că vor veni în Piaţa Universităţii şi alţi 300 au răspuns că poate vor veni.

În urmă cu o săptămână, pe 10 noiembrie, Capitala s-a transformat în scena protestelor, aşa cum se întâmplă de peste două luni. Pe lângă manifestaţia celor care au cerut reintroducerea monarhiei în România, bucureştenii care contestă proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană au organizat un nou protest.

Comisia parlamentară, aviz negativ

Membrii Comisiei speciale care au analizat proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană au respins, pe 10 noiembrie, cu 17 voturi „pentru“ şi două abţineri, proiectul venit de la Guvern. Până la vot, Comisia şi-a prelungit mandatul de trei ori, în decurs de două luni.

Cu toate acestea, parlamentarii încă nu au votat proiectul de lege avizat negativ de Comisie.

Fostul preşedinte al Institutului Geologic, dat în judecată de RMGC

Între timp, Compania “Roşia Montană Gold Corporation” a anunţat într-un comunicat de presă că a decis să îl dea în judecată pe fostul director general al Institutului Geologic al României, Ştefan Marincea, pentru “afirmaţii false şi defăimătoare”. Reprezentanţii RMGC consideră că acesta a făcut acuzaţii nefondate în faţa comisiei parlamentare speciale şi solicită despăgubiri de 100 de lei.

Totodată, preşedintele companiei miniere, Jonathan Henry, a declarat că „scopul nostru rămâne acela de a transforma proiectul Roşia Montană în realitate“.

Mai mult, reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation au făcut public un comunicat de presă cu mesaj pozitiv după respingerea proiectului de lege privind proiectul minier de către comisia specială a Parlamentului. Compania apreciază raportul ca ”profesionist” şi aşteaptă adoptarea ”rapidă” a cadrului legislativ general privind exploatările miniere din România.

Pe aceeaşi temă:

FOTO A 11-a duminică de proteste faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Manifestaţia s-a încheiat fără incidente

Boc: respingerea proiectului RMGC, o cacealma. Guvernul va promova afacerea pe altă cale

RMGC nu renunţă la Roşia Montană. Compania speră să înceapă proiectul minier în 2014

RMGC îl dă în judecată pe fostul director al Institutului Geologic pentru „afirmaţii false şi defăimătoare“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite