Şpagă de 200 de lei la ridicatul maşinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Flagrant Trei angajaţi ai Poliţiei Comunitare Sector 2 au fost prinşi alaltăieri, în timp ce primeau mită de la un şofer pe care-l prinseseră cu trei zile în urmă parcând ilegal. Cei trei au povestit pentru “Adevărul de Seară” că au ajuns în postura de inculpaţi după ce l-au iertat pe un şofer de o amendă de 2.500 de lei în schimbul unei sume de 200 de lei.

Alin Stoian (30 de ani), Alexandru Buciumeanu (26 de ani) şi Mihai Popovici (23 de ani), poliţişti comunitari în sectorul 2, au fost prinşi de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) în timp ce primeau şpagă de la Costel Dumitru (26 de ani), un şofer bucureştean. Acesta din urmă a fost cel care a sunat la linia verde a DGA şi a povestit că poliţiştii i-au cerut şpagă pentru a scăpa de contravenţia de 2.500 de lei pentru că parcase ilegal. 

“Am fost chemaţi duminică de proprietara unui loc de parcare pentru că cineva îi ocupase locul. Am vrut să-i dăm amendă şoferului care parcase ilegal, dar acesta ne-a rugat să-l iertăm şi ne-a oferit şpagă. Ne-a fost milă de el, spunea că nu are bani, că stă cu chirie şi că nu are cum să-şi plătească amenda. Ne-a oferit 200 de lei dar nici pe ăştia nu-i avea şi ne-am înţeles să ne întâlnim miercuri seară în parcare la Kaufland să ne aducă banii”, ne-a spus ieri Alexandru Buciumeanu, unul dintre poliţişti.


Luaţi pe sus de 20 de mascaţi


Astfel, la trei zile după ce a fost prins parcând ilegal, şoferul a venit la locul de întâlnire pentru a aduce poliţiştilor şpaga promisă. Numai că între timp, în şofer s-a trezit simţul civic şi a făcut plîngere la DGA, aşa că a venit la întâlnire cu bani marcaţi şi însoţit de mascaţi.

“Nu ne-a dat banii în mână, i-a pus pe bancheta maşinii noastre şi a plecat. Eu m-am urcat în maşină şi m-am aşezat pe ei, atunci au apărut ca din pământ vreo douăzeci de mascaţi, de parcă eram criminali sau puneam la cale un atentat”, ne-a spus inculpatul Mihai Popovici.

Cei trei colegi şi-au pierdut ieri locul de muncă şi urmează ancheta procurorilor. Pentru această faptă pedeapsa este de la trei la şapte ani de închisoare. “Acum am venit să ne luăm lucrurile şi mergem acasă. Am vrut să facem un bine şi uite cum ni s-a întors. Ziceam că-i amărât, el ne-a oferit bani, nu i-am cerut noi, şi uite ce ne-a făcut. Cred că nu vroia să plătească nici cei 200 de lei”, a spus Alin Stoian.


“Suntem săraci, d’aia dăm şi primim şpagă”


Poliţiştii spun că şpaga este o practică frecventă în rândul oamenilor legii pentru că niciunul dintre cei trei nu are mai mult de 970 de lei salariu lunar.

 “Suntem săraci şi noi şi cetăţenii. Dacă prinzi pe unul cu o infracţiune mică, ce să-i faci, îi iei capul? Îl laşi fără bani pe trei luni? De multe ori îi iertăm şi fără să ne dea şpagă. Şi dacă ni se dă, mai luăm câteodată. Suntem săraci cu toţii, d’aia dăm şi primim şpagă”, ne-a mai spus Alexandru Buciumeanu.

Tânărul plănuia să se căsătorească în toamnă. Locuieşte în Giurgiu cu prietena şi părinţii acesteia şi face naveta zilnic. “Numai abonamentul pe transport mă costă 220 de lei lunar. Cu ce să trăiesc? Prietena e şomeră, soacra la fel. Normal că eşti tentat”, ne-a mai spus Alexandru.
Şi seful lor, Aurel Dobrilă, spune că slaba finanţare pot duce la anomalii în sistem. “Le facem zilnic instructaj, nu vin şi nu pleacă de la muncă fără să nu li se spună despre şpagă. Unul ca noi nu este iertat şi apoi se pune anatema pe toţi. Îi înţeleg că-s tineri şi că acum îşi fac o viaţă, nu au ce le trebuie şi salariile sunt mici, dar nu este o scuză”, ne-a spus Aurel Dobrilă, şeful Poliţiei Comunitare Sector 2.




București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite