Şase lansări de neratat la Târgul Gaudeamus

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgul Gaudeamus a început miercuri în Bucureşti şi mi-am făcut o listă cu şase evenimente pe care mi-ar plăcea să nu le ratez. Lista nu e completă, dar numele de pe ea sunt de neratat!

În primul rând, e vorba de lansarea volumul „Dosarele Securităţii. Marian Munteanu şi Miron Cozma versus Piaţa Universităţii“, publicat la Editura Integral şi semnat de jurnalista Ramona Ursu. Cartea e destinată celor care vor să afle istoria pe bune, nu pe cea din manual. E un exerciţiu excelent de onestitate faţă de propria noastră memorie şi, poate, cu ocazia asta, un mod foarte practic de a înţelege mecanismele fostei Securităţi. Lansarea are loc sâmbătă, de la ora 14.00, la standul editurii. 

Un al doilea eveniment de neratat este lansarea volumului „Scriitori la poliţie“, coordonat de Robert Şerban şi publicat la Editura Polirom. Cartea e delicioasă şi cuprinde mărturiile mai multor scriitori (inclusiv subsemnata) în ceea ce priveşte întâlnirile lor cu poliţia. Lansarea are loc sâmbătă, de la ora 18.00.

Nu ştiu dacă mai trebuie să vă spun de ce să nu rataţi tulburătoarea carte a scriitorului Matei Florian, „Cexina Catapuxina“. Au trecut şapte ani de când Matei a publicat „Şi Hams Şi Regretel“, a venit momentul să facem o nouă incursiune în universul fantastic din mintea autorului. Fără a devoala prea mult povestea, vă spun că este vorba despre un bărbat îndrăgostit, iar asta ar trebui să fie de ajuns. Volumul e publicat la Editura Polirom şi mă voi afla la lansare, alături de jurnalista Luiza Vasiliu, pentru a-l prezenta. Lansarea are loc sâmbătă, de la ora 17.00.

De asemenea, criticul, publicistul şi profesorul universitar Mircea Mihăieş îşi lansează la Gaudeamus volumul „Ulysses, 732. Romanul romanului“, publicat la Editura Polirom. Conceput sub forma unui triptic, volumul e prima încercare în Romania de a face atât o istorie exhaustivă a celei mai celebre cărţi de proză scrisă în limba engleză în secolul XX, cât şi de a expune pentru publicul larg temele, tehnicile şi mizele existenţiale ale acesteia. Mircea Mihăieş tocmai a câştigat şi premiul „Scriitorul anului“, iar dacă vă apucaţi de citit „Ulysses, 732“ vă garantez că veţi simţi dorinţa să reluaţi sau să vă apucaţi de cartea lui Joyce. Lansarea e programată sâmbătă, de la 14.30.

Scriitorul timişorean Radu Pavel Gheo revine cu volumul „Disco Titanic“, publicat la Editura Polirom. Este un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, o carte despre tandreţea şi cruzimea care se ascund în fiecare dintre noi. Nu ştiu cât de des îl prindeţi pe Gheo prin Bucureşti, dar la Gaudeamus e o superocazie să vă întâlniţi cu un superscriitor. Lansarea e sâmbătă, la 17.30.

Şi pentru că Gaudeamusul e incomplet fără cel puţin o carte de poezie, vi l-aş recomanda pe poetul arădean Alin Ioan, cel care îşi lansează vineri la târg primul său volum, „cer de rigips, nori de glet“, publicat de Editura frACTalia. Alin este o voce proaspătă şi extrem de interesantă în peisajul literar din România, iar lansarea are loc vineri, de la ora 17.00. Sunt convinsă că am uitat 100 de alte lansări absolut minunate.

Oricum, puteţi veni la târg doar şi pentru a vă face provizia de cărţi. Vă garantez că veţi pleca de aici cu sacul plin, nu se poate altfel!

CITIŢI ŞI:

Lecţie de tranşat o găină oarbă

Un cutremur pentru fiecare

Vă omor pe toţi

După ce îmblânzeşti Dunărea

Blues pentru o fată mută

Cum arată sfârşitul unui miracol: adio, Băile Herculane

Toamna la Terasa Fericirii

Adio, ţară!

N-o să te mint: o să murim

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite