1 Mai „udat” cu prima baie la ştrand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii care au ales să rămână în Capitală nu au fost mai prejos decât cei care au plecat la mare: s-au bălăcit şi au făcut plajă. Vremea bună a fost principalul motiv pentru care oamenii au ales să iasă şi la grătare şi plimbări în aer liber.

Azi-dimineaţă, pe Ştrandul Dâmboviţa din cartierul Crângaşi, o mână de bucureşteni făceau prima plajă sau prima baie în apa nu tocmai caldă. Ion Asavinei (75 de ani) şi-a luat cu el şi ziarul, însă a uitat crema de protecţie solară.

Pe vremuri, bucureşteanul scotea mii de oameni în stradă, la defilare. „Era frumos, deşi toată lumea înjura. Defilam de la şase dimineaţa până pe la zece, apoi aveam liber. A doua zi, din nou liber”, a spus pensionarul care nu s-a încumetat să facă şi prima baie, din cauza apei prea rece. Doi puşti însă au plonjat fără teamă. „La început e mai rece”, au dat ei asigurări.

La celălalt capăt al Bucureştiului, în Pădurea Băneasa, fumul de la grătare şi de ţevile de eşapament acoperea zona verde. Şoferii care au vrut să treacă dincolo de Grădina Zoologică au avut de aşteptat minute bune în traficul îngreunat de maşinile parcate pe marginea drumului. Unii au ales să mănânce mici gata făcuţi de comercianţi, în timp ce alţii au preferat să-i gătească singuri deşi au găsit cu greu un loc liniştit în inima pădurii. „Prefer să-i fac singură, mă relaxez şi nu mi-e teamă că mănânc prostii”, a povestit Corina, proaspăt mămică.

Nostalgicii comunismului

Amintirile Epocii de Aur se pot rememora astăzi la sediul Asociaţiei România Muncitoare, din cartierul Balta Albă, dar şi în cluburile cu denumiri comuniste din Centrul istoric.

Nostalgicii au început să sărbătorească 1 Mai încă de ieri. Preşedintele Asociaţiei România Muncitoare, Daniel Dediu (66 de ani), un vajnic luptător al idealurilor comuniste a adunat alături vreo 30 de membri, din cei peste 8.500 înscrişi din toată ţara, şi au încins cărbunii pentru mititei, au băut bere şi au discutat despre importanţa propogandistică a acestei zile. Exact ca odinioară.

„Am ţinut să prezint o expoziţie din almanahul de viaţă al mişcării muncitoreşti, cât şi pozele cu Ceauşescu, Dej, Filimon Sârbu şi Petre Gheorghe“, a spus Dediu, liderul grupului care a dat startul ceremoniei cu recitarea imnului României şi apoi al Uniunii Comuniste, cântat de Eugen Frunză.

„Tovarăşii“ vorbesc şi acum că înainte de '90, de departe cele mai savuroase momente erau defilările de 1 Mai, când toţi purtau pancarde pe care erau desenate de exemplu tractoare, roţi dinţate ori spicuri de grâu.

„Marşul se făcea de la Guvern şi până la Aviatorilor, timp în care copiii făceau cu mâna mulţimii de pe margine. Totuşi, îmi plăceau mai mult defilările de pe vremea lui Gheorghe Dej, când vedeam Herăstrăul plin de oameni care trăiau o bucurie sinceră. La Ceauşescu n-a durat prea mult cu pancardele de la Sala Palatului“, ne-a împărtăşit din aminitirile lui „tovarăşul“ Dediu.

Petrecere cu „dictatori“

La Scânteia, „tovarăşii“ se pregăteau de marea sărbătoare. „Vom petrece cu un concert susţinut de Mitză, de la ora 22.00“, ne-a spus unul dintre reprezentanţii clubului. „Unu mai muncitoreşte“ îi adună pe urmaşii Partidului Comunist la un concert cu muzică electronică.

„Mitză a adunat în perioada de tranziţie versuri recitate de Adrian Păunescu, dar şi lozinci de la mitinguri şi le-a compilat într-un material pe care vă invităm să-l ascultaţi la noi la club“, a fost invitaţia barmanului. În afară de muzică, patronii clubului vă aşteaptă cu parizer pe ziar şi salate KGB, specialităţi ale „Epocii de Aur“. Duminică, în localul din Bulevardul Ferdinand  nr.73 se desfăşoară campionat de table.

Distracţie în „El Comandante”

În Centrul vechi al Bucureştiului, pe strada Sfântul Dumitru, tinerii s-au adunat cu o seară înainte de Ziua Muncii pe terasa El Dictador.

„Nu ieşim de acest 1 Mai nicăieri, rămânem în oraş. Mâine (astăzi, n.red) vom face un grătar la nişte prieteni şi până atunci ne delectăm cu o bere la terasă“, a povestit Cristi, un tânăr de 26 de ani. În El Comandante petrecăreţii s-au lăsat aşteptaţi până târziu în noapte.

„Toată mişcarea muncitorească a clubului este în Vama Veche. Aici nu am pregătit nimic special. Avem însă câteva rezervări pentru 1 Mai“, a spus Sorin, unul dintre patronii localului.





București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite