Un cutremur ar face praf multe spitale din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de centre medicale din Moldova sunt vulnerabile la incendii, n-au generatoare electrice şi se aprovizionează cu apă din fântâni. Acestea sunt câteva din concluzii ale unui studiu în domeniu realizat de Ministerul Sănătăţii şi Organiaţia Mondială a Sanătăţii.

Monitorizării au fost supuse toate cele 66 de spitale din Moldova. A fost studiată siguranţa temeliei, a pereţilor, reţele inginereşti, utilajul medical şi gradul de instruire a personalului.


„Republica Moldova se află într-o zonă de activitate seismică sporită şi cel mai mare pericol pentru structura de rezistenţă a clădirilor o reprezintă un eventual cutremur. De aceea ar trebui să acordăm o atenţie sporită problemei siguranţei instituţiilor medicale", a spus Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii.


Pericolul cel mai mare persistă la clădirile foarte vechi. Edificiile a 17 spitale republicane, trei municipale şi opt raionale au fost construite până în anul 1970, iar clădirile a patru dintre ele datează de la sfârşitul secolului XIX - începutul secolului XX. De exemplu, Spitalul clinic de traumatologie a fost ridicat în 1817, cel de boli infecţioase „Toma Ciorbă" în 1890, de psihiatrie în 1895. „La toate instituţiile construite până în 1940 au fost depistate urme ale cutremurelor şi prezintă risc seismic sporit", a declarat Mihai Pâslă, directorul Centrului Republican de Medicină a Calamităţilor.
Celelalte 28 de clinici, construite după 1970, prevăd o rezistenţă sporită la mişcările seismice de până la 7-8 grade pe scara Mercalli. Cutremurele de pământ care s-au produs în ultimele patru decenii la noi nu au afectat schema structurală a acestora.

Investiţii doar în spitale zonale

Cât priveşte asigurarea cu energie electrică, 15 spitale din republică nu dispun de un generator de rezervă. Nouă clinici au minicentrale electrice, dar care nu funcţionează, iar la 18 spitale generatoarele acoperă doar 30% din necesităţi. Doar la 12 clinici generatorul poate înlocui în totalitate prima sursă de curent electric.


Vicepremierul Mihai Moldovanu a declarat că, în urma recomandărilor făcute de experţi, Ministerul Sănătăţii va selecta mai multe spitale zonale în care se vor face, în următorii trei ani, investiţii capitale. Spitalele selectate vor fi asigurate cu generatoare de curent, surse autonome de apă şi vor fi dotate cu echipament medical performant. ;


Cela mai avariate clinici

Specialiştii au constatat că cinci spitale prezintă pericol sporit în caz de cutremur: Spitalul republican de traumatologie, Spitalul pentru copii „Emil Coţaga", Spitalul de boli infecţioase „Toma Ciorbă", Spitalul de psihiatrie şi cel din raionul Teleneşti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite