Statul îi ia şi ultimii bani unei profesoare
0O profesoară de 87 de ani din Chişinău îşi caută de mai mulţi ani dreptatea la diferite instituţii publice. În urmă cu 18 ani a rămas fără căldură în apartament, dar nici nu bănuia că acest lucru o să-i aducă multă umilinţă atunci când va încerca să-şi rezolve problema.
După ce a fost nevoită să achite datoria de aproape 15 mii de lei acumulată pe parcursul anilor, instanţa de judecată a hotărât că femeia trebuie să plătească şi 430 de lei, taxa de stat achitată de întreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL-17), care a atacat-o în judecată.
În luna februarie, Adevărul Moldova a publicat materialul „O profesoară din Chişinău stă de 18 ani fără căldură în apartament” despre cazul Elenei Mironova. Apartamentul în care locuieşte singură este situat în sectorul Râşcani al capitalei. În odăile acestuia, termometrul indică peste 20 de grade doar în timpul verii. Iarna, în locuinţa modestă a femeii e frig de crapă pietrele.
Un calorifer a salvat-o de la îngheţ
În urma unor lucrări efectuate cu ani în urmă la sistemul de încălzire din apartamentul ei, doamna Elena spune că mai mulţi lăcătuşi i-ar fi modificat coloana de distribuţie, schimbând ţevile existente cu altele cu un diametru mai mare. Aceste ţevi mai groase transportă căldura în apartamentul de la etajul superior. În urma acestor modificări, femeia, care este profesoară de fizică, a înţeles că cele două calorifere care au fost supuse lucrărilor nu aveau să se mai încălzească. Un singur calorifer, ferit de ochii lăcătuşilor, a încălzit-o pe Elena Mironova timp de 18 ani. Poate acest lucru n-ar mira pe nimeni dacă, în toată această perioadă, pe fişa de plată n-ar fi fost inclusă plata pentru factură pentru întregul apartament.
Din anul 1997 însă, femeia achită doar pentru căldura pe care o emana un calorifer din trei câte le are în locuinţă - a treia parte din suma care era indicată în bonul de plată. Astfel, până în luna ianuarie 2015, doamna Elena avea o datorie de peste 15.000 de lei. Acest lucru a determinat ÎMGFL-17 să-l atace în judecată pe fiul ei, proprietarul oficial al apartamentului.
A fugit de judecată, dar n-a scapat de senţinţă
Totuşi, directorul întreprinderii, Gheorghe Ursu, a declarat pentru Adevărul Moldova că dacă femeia ar achita datoria pe care o acumulase pe parcursul anilor, procedura de examinare a dosarului în instanţa de judecată ar putea fi amânată. Tot el ne spunea în luna ianuarie că dacă femeia ar veni la oficiul său şi ar spune că este de acord să se efectueze lucrări la ea în apartament, atunci el personal va merge în locuinţă şi va monitoriza efectuarea lucrărilor.
Pentru a evita procesele lungi de judecată, fiul femeii, care locuieşte într-un alt sector al capitalei, a hotărât să achite la sfârşitul lunii ianuarie a anului curent datoria acumulată. Totuşi, în urmă cu o lună, doamna Elena primeşte cererea de chemare în judecată înaintată de ÎMGEL-17, în care i se solicită încasarea cheltuielilor de judecată, adică suma de 430 de lei.
Săptămâna trecută, pe 4 iunie, Judecătoria Râşcani a satisfăcut cererea întreprinderii şi a obligat femeia să achite aceşti bani.
Rezultate supărătoare
Hotărârea judecătorilor a nemulţumit-o şi mai mult pe Elena Mironova. Ea susţine că a prezentat suficiente probe care ar demonstra nevinovăţia ei. „Conform rezultatelor, reiese că sunt eu de vină, deoarece eu trebuie să achit cei 430 de lei. Dar, de fapt, eu sunt cea care are dreptate. Eu pot să achit şi azi această sumă, dar nu este oare destul că am achitat pentru căldura pe care nu am avut-o şi nici n-o voi avea degrabă? Nu! Eu n-am să achit această sumă”, a spus Elena Mironova.
„Va avea de furcă cu judecătorul”
Solicitat de Adevărul Moldova, Gheorghe Ursu nu ştia la acel moment despre hotărârea judecătorească. Întrebat de ce problema doamnei Elena nu a fost rezolvată, el a oferit acelaşi răspuns ca şi în luna ianuarie. „Ea trebuie să ne cheme şi să ne dea accesul să punem ţeava la loc. Ea nu ne-a dat accesul. Cum ne permite, eu personal cu băieţii de aici mergem şi unim totul la loc”. L-am întreabat ce crede despre faptul că Elena Mironova nu vrea să achite suma de 430 de lei. „Dacă ea nu va achita taxa de stat, se transmite la executare hotărârea judecăţii. Atunci va avea de furcă cu judecătorul. Şi va avea 28 de interdicţii pe care le poate pune executorul judecătoresc. Şi aceste interdicţii nu vor fi aplicate doar pentru doamna Mironova, dar şi pentru alţi membri care au cotă parte în apartamentul dat. Respectiv, ei nu pot să ia niciun credit de la bancă, nu pot părăsi ţara ş.a. Dacă îi pune interdicţie la asistenţa socială, îi opreşte şi din pensie”, a precizat Gheorghe Ursu.
Hotărârea judecătorească poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 de zile.
430 lei
au stat la baza procesului de în judecată intentat de ÎMGFL-17 contra Elenei Mironova.