Prutul, un hotar geopolitic care desparte neamul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prutul a devenit un hotar politic care a rupt Republica Moldova de neam şi desparte două părţi ale unui întreg, susţine Vlad Mischevca, doctor în istorie şi conferenţiar cercetător. În cartea sa „Prutul în destinul neamului românesc” lansată ieri, 2 septembrie, Mischevca afirmă că Prutul, care a fost o adevărată Cortină de Fier a imperiilor ţarist şi sovietic, rămâne astăzi o cortină eurocomunitară.

În cartea sa autorul a adus un şir de texte pentru a reflecta povestea unui râu care poate fi concepută nu doar prin geografie şi istorie, dar şi prin intermediul mitologiei şi folclorului.

Geografie lirică

Prima parte a cărţii este o descriere geografică minuţioasă despre râul Prut, în interiorul căreia se strecoară şi unele versuri despre această apă. Acest studiu este urmat de legendele folclorice ale Prutului, care reflectă artistic momente importante privind istoria Moldovei. Tot în cartea „Prutul în destinul neamului românesc” sunt descrise bătăliile şi evenimentele politice care au afectat acest râu începând cu secolul XV.

„Scrierea a durat trei ani, deoarece am făcut o sinteză a tot ceea ce putea fi găsit sau cunoscut referitor la râul Prut, care nu este un râu oarecare. El a fost cândva coloana vertebrală a Principatului Moldovei şi astăzi ne face să sperăm că lucrurile se vor redresa şi hotarele Uniunii Europene nu se vor opri în malurile lui deloc abrupte şi în apele lui deloc adânci”, spune Vlad Mischevca.

O idee mai veche

Ideea scrierii acestei cărţi i-a venit autorului în anul 2012, după publicarea unei monografii consacrate celor 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Impreriul Ţarist. Finalul acestei monografii este despre râul Prut, iar autorul a considerat că evenimentele legate de această apă pot fi extinse.

Pe lângă versurile scriitorilor Grigore Vieru, Nicolae Dabija şi Vasile Alecsandri, au fost selectate fragmente de operă care aparţin unor autori tineri, încă necunoscuţi. Spre finalul cărţii, Vlad Mischevca publică două poeme compuse de el, adresate fraţilor de peste Prut.

Nu este uşor să scrii istoria unei ape, căci ea curge mereu. Dar această apă are şi două maluri. Şi ele împreună formează un tot întreg. Prutul este o apă internă, aşa cum este Oltul, cum este Mureşul. Şi poate această apă nu ar fi ieşit în evidenţă în istoria noastră dacă nu s-ar fi întâmplat evenimentele politice la care au fost martori strămoşii noştri. Acum Prutul este o apă devenită hotar politic. Însă până a deveni hotar politic, Prutul a fost o apă care ne-a unit.                                                                        Ion Negrei, istoric, fost vice prim-ministru
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite