Persoanele cu dizabilităţi au talent! Brazi din paste făinoase şi conuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diverse jucării pentru împodobitul bradului, suporturi pentru lumânări, brăduţi de toate culorile şi confecţionaţi din paste făinoase, fulare, ciupici şi multe alte obiecte de artizanat au fost prezentate, ieri, în cadrul unei expoziţii cu vânzare de către copiii şi tinerii cu dizabilităţi şi părinţii lor, beneficiari ai organizaţiilor non-guvernamentale în domeniu. Evenimentul a avut loc la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „Artico”.

Atât tinerii cu deficienţe de auz, locomotorii, cât şi cei cu dizabilităţi intelectuale au demonstrat un talent deosebit în arta handmade. Ion, un tânăr originar din raionul Ceadâr-Lunga, foloseşte scaunul cu rotile ca să se poată deplasa. Băiatul meştereşte din mărgele icoane şi diverse peisaje pe pânză. 

Cos pentru mama

„Mama mi-a promis că anul acesta va veni să mă viziteze la internat şi uite că am cusute vreo patru tablouri cu sfinţi. Sunt sigur că, dintre toate dantelele, una o să-i cadă cu tronc. Mama m-a dat la internat, pentru că îi e ruşine cu mine. Eu o sun când îmi e dor, dar ea nu răspunde. A zis să o las în pace. Cât despre expoziţie, îmi pare că e nemaipomenită. Astfel, va şti lumea că noi suntem eficienţi. Lucrul manual mă ajută să evadez în sine şi să fug printre gânduri”, explică Ion, care are 19 ani şi locuieşte în internatul pentru copii cu deficienţe mintale din Orhei.

image

Colegul lui, Marcel Lemnaru, ţese mini-covoare şi confecţionează rame pentru fotografii. Tânărul a participat la mai multe expoziţii de acest gen. „Îmi pare bine că sunt la această extraordinară expoziţie. Sperăm să vindem totul. Ramele pentru fotografii le-am îmbrăcat cu aţă. La celelalte expoziţii cumpărătorii au rămas surprinşi că tinerii cu dizabilităţi intelectuale au astfel de capacităţi. Cel mai mult îmi doresc să-mi cunosc părinţii, care m-au abandonat la naştere şi locuiesc în Cahul”, a spus Marcel.

Brazi din paste făinoase

La o altă măsuţă, cumpărătorii se îmbulzeau la brăduţii şi suporturile pentru lumânări confecţionate din paste făinoase ornate cu mărgele. Andrei Vieru, unul dintre autorii lucrărilor, a venit tocmai de la Păuleşti, Călăraşi, ca să-şi demonstreze talentul.

„Noi la o lucrare muncim o zi. Brazii eu i-am colorat. Pentru o lucrare am folosit paste făinoase, mărgele. Ideile le-am văzut la o tabără de odihnă. E greu pentru noi să locuim în Republica Moldova, mai ales în sat”, a spus emoţionat Andrei. El îşi doreşte ca Moşul să-i aducă sănătate şi să mai vadă odată marea. „Iar pentru guvernanţii care vor veni la putere să facă acces şi mai multe reforme pentru noi”, le transmite oficialilor Andrei.

image

„Asemenea evenimente trebuie să organizăm zilnic şi nu o dată pe an, deoarece terapia este vizibilă. Vrem ca prin organizarea acestor expoziţii să le oferim o şansă tinerilor şi persoanelor cu dizabilităţi ca să fie în sânul societăţii. Trebuie să le susţinem abilităţile, capacităţile şi, nu în ultimul rând, să facem o incluziune sănătoasă în R. Moldova. La fel, ne dorim ca persoanele cu dizabilităţi să participe şi la târgurile care nu sunt cu „etichetă”, adică pentru oameni normali şi să fie o taxă mai mică de particpare. Numai aşa putem sensibiliza societatea”, a opinat Mariana Morari, asistent de promovare în cadrul Alianţei Organizaţiilor pentru Persoanele cu Diz

abilităţi.

Handmade, sursă de existenţă

Pentru multe dintre persoanele cu dizabilităţi, prezente la expoziţie, această îndeletnicire este şi o sursă de existenţă. Tatiana Bezerdic este fostă învăţătoare de clasele primare. Femeia este ţintuită în scaunul cu rotile de 14 ani. Lucrările expuse la târg le-a făcut într-o jumătate de an. „Confecţionez diferite suvenire în funcţie de vreme. Dacă e vară - croşetez bentiţe, dacă e iarnă - brazi din materie vaporoasă, suport pentru lumânări, omuleţi de zăpadă. Am comenzi şi pe parcursul anului. Oamenii cumpără şi ne bucurăm că putem şi noi să ne manifestăm cumva”, ne-a explicat dna Tatiana.

La expoziţie au venit şi reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF), care au vizitat fiecare tarabă şi au cumpărat mai multe lucruri expuse.

Evenimentul a fost organizat pentru a promova drepturile şi imaginea pozitivă a persoanelor cu dizabilităţi, dar şi să sensibilizeze societatea referitor la probleme şi potenţialul persoanelor date. La fel, se doreşte integrarea lor socială, educaţională şi profesională.

„Dezinstituţionalizarea persoanelor cu dizabilităţi este o prioritate, fiind instituite o serie de servicii sociale. Vom dezvolta mai multe servicii sociale în toate localităţile din Republica Moldova. Avem cadrul legislativ şi normativ racordat la cel european. Trebuie doar să fie alocaţi mai mulţi bani”, a declarat şeful direcţiei protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi din cadrul Ministerului Muncii, Vasile Cuşcă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite