Micii apicultori de la internatul din Cărpineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orfanii şi copiii din familiile social-vulnerabile de la Internatului din Cărpineni învaţă de mici secretele antreprenoriatului. Dar nu ale oricărei afaceri, ci ale unei dulci. În anul 2014, administraţia internatului, împreună cu organizaţia „Dreptul la viaţă”, au dezvoltat un proiect, amenajând o prisacă. Tineriii au fost instruiţi despre întreţinerea şi creşterea albinelor, precum şi despre cum se produce mierea.

La câţiva kilometri de Cărpineni, pe o suprafaţă de circa 400 de metri pătraţi, a fost amenajată o prisacă, unde copiii, timp de câteva luni, au învăţat arta apiculturii. Valeria şi Adrian sunt doi tineri implicaţi în acest proiect. Valeria ne-a spus că apicultura nu îi este străină, dar se implică activ în proiect. Pentru Adrian însă este o experienţă nouă. Pe parcursul verii copiii au învăţat cum se face mierea, cum pot deosebi regina de trântor, cum să facă ramele speciale pentru albine şi cum este viaţa insectelor. Cei doi tineri se arată încântaţi de această meserie şi spun că o vor practica după ce vor ieşi din internat.

Copiii n-au nevoie doar de haine şi jucării

Pentru cei 15 copii implicaţi în creşterea albinelor şi producerea mierii, albina reprezintă unire. Ei spun că vor şi ei să fie ca o familie de albini - unită şi mereu săritoare la nevoie.
Dragalina Gâncu, preşedinta asociaţiei „Dreptul la viaţă”, spune că a mai lucrat anterior cu şcolile de tip internat şi a ajuns la ideea că „nu este destul să le duci haine şi jucării, dar aceşti copii au nevoie de o profesie”. Astfel, scopul pentru care asociaţia a propus crearea şcolii de apicultură pentru copii este ca, odată ieşiţi de pe băncile oferlinatului, aceştia să aibă cunoştinţe într-un domeniu pentru a se putea întreţine.
Acest proiect a fost susţinut de Ambasada Germaniei în Republica Moldova, care a fost receptivă la solicitarea asociaţiei. Astfel, şcoala de apicultură a început să activeze începând cu 1 septembrie. Copiii care o frecventează au vârstele cuprinse între 15 şi 16 ani.

Borcane cu etichete personalizate

Tudor Ţenu, directorul şcolii de tip internat din Cărpineni, raionul Hânceşti, spune că tinerii care participă la acest proiect vor deveni mai buni şi mai responsabili. Pentru director, cel mai mare succes al instituţiei este să reuşească să cultive copiilor înţelepciunea de a înţelege şi distinge viaţa albinelor din stup şi din lumea în care trăiesc. „Proiectul promovează atât educaţia civică, cât şi cea ecologică”,menţionează directorul.
Apicultura, ca şi multe alte meserii, se învaţă cel mai bine în practică. Iar pentru asta, şcoala de apicultură avea nevoie de susţinerea oamenilor care îi ştiu secretele. Mihai Bozianu este prisăcarul şi învăţătorul copiilor. El a donat şcolii 50 de familii de albini. Pentru el, apicultura reprezintă o sursă bună de venit. Ideea de a-i ajuta pe aceşti tineri i-a venit atunci când mama lui a vrut să înfieze doi copii. „Ce se va întâmpla cu restul?”, s-a întrebat Mihai Bozianu. La început, îi era frică de faptul că această ocupaţie nu va fi primită cu entuziasm, dar pe zi ce trecea copiii erau tot mai dornici să înveţe. „Pe lângă faptul că ei învaţă cum se produce mierea, le povestesc şi despre cum să o vândă. Punctul de atracţie pentru ei sunt etichetele personalizate, pentru care depun multă muncă şi imaginaţie”, ne vorbeşte apicultorul.

Ambasada Germaniei în Republica Moldova a susţinut acest proiect cu circa 16.000 de euro. Cu aceşti bani au fost procurate stupii, echipamentului de protecţie şi cel tehnic. Micul profit, obţinut de instituţie din producerea mierii în prisacă, este investit în procesul de studii sau ca bani de buzunar pentru elevi.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite