Mamă, Renato Usatîi ne-a pus sfetafor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bălţenii speră deocamdată că Renato Usatîi se va întoarce în oraş şi va face ordine, deocamdată nu sunt dezamăgiţi de proaspătul primar pentru că este abia la început de drum, iar dacă Renato Usatîi petrece mult timp la Chişinău, acest lucru înseamnă că el vrea binele întregii ţări.

Săptămâna aceasta s-au împlinit 100 de zile de când Renato Usatîi a devenit primar de Bălţi. Cu această ocazie, liderul Partidului Nostru a venit cu un raport al activităţii sale de primar – raport pe care însă nu l-a prezentat în faţa locuitorilor oraşului, aşa cum a făcut-o de exemplu primarul Orheiului, Ilan Shor, sau după exemplul lui Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, care îşi raportează activitatea anual în faţa cetăţenilor şi a mass-media. Renato Usatîi şi-a publicat raportul pe internet.

Chiar cu o zi înainte de împlinire a celor 100 de zile, Renato Usatîi a părăsit ţara invocând probleme de sănătate. În ultimele două luni, Usatîi s-a aflat mai mult la Chişinău şi la Moscova decât la Bălţi - în capitală, Usatîi a protestat împotriva guvernării, a cerut alegeri anticipate. Unii oameni din Bălţi spun că Usatîi luptă pentru viitorul ţării, şi doar oamenii care trăiesc cu ziua de azi nu înţeleg acest fapt.

image

Tancul T 34 şi focul veşnic 

 Pe un piedestal din centrul Bălţiului se află tancul Armatei Roşii T 34, iar sub tanc este inscripţia „Ostaşilor eliberatori”. În faţa tancului arde focul veşnic şi o bătrână îi citeşte nepoţelului inscripţia zicându-i să ia aminte că ostaşii sovietici au eliberat Republica Moldova. Este acel tanc pe care ministrul Apărării, Anatol Şalaru, ar vrea să-l mute într-un muzeu al ocupaţiei sovietice, iar Renato Usatîi a spus că acest lucru nu se va întâmpla niciodată şi că simbolul „eliberării” va rămâne veşnic în centrul oraşului. 

Lângă tanc îi întâlnim pe Elena şi Victor Munteanu, oameni de vârsta a treia care duc un cărucior cu merinde de la piaţa din apropiere. Ei sunt doi farmacişti din Bălţi care ne spun că nu l-au votat pe Usatîi şi declară că Bălţiul niciodată n-a fost oraş rusesc. Femeia are un argument forte: bunelul ei a fost unul din oamenii care au pus caldarâmul în centrul oraşului. Aceasta le spune acelor bălţeni care pretind că Bălţiul este oraş rusesc: „Bunelul meu aducea pietrele de râu cu propria căruţă şi le bătea în pământ. Pe atunci nu se auzea vorbă rusească în Bălţi, iar acum ei ne spun că „Beliţî russkii gorod!”, este indignată Elena Munteanu. 

image

Cea mai mare problemă a oraşului, în opinia pensionarilor, este mizeria. Centrul oraşului pare curat, însă în cartierele periferice mizeria este peste tot. Problema salubrităţii nu a fost rezolvată nici până astăzi. 

Usatîi nu are aere de superioritate 

 În piaţa centrală o întâlnim pe vânzătoarea Nina, ea l-a votat pe Renato Usatîi cu inima deschisă, crede în noul primar. Femeia zice că Renato e un om simplu, nu are aere de superioritate şi comunică cu toţi oamenii de la egal la egal. „Renato a adus la spital nişte aparate pentru investigaţii, a oferit copiilor din familiile nevoiaşe locuri de odihnă în tabere. S-a pornit să facă multe şi va face!”, este convinsă Nina.

Una dintre realizările incluse în raportul celor 100 de zile este înlocuirea directorilor de pieţe din Bălţi cu oameni noi, integri. În urma acestei schimbări, ar avea de câştigat bugetul municipal. Doar în prima lună de la schimbarea conducerii, în bugetul municipal au venit 500.000 de lei.

Vânzătoarea Svetlana l-a votat pe Usatîi, dar acum îi pare rău. A cerut audienţă la primar, dar nu a reuşit, pentru că Usatîi nu se află la primărie. „În primul rând eu nu-l văd să lucreze la Bălţi. Îşi petrece tot timpul la mitinguri, acolo. Când m-am adresat la audienţă la domnul primar, am fost tratată cu nepăsare”, declară Svetlana. 

Sfetaforul lui Usatîi

O altă vânzătoare, pe numele Eugenia ne spune că este foarte mulţumită de activitatea primarului. Femeia locuieşte pe strada „28 iunie” unde până recent aveau loc multe accidente rutiere. „Noi am bătut la multe uşi, dar nu a fost instalat un semafor pe strada noastră. Peste două săptămâni de la venirea lui Usatîi, a fost instalat semaforul. A venit copilul bucuros de la şocală şi a spus „Mamă, Renato Usatîi ne-a pus sfetafor!”. Femeia crede în Renato Usatîi şi speră că proaspătul primar va face curăţenie în oraş. „În centru este curat, dar dacă mergeţi în curţile oamenilor veţi vedea cea mai mare mizerie”, zice Eugenia.

image

În raportul său, Renato Usatîi spune că a ajutat Universitatea de Stat „Alecu Russo”din Bălţi, donând Catedrei de slavistică un set de dicţionare de limbă rusă şi 650.000 de lei, câte 50.000 pentru fiecare catedră. Rectorul Gheorghe Popa a refuzat să vorbească la această temă, dar ne-a asigurat că banii au fost transferaţi chiar a doua zi. Aceşti bani vor merge pentru renovarea catedrelor.

Profesorul lui Usatîi 

Profesorul Teo-Teodor Marşalcovschi, care i-a predat lui Renato Usatîi cultura şi arta universală, a fost mai sociabil. Domnul Marşalcovschi a pus din start punctele pe i. Bălţiul nu a fost şi nici nu va fi niciodată oraş rusesc deoarece potrivit statisticii oficiale 62% din locuitori vorbesc limba română. În al doilea rând, Bălţiul repetă forma tipică a oraşului medieval românesc: este construit în jurul a trei străzi inelare. La Bălţi s-a votat unirea şi tot aici a fost scris primul roman românesc în anul 1843. Romanul „Polidor şi Haritie” a fost scris de bălţeanul Dmitrie Bălică comisul şi a fost editat în 2013 cu aportul profesorului Marşalcovschi.

Profesorul nu vrea să-l critice pe Renato, pentru că nu obişnuieşte să-şi vorbească de rău studenţii, dar are ce să-i reproşeze. „Eu pot personal să-i spun lui Renato: tu ai călcat pe bec. El prea mult stă la Chişinău şi la Moscova. Când am să-l văd am să-i spun: Dacă vrei să fii politician, fă-te bărbat de Bălţi, nu umbla pe la Chişinău şi la Moscova. Trebuie de pus oamenii la lucru aici”, conchide Teo-Teodor Marşalcovschi. 

image

Cererile de audienţă vor fi analizate după anul nou 

 Primăria oralşului Bălţi este o instituţie agitată. Aici vin oamenii ca să depună cererile pentru compensaţiile de iarnă şi pentru a cere audienţă la primar. Portarul spune că numărul de cereri pentru audienţă la primar sunt foarte multe, de aceea solicitările depuse acum vor fi examinate abia după anul nou. Am fost direcţionaţi la cabinetul 114 pe uşa căruia scrie „Relaţii cu publicul”. În cabinetul de tip sovietic sunt trei scaune pentru vizitatori şi foarte multe cutii şi mape numerotate, care sunt pline cu cereri şi petiţii către domnul primar. Funcţionara responsabilă pentru relaţii cu publicul abia reuşeşte, după ce dă mai multe telefoane, să ne organizeze o întâlnire cu viceprimarul Leonid Babii.

image

Potrivit funcţionarului, primăria nu simte lipsa lui Renato Usatîi, pentru că primarul comunică telefonic cu subalternii săi. Oamenii simt şi mai bine prezenţa primarului datorită fondului „Renato Usatîi” din care se alocă bani pentru cei mai săraci. „Să vă spun cinstit, Renato Usatîi dă mulţi bani la nevoiaşi. Sunt unii care vin de două ori. Renato scoate bani şi din buzunar uneori. El e foarte bun la suflet şi când vede că o băbuţă plânge, o ajută”.

Problemele Bălţiului 

Leonid Babii a lucrat la „Strategia de dezvoltare durabilă a oraşului Bălţi” . Pe 12 noiembrie strategia va fi pusă în discuţie publică, iar în decembrie urmează să fie aprobată. Un punct important din strategie se referă la dezvoltarea economică a oraşului. Acest lucru este greu de realizat din moment ce Bălţiul oferă bugetului de stat 1,3 miliarde de lei, iar primeşte înapoi doar 380 de milioane de lei. Din banii aceştia trebuie achitate creditele luate de fosta conducere comunistă a oraşului, circa 2 milioane de lei pe lună. Usatîi a scris în raportul său că vrea să renegocieze creditul BERD oferit pentru procurarea celor 21 de troleibuze. „Troleibuzele funţionează, dar pun pe brânci bugetul primăriei”, declară Babii. 

image

Babii recunoaşte că oraşul este murdar. „Noi am apelat la mentalitatea oamenilor spunându-le că primăria nu va veni în fiecare zi să facă curăţenie în curţile blocurilor, să vă aducă pământ, să vă planteze un pom. Oamenii ar trebui să se apuce de treabă singuri”, spune Babii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite