Dreptul, finanţele şi jurnalismul, cele mai solicitate specialităţi

Dreptul, finanţele şi jurnalismul, cele mai solicitate specialităţi

FOTO Arhivă

Dreptul, finanţele şi jurnalismul au fost cele mai solicitate specialităţi la admitere în universităţi şi colegii, proces care s-a încheiat la 31 iulie. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, pentru un loc la drept au fost depuse câte 18 cereri, la finanţe – câte 15 cereri, iar la jurnalism şi procese mediatice – 14 cereri pentru un loc.

Ştiri pe aceeaşi temă

La specialităţile de contabilitate concursul a fost de 12 cereri pentru un loc, la tehnologii informaţionale şi comunicaţionale şi la arhitectură – câte 4 cereri/loc.
 
Admiterea în învăţământul superior 2017 -2018 se organizează în 18 instituţii de învăţământ de stat şi 11 instituţii private, la 165 de specialităţi la Ciclul I – studii superioare de licenţă şi la 500 de programe la Ciclul II - studii superioare de master.
 
În total pentru participare în concursul de admitere în universităţile din ţară au fost depuse 13500 de cereri. Pentru 4931 de locuri bugetare pentru înmatriculare la studii superioare de licenţă în instituţiile publice s-au înregistrat 12 272 de cereri.
 
La 9 august curent toate instituţiile au finalizat sesiunea de bază. În sesiunea de bază au încheiat admiterea Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae. Testemiţanu” şi Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”. În celelalte instituţii au rămas neacoperite 5293 de locuri, inclusiv 1168 cu finanţare bugetară. Instituţiile de învăţământ superior private, la Ciclul I, licenţă au realizat planul de admitere la nivelul de 42,4%.
 
Candidaţii la studii, care din diferite motive nu au putut participa la concurs în sesiunea de bază, vor putea să depună cerere de participare în sesiunea suplimentară la locurile propuse pentru concurs. 16 instituţii publice şi 11 private propun pentru sesiunea suplimentară de admitere 6618 locuri, 5450 dintre care la contract, în total la 140 de specialităţi.
 
citeste totul despre: