De ce sunt ruşii agresivi? Explicaţii istorice şi sociologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce societatea rusă are un nivel ridicat de agresivitate, animozitate şi este neprietenoasă în prezent? – aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă Ludmila Alexandrova într-o analiză publicată de agenţia Itar Tass.

Ar exista mai multe explicaţii: consecinţele tranziţiei de la un sistem economic la altul, nivelul cultural scăzut, de impactul negativ al mass-media alături de sentimentul incapacităţii de schimbare a propriului viitor.

Sociologii Fundaţiei pentru Opinia Publică de la Moscova spun că fiecare al doilea locuitor al capitalei Rusiei se confruntă cu un comportament agresiv faţă de el sau alţii. În timpul unui sondaj telefonic, cel puţin 30% din cei întrebaţi au spus că acţiunile agresive şi violente pe străzile Moscovei şi în locurile publice au devenit frecvente pentru ei. În acelaşi timp, jumătate din populaţia Moscovei crede că oamenii au devenit mai agresivi comparativ cu 15-20 de ani în urmă.

Ruşii – de trei ori mai agresivi

În decembrie 2013, cercetătorii de la Institutul de Psihologie al Academiei Ruse de Ştiinţe au dezvăluit rezultatele şocante ale unui studiului. Cercetătorii au stabilit că ruşii şi-au triplat nivelul de agresivitate şi aroganţă din momentul declanşării mişcării politice de reformă “perestroika”, care a fost declanşată la mijlocul anilor 1980 de către preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov. 

Experţii spun că statisticile de criminalitate arată cel mai convingător indicator şi anume că Rusia înregistrează patru crime raportate la doar una în Statele Unite şi zece contra uneia în ţările Uniunii Europene. Violenţa domestică este întâlnită într-o familie din patru.

Sociologul Valeria Kasamara afirmă că: "În Uniunea Sovietică majoritatea locuitorilor au avut parte de un nivel social şi material practic egal, şi deci exista impresia că oamenii erau mai buni. Cu toate acestea, atunci când un nou model economic a fost definit, cei mai mulţi oameni au trebuit să treacă prin probleme noi pentru ei, ce a reprezentat un punct de cotitură extrem de puternic. În acele momente, în interiorul unei persoane au fost trezite nu chiar cele mai pozitive trăsături de caracter".

Nivelul scăzut de cultură

Un motiv important în spatele acestei schimbări negative în societate este nivelul tot mai scăzut de cultură şi un cult al succesului care ar trebui să fie atins cu orice preţ. Oamenii pur şi simplu nu îşi pot gestiona emoţiile şi aruncă furia lor pe cei care se întâmplă să fie în apropiere. Rossiiskaia Gazeta l-a citat pe şeful adjunct al Institutului de Psihologie de la Moscova Andrei Yurevich care a spus că mass-media, cu moda "cadavrului care însufleţeşte o imagine" contribuie considerabil la creşterea agresivităţii în societate. "Ei(jurnaliştii) afişează non-stop stilul de viaţă plin de farmec al celebrităţilor, provoacă compatrioţii noştri şi mai ales tânăra generaţie să stabilească obiective mult prea ridicate şi această imposibilitate de a le atinge duce la frustrare .În acelaşi timp, emisiunile cu subiecte politice televizate determină o atitudine destul de agresivă faţă de anumite ţări şi creează o imagine ostilă şi periculoasă a lumii", a spus expertul. De asemenea, nemulţumirea faţă de autorităţi produce agresiune şi violenţă. Şi fiind imposibil să ajungă la autorităţi, oamenii de rând îşi manifestă supărarea fie între ei sau asupra unor anumite grupuri sociale.

Un alt expert , Serghei Yenikolopov, şeful Departamentului de Psihologie a Centrului de Sănatate Mintală de la Academia Rusă de Ştiinţe Medicale dă vina pe mass-media şi în special pe Internet pentru creşterea nivelului de agresiune. "Acestea oferă valori şi criterii pentru succes care majoritatea populaţiei nu le poate realiza ", a declarat acesta într-un interviu cu cotidianul Komsomolskaia Pravda. Oamenii sunt înşelaţi, atunci când se raportează la filme despre ”Cenuşărese". "Şi pentru cei care nu realizează că ce li se spune este doar o poveste, conflictul dintre o viaţă reală şi un basm este cu adevărat tragic” a spus expertul.

Vina internetului şi trecutul sovietic

Timofei Nestik, un cercetător al Institutul de Psihologie de la Moscova a declarat: “Internetul are un impact negativ asupra creşterii nivelului de agresiune. Reţelele sociale ocupă un loc specific aici. Acestea provoacă un instinct de dezinhibare, astfel încât o persoană care se comportă conform normelelor în societate se simte mai liber pe internet. Treptat, standardele prezentate pe site-uri se scurg în viaţa reală". Nestik spune că un nivel scăzut de toleranţă poate fi o cauză a răspândirii agresiunii în societate: "Acest lucru este legat de nesiguranţa oamenilor cu privire la viitorul lor, cu incapacitatea lor de a discuta aceasta şi cu neîncrederea că viitorul ar putea fi afectat şi modificat. Deci, încrederea scăzută în alte persoane , xenofobia, ura faţă de oameni cu diferite opinii , o altă cultură şi religie ar putea fi consecinţe ale acestor fapte."

De asemenea, cercetătorul citat susţine că trebuie luată în calcul şi moştenirea sistemului sovietic: "Planificarea pe termen lung şi stabilirea obiectivelor s-a dovenit a fi imposibilă într-un mediu instabil. De exemplu, elevii ruşi pot face planuri de dezvoltare pentru o perioadă de la unul la trei ani, în timp ce studenţii chinezi - pentru următorii 20 de ani. În perioada sovietică, lucrurile erau mult mai previzibile, dar acum trăim într-o societate cu factori de risc, deoarece este tot mai dificil să păstrăm idealuri de solidaritate şi de toleranţă unul pentru celălalt."

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite