Cale luminată: Nevăzătorii din Moldova sunt ajutaţi să-şi deschidă afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt persoane cu deficienţe de vedere vor primi asistenţă financiară pentru a-şi lansa mici afaceri sau pentru a le dezvolta pe cele existente. Majoritatea sunt din raionul Călăraşi şi vor investi în agricultură.

Ca nişte adevăraţi businessmeni, cei opt şi-au prezentat planurile de afaceri în faţa unei comisii de experţi, care a analizat fiecare caz în parte şi le-a oferit sfaturi preţioase. Aflat la a treia ediţie, concursul a avut loc la magazinul „Nou din Nou“ din Chişinău, o afacere socială derulată de Centrul de susţinere în business pentru nevăzători ProAbility. După sesiunea de prezentări şi dezbateri, comisia a decis că toţi participanţii merită să primească o microfinanţare ca să-şi pună pe roate o mică afacere şi să devină astfel propriul patron.

Sumele oferite în proiect variază între 5.000 şi 18.000 de lei, dintre care 50% sunt acordaţi în calitate de grant şi 50% - ca împrumut fără dobândă, care urmează să fie returnat în decurs de un an şi jumătate-doi. Chiar dacă par puţini, banii sunt de un real folos pentru aceşti oameni pentru care singurul venit lunar este pensia de invaliditate de câteva sute de lei.  

Investiţii în satele Moldovei

Bunăoară, Tudor Pseniţchi din satul Bravicea, raionul Călăraşi, este invalid din copilărie şi primeşte de la stat o alocaţie de 245 de lei, iar însoţitorul său – 600 de lei. El are 14 oi, dar vrea să înceapă să crească şi nutrii. „Pentru asta, am nevoie de transport ca să aducă mâncare la animale şi am cerut 14.000 de lei pentru un căluţ şi o căruţă. Feciorii şi tata pot să mă ajute“, a spus bărbatul, care a venit la Chişinău ghidat de unul dintre băieţii săi.

Din cei 10.000 de lei oferiţi de asociaţie, Tatiana Boboc (37 de ani) din Horodişte, Călăraşi, va cumpăra viţei de carne. „Am ocol, căruţă, pământ şi ar fi păcat să nu dezvolt gospodăria. Majoritatea tinerilor din sat au plecat peste hotare, s-au dus chiar şi sănătoşi, dar eu vreau să fac ceva acasă“, i-a convins ea pe experţi. 

Şi Vasile Lupu din Vălcineţ, Călăraşi, vrea să-şi facă o mică fermă de vite cu suportul financiar de 15.000 de lei. Tânărul de 22 de ani vede doar un pic cu un ochi, dar e de mic un ajutor nelipsit pentru părinţii săi, care au propria stână. Mezinul familiei, el a rămas să lucreze în gospodărie, toţi fraţii săi fiind plecaţi în străinătate. „Ar fi păcat să nu-l ajutăm să stea pe picioarele lui şi să se simtă egal între egali“, a comentat Dumitru Sclifos, directorul centrului ProAbility şi preşedinte al Societăţii Orbilor din Moldova. 

Îşi vor dezvolta activităţile

Cu ajutorul primit de la organizaţie, Ion Petru (60 de ani) din Meleşeni, Călăraşi, îşi va procura zece oi, de la care speră să obţină câte 16 kilograme de brânză pe sezon, iar soţii Junca din Ţibirica îşi vor construi o seră pentru creşterea legumelor. Familia are grădină şi un iaz alături, face răsad şi cultivă de multă vreme roşii şi ardei pentru vânzare.

Sergiu Burdeniuc (48 de ani) din Călăraşi repară de două decenii biciclete. Meşterul îşi va lua cu 5.000 de lei un instrument performant. „Tehnica se dezvoltă, uneltele speciale se schimbă în fiecare an şi sunt foarte scumpe. Când clienţii aduc la atelier biciclete noi, din Europa, nu le pot repara cu instrumentul pe care-l am acum“, a explicat bărbatul.

image

FOTO: În magazinul „Nou din Nou“ sunt angajaţi slab văzători

Victor Turculeţ din Valea Trestieni, Nisporeni, participă a doua oară la proiect. Din banii primiţi în 2012 şi cu ajutorul celor dragi, bărbatul total nevăzător şi-a deschis o mini-oloiniţă. Presa de ulei a fost amenajată într-o casă bătrânească cumpărată de fecior. Acum, familia vrea să ridice o anexă pentru a instala o moară de măcinat furajele şi va primi 7.000 de lei pentru materiale de construcţie.  

„Toţi au plecat fericiţi“

Cel mai consistent sprijin, de 18.000 de lei, va merge la Sergiu Marga din Bahu, Călăraşi. Tânărul, în vârstă de 26 de ani, care are probleme de vedere după un accident, va cumpăra un hectar de pământ ca să sădească o livadă de mere. Prin intermediul altor programe de finanţare, el a plantat viţă de vie „Moldova“ pe un hectar şi meri pe patru ari, a obţinut material săditor şi are toate utilajele necesare pentru această afacere.    

„Pentru noi este important faptul că toţi participanţii au plecat acasă fericiţi. Toate ideile sunt bune, le dorim succes să-şi ducă la bun sfârşit iniţiativele şi să-şi onoreze resposabilităţile“, a declarat Lilia Doibani, director executiv ProAbility.

Locul unde cumperi şi donezi

Fondul de finanţare a constituit 96.000 de lei, o parte fiind oferită de compania Microinvest. Grosul vine, însă, din profitul generat de magazinul „Nou din Nou“, din sectorul Râşcani. Aici găsiţi o gamă largă de mărfuri second hand din Europa, de la mobilă, electrocasnice şi veselă până la haine, bibelouri şi jucării.

image

Banii din vânzări sunt utilizaţi pentru susţinerea nevăzătorilor. Începând cu 2012, ProAbility a ajutat 24 de persoane cu dizabilităţi vizuale să-şi dezvolte o afacere şi alte zece să-şi găsească un loc de muncă. Peste 80 de oameni au fost asistaţi să-şi elaboreze CV-ul şi instruiţi cum să-şi caute jobul potrivit, iar peste 200 au fost fost informaţi despre oportuniţile de angajare. Organizaţia neguvernamentală a fost printre cei şapte finalişti din Moldova ai Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială din 2013.


 

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite