Aparate de milioane de euro pentru cinci spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Doni, şeful Secţiei Imagistică din cadrul Cantrului mamei şi copilului FOTO Dumitru Goncear
Nicolae Doni, şeful Secţiei Imagistică din cadrul Cantrului mamei şi copilului FOTO Dumitru Goncear

Guvernul japonez ne oferă un credit de 53 de milioane de euro pentru procurarea de dispozitive noi de imagistică, chirurgie şi laborator. Managerii principalelor clinici de stat fac listele echipamentelor necesare.

Cinci spitale moldoveneşti ar putea beneficia anul viitor de aparatură medicală de ultimă oră, după ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Agenţiei Japoneze de Cooperare Internaţională (JAICA) au ajuns la un acord de alocare a unui credit de 53 de milioane de euro pentru achiziţionarea de echipamente noi. Este vorba despre Institutul Oncologic, Centrul Mamei şi Copilului, Spitalul de Urgenţă, Spitalul Republican şi Spitalul numărul 3 „Sfânta Treime“ din Capitală.

La Institutul Oncologic ministerul va aloca 8 milioane de euro pentru amenajarea unei noi secţii de radiologie. La restul spitalelor pregătirea listelor sunt în toi.

„Avem mai multe aparate vechi cu care suntem nevoiţi să lucrăm. Am înţeles de la minister că până în martie trebuie să prezentăm o listă cu tot ce avem nevoie. În mod sigur vom cere un tomograf computerizat, un electrocardiograf şi un aparat de rezonanţă magnetică nucleară (rmn). Tomograf computerizat şi rezonanţă rmn n-am mai avut până acum“, spune directorul Spitalului numărul 3 „Sfânta Treime“ din Capitală, Simion Terente.

„70% din utilaj e depăşit“

La Centrul Mamei şi Copilului situaţia nu e cu mult diferită. Masa urologică, veche de 25 de ani, din secţia de imagistică, e deja putredă. În aceeaşi situaţie e şi „venerabilul“ aparat Roentgen, din aceeaşi încăpere. „E un Roentgen sovietic, pe care-l avem din 1986. Mii de copiii au venit aici pentru investigaţii“, susţine Nicolae Doni, şeful secţiei.

„70% din utilajul de la noi e depăşit. Din creditul de la japonezi vom avea 12 milioane de euro, din care vom putea acoperi jumătate din necesarul nostru. E vorba despre un tomograf computerizat cu 320 de slice-uri, opt ultrasonografe, 18 aparate de anestezie şi reanimare, un rmn de 3,2 Tesla şi sistemul informatic prin care toate secţiile vor fi interconectate“, precizează şi directorul Centrului Mamei şi Copilului, Ştefan Gaţcan.

La Spitalul de Urgenţă, lista cu necesarul de echipamente noi e deja gata. Include un rmn de 3,2 Tesla, un angiograf computerizat, un tomograf computerizat, 16 mese de operaţie, 22 de aparate pentru respiraţie artificială, seturi pentru operaţii laparoscopice, un fibrogastroscop şi aparatură pentru sterilizare. „Specificul nostru e chirurgical, aşa că vrem să ne asigurăm că avem tot ce ne trebuie, din suma de 8 milioane de euro care revine instituţiei noastre. E pentru prima dată când se face o investiţie de asemenea anvergură la noi“, susţine directorul Spitalului de Urgenţă, Gheorghe Ciobanu.

Echipamente noi, abia din 2014

Oricât de frumos sună aceste investiţii, vom vedea primele aparate abia la anul. „În martie, prim-ministrul va merge în Japonia să semneze contractul. Banii vor veni în iunie, urmează să facem licitaţiile de achiziţie, iar în perioada mai-iulie 2014 aşteptăm echipamentele. Pentru acest credit nu plătim nicio dobândă“, a spus ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi. Împrumutul oferit de japonezi este valabil pentru 30 de ani, cu o perioadă de graţie de zece ani.

Elicopter pentru Serviciul de Urgenţă

Pe lângă aparatura medicală inclusă în programul de creditare de 53 de milioane de euro oferit prin programul JAICA, Ministerul Sănătăţii a apelat şi la un ajutor suplimentar din partea Guvernului nipon pentru Serviciul de Urgenţă. „E vorba de ambulanţe, un elicopter şi management modern pentru Serviciul de Urgenţă.

Acum acest proiect e în faza de discuţii, însă am primit confirmări din partea japonezilor că va fi realizat“, susţine ministrul Usatâi. Pe de altă parte, în prezent se lucrează la amenajarea blocului 4 al Spitalului de Urgenţă, unde, din aprilie 2014, vor funcţiona noi secţii medicale. „În planul lucrării a fost inclusă şi amenajarea unui helipunct pentru elicopterul care ne va fi adus prin parteneriatul cu Guvernul Japoniei.

Tot în blocul 4 vom muta anestezia şi secţia de terapie intensivă“, a precizat directorul spitalului, Gheorghe Ciobanu.

Amenajarea acestui bloc a fost demarată iniţial în 1990 şi apoi întreruptă în 1995. Lucrările au fost reluate în 2006 şi din nou oprite în 2008. Noul termen privind reparaţia şi darea în folosinţă a construcţiei este aprilie 2014.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite