Abuzul, un lucru normal în instituţiile psihiatrice din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Personalul instituţiilor psihiatrice aplică violenţa asupra femeilor internate
acolo. FOTO Arhivă Adevărul
Personalul instituţiilor psihiatrice aplică violenţa asupra femeilor internate acolo. FOTO Arhivă Adevărul

Legislaţia Republicii Moldova nu are suficiente instrumente pentru a preveni actele de tortură şi tratamentele inumane din instituţiile psihiatrice. Astfel, multe dintre femeile din aceste instituţii sunt supuse violenţei, iar unele dintre ele sunt obligate să utilizeze metode de contracepţie.

De asemenea, procurorii şi anchetatorii nu au cunoştinţe în rezolvarea acestor cazuri, majoritatea dintre ei fiind incapabili de a percepe care declaraţii ale persoanelor corespund realităţii şi care nu, se arată într-un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Legislaţia Republicii Moldova nu conţine prevederi exprese cu privire la prevenirea şi combaterea torturii şi tratamentelor inumane care au loc în instituţiile psiho-neurologice. Deoarece această problemă este deseori ignorată, PNUD a elaborat un raport cu scopul de a analiza compatibilitatea legislaţiei naţionale a Republicii Moldova în domeniul prevenirii şi combaterii torturii şi a tratamentelor crude din instituţiile psihiatrice cu standardele internaţionale. În raport se constată că, din cauza caracterului închis al acestor instituţii, dar şi a lipsei de informaţii veridice, majoritatea abuzurilor sunt tolerate sau ignorate.

Victima este diagnosticată şi supusă expertizelor psihiatrice de aceiaşi experţi

În prezent, instituţiile medicale din Republica Moldova care realizează expertize psihiatrico-legale sau psihiatrico-psihologice legale sunt secţii specializate din cadrul spitalelor de psihiatrie. Printre cele mai importante se numără Instituţia Medico-Sanitară Publică, care este subordonată Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Instituţia Medico-Sanitară Publică, subordonată Spitalului de Psihiatrie Bălţi.

Aceasta are consecinţe grave asupra investigaţiilor bazate pe actele de tortură din instituţiile psihiatrice, deoarece victima va fi examinată fie de aceiaşi experţi care i-au diagnosticat problema mintală, fie de colegii acestora din aceiaşi instituţie. Astfel, există riscuri majore ca expertiza să fie una subiectivă, iar în rezultat o mare parte din plângerile persoanelor internate în instituţiile psihiatrice nu sunt luate în serios.

Tratamentul medical forţat, o formă a torturii

În raport se menţionează că de multe ori, administraţia sau personalul medical din instituţiile psihiatrice administrează pacienţilor medicamente în mod forţat, fără ca cei din urmă să fie de acord. Astfel, sunt comise numeroase abuzuri şi încălcări de către autorităţi sub pretextul că aceste acţiuni ar fi făcute cu bună intenţie. Tratamentul medical forţat poate fi considerat o formă de tortură.

psihiatrie foto adevarul

Legislaţia Republicii Moldova nu conţine prevederi cu privire la prevenirea şi combaterea torturii din instituţiile psiho-neurologice FOTO Arhivă Adevărul

Abuzul asupra femeilor

Abuzul împotriva femeilor în instituţiile psihoneurologice este ignorat, iar autorităţile nu acordă atenţie acestui lucru. Potrivit informaţiei prezentate de PNUD, unul din cele mai frecvente tipuri de abuz depistate în instituţiile psihiatrice din Republica Moldova este aplicarea violenţei asupra femeilor de către personalul instituţiei medicale pe de o parte şi de către alţi pacienţi pe de altă parte.

O altă problemă cu care se confruntă femeile în instituţiile psihiatrice este contracepţia forţată. Unele femei din spitalele psihiatrice au declarat că medicii le-au obligat să folosească diferite metode de contracepţie, cel mai des fiind utilizat steriletul. Şi avortul în instituţiile psihiatrice este o problemă gravă.

Procurorii şi anchetatorii nu pot stabili cazurile de tortură

Organele de anchetă din Republica Moldova refuză tot mai des să pornească investigaţii în urma depunerii plângerilor de către persoanele aflate în instituţiile psihiatrice. Principala cauză este starea de sănătate mintală a femeilor şi bărbaţilor internaţi în instituţiile psihiatrice, dar şi stereotipurile legate de aceştia. Deseori, plângerile şi declaraţiile persoanelor din instituţiile psihiatrice sunt considerate neveridice, inventate sau exagerate, iar procurorii şi anchetatorii nu pot verifica dacă au existat sau nu abuzurile invocate de pacienţi. Acest lucru înseamnă şi faptul că procurorii şi anchetatorii nu au cunoştinţe suficiente în ceea ce priveşte lucrul cu persoanele cu dizabilităţi psiho-sociale şi intelectuale.

Legislaţie discriminatorie

Reprezentanţii PNUD au constatat că legislaţia Republicii Moldova în domeniul capacităţii juridice este una discriminatorie şi abuzivă şi contravine Convenţiei pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Din această cauză, persoanele din instituţiile de psihiatrie sunt supuse în continuare tratamentelor crude, inumane şi degradante.

La oficiul Ombudsmanului pacienţilor, au fost recepţionate 5.622 de plângeri privind diverse încălcări şi abuzuri, inclusiv rele tratamente, violuri şi aplicarea violenţei fizice în perioada octombrie 2012 - iulie 2013.

Cele mai grave încălcări depistate în instituţiile psihiatrice

În Republica Moldova activează nouă instituţii neuro-psihiatrice. Şapte dintre acestea sunt destinate pentru maturi, iar două - pentru minori şi se subordonează Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. În aceste instituţii se află la tratament circa 4.000 de persoane. Cele mai grave încălcări se referă la libertatea şi siguranţa persoanei, sănătatea şi accesul la medicamente, condiţiile de trai, abuzurile fizice şi psihice, viaţa privată şi integritatea persoanei, accesul la justiţie, discriminare şi dreptul la trai în comunitate

Avocatul Poporului, Mecanismul Naţional de Prevenire a Torturii, Avocatul Pacienţilor şi Activitatea de monitorizare a societăţii civile sunt patru instituţii care au scopul de a preveni actele de tortură sau de a contribui la sancţionarea acestora şi a asigura respectarea drepturilor persoanelor aflate în situaţii vulnerabile.

2.365  de persoane erau internate în instituţiile neuro-psihiatrice din subordinea Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în anul 2012.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite