În jur de 400 de deţinuţi au fost eliberaţi înainte de termen în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Pe parcursul anului 2016, în jur de 400 de persoane private de libertate au fost eliberate înainte de termen. În Republica Moldova, eliberarea condiţionată de pedeapsă înainte de termen se aplică dacă instanţa de judecată consideră posibilă corectarea condamnatului fără executarea deplină a pedepsei.

Persoana trebuie însă să repare integral daunele cauzate prin infracţiune, iar pe perioada detenţiei să accepte executarea muncilor remunerate sau neremunerate de îngrijire şi de amenajare a penitenciarului şi a teritoriului adiacent.

Deţinuţii pot solicita eliberarea înainte de termen prin intermediul avocatului sau adresându-se administraţiei Departamentului Instituţiilor Penitenciare. Decizia o ia instanţa de judecată. 

Într-un răspuns la o solicitare a Agenţiei de presă IPN, DIP precizează că eliberarea condiţionată se aplică dacă deţinutul a executat cel puţin jumătate din termenul de pedeapsă stabilit pentru săvârşirea unei infracţiuni uşoare sau mai puţin grave. În cazul în care deţinutul a săvârşit o infracţiune gravă, acesta trebuie să execute cel puţin două treimi din termenul de pedeapsă stabilit, iar dacă a săvârşit infracţiuni deosebit de grave sau excepţional de grave – cel puţin trei pătrimi din termenul de pedeapsă. Persoana condamnată la detenţie pe viaţă poate fi eliberată înainte de termen dacă a executat efectiv cel puţin 30 de ani de închisoare, fără a se lua în calcul compensarea privilegiată a zilelor de muncă.

În cazul minorilor eliberarea condiţionată se poate aplica dacă a executat cel puţin o treime din termenul de pedeapsă stabilit pentru săvârşirea unei infracţiuni uşoare sau mai puţin grave, cel puţin jumătate din termenul de pedeapsă stabilit pentru săvârşirea unei infracţiuni grave şi cel puţin două treimi din termenul de pedeapsă stabilit pentru săvârşirea unei infracţiuni deosebit de grave sau excepţional de grave.

Dacă, în termenul de pedeapsă rămas neexecutat, persoana eliberată condiţionat încalcă ordinea publică, pentru care fapt îi este aplicată o sancţiune contravenţională, sau se eschivează cu premeditare de la îndeplinirea obligaţiilor stabilite de instanţa de judecată la aplicarea eliberării condiţionate, instanţa poate pronunţa o încheiere cu privire la anularea eliberării condiţionate şi-l poate trimite pe condamnat să execute pedeapsa care i-a rămas.

Dacă aceste persoane revin după gratii nu trebuie să întoarcă alocaţia unică oferită anterior la eliberarea din detenţie, în schimb nu o va mai primi a doua oară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite