Serghei Lavrov se află în vizită la Chişinău. Prietenia cu Rusia a fost prelungită cu 10 ani

Serghei Lavrov se află în vizită la Chişinău. Prietenia cu Rusia a fost prelungită cu 10 ani

Iurie Leancă, ministrul de Externe al Republicii Moldova şi omologul său rus Serghei Lavrov

Ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, se află într-o vizită de o zi în Republica Moldova. Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat că este preconizată semnarea unor documente bilaterale, fără a preciza despre ce anume e vorba.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 18.40 Oficialul rus a vizitat şi Universitatea Liberă Internaţională din Moldova. În cadrul întrevederii, Iurii Maximov, preşedintele Asociaţiei internaţionale pentru prietenie şi cooperare Moldova-Rusia, l-a decorat pe Serghei Lavrov cu premiul „Omul deceniului". Trimisul Moscovei a mai primit în dar şi un clopot al prieteniei.

UPDATE 12.30 Oficialul rus a evitat să vorbească despre aşa numitele alegeri din regiunea transnistreană, dar şi să confirme sau să infirme recentele informaţii apărute în presă precum că Rusia s-a dezis de Igor Smirnov. „Sper că aţi citit şi aprecierile făcute de către reprezentanţii conducerii ruse, nu doar nu doar cele făcute de jurnaliştii şi analiştii ruşi. Noi ne-am expus părerea vizavi de acest subiect şi aceasta rămâne în vigoare", a conchis Lavrov.

UPDATE 12.10 În ce priveşte posibila deschidere a centrelor de vot pe teritoriul regiunii transnistrene în ziua alegerilor din Rusia, Serghei Lavrov a menţionat că Federaţia Rusă va face posibilul ca un număr maxim de cetăţeni să îşi exercite dreptul de a alege indiferent dacă aceştia se află pe teritoriul Rusiei sau în afara ţării. „Vom avea grijă ca cetăţenilor din Rusia care se află pe teritoriul Moldovei să li se asigure drepturile în limita respectării suveranităţii Republicii Moldova", a declarat Lavrov.

UPDATE 11.05 Serghei Lavrov și Iurie Leancă au prelungit cu 10 ani Acordul de prietenie și colaborare dintre Rusia și Moldova, care expiră în acest an. Cei doi miniştri au semnat un Acord privind cooperarea în domeniul arhivelor şi Planul de consultări între cele două ministere în anul 2012.Diplomații au salutat reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean. „Să ne conctrentrăm pe găsirea unei căi de soluționare pe termen lung în baza principiilor integrității și suvernității Republicii Moldova", a spus Lavrov.

UPDATE 10.50 Pe lângă întrevederile anunțate, cu înalții demnitari moldoveni - Marian Lupu, Vlad Filat și Iurie Leancă, Serghei Lavrov se va mai întâlni astăzi cu liderul opoziției Vladimir Voronin, dar și cu foștii comuniști Igor Dodon și Zinaida Greceanîi. De asemenea, el va avea o întâlnire cu studenții de la ULIM, unde va lua și un premiu.

UPDATE 10.45 Șeful diplomației ruse a ajuns cu un avion special la Chișinău. Acum el are o întrevedere cu omologul său moldovean, Iurie Leancă. În fața Ministerului de Externe, protestează din nou moldoveanul de culoare John Onoje.

Şeful diplomaţiei de la Moscova urmează să aibă întrevederi cu premierul Vlad Filat, cu preşedintele interimar Marian Lupu, precum şi cu ministrul de Externe Iurie Leancă. Eugen Revenco, expert la Asociaţia pentru Politică Externă, spune că vizita oficialului rus aduce un plus de imagine şi vizibilitate Republicii Moldova. „Noi, oarecum, ne-am obişnuit cu vizitele acestor înalţi oficiali din est şi deseori exagerăm rolul nostru în politica internaţională", a explicat specialistul pentru Info-Prim Neo.

TRANSNISTRIA,SUBIECT PE AGENDĂ

Analistul crede că vizita poate fi şi o tentativă de soluţionare a diferendului transnistrean. „Venirea lui Serghei Lavrov nu poate grăbi însă rezolvarea conflictului în actualele circumstanţe. Regiunea transnistreană este în plină campanie pentru liderism politic, iar Rusia, în pofida condamnărilor la CEDO, se prezintă incapabilă să influenţeze cumva voinţa şi atitudinile cetăţenilor săi aflaţi în funcţii oficiale la cârma regiunii transnistrene", a conchis Eugen Revenco.

Aceasta este cea de-a doua vizită la Chişinău a ministrului rus de Externe. Anterior, Serghei Lavrov a fost în Republica Moldova în luna februarie 2009.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

citeste totul despre: