Votarea Zinaidei Greceanîi în funcţia de speaker nu este de ajuns. PSRM insistă şi pe funcţii de conducere în viitorul Guvern format cu Blocul ACUM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Comitetul Executiv Politic al PSRM a decis joi, 6 iunie, că PSRM va continua să poarte discuţii şi va insista pe poziţiile expuse în decizia Consiliului Republican din 12 aprilie 2019. Acest fapt înseamnă că Socialiştii nu-şi doresc doar funcţia de preşedinte al Parlamentului, după ce PAS a anunţat că este gata să susţină această propunere, dar şi cele patru ministere din viitorul guvern, care eventual ar putea fi format cu Blocul ACUM.

Condiţiile anunţate de PSRM pentru formarea unei alianţe cu Blocul ACUM:

 ⁃ pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar, inclusiv cele de ordin social, economic, dar şi celor de domeniul relaţiilor interetnice, consolidarea instituţiilor statului,
 ⁃ revenirea la împuternicirile Preşedintelui Republicii Moldova care au fost în vigoare la data de 1 octombrie 2016, (adică revenirea SIS-lui în subordinea Preşedinţiei şi a Serviciului Protecţie şi Pază de Stat).
 ⁃ votarea în calitate de preşedinte al Parlamentului pe Zinaida Greceanîi, preşedintele Partidului Socialiştilor, iar în Guvern domeniile politicii externe, ordinii publice şi apărării (inclusiv ministerele de resort – ministerul de externe, ministerul de interne şi ministerul apărării), dar şi domeniul reintegrării ţării, inclusiv funcţiile respective din cadrul Guvernului Republicii Moldova.

Socialiştii au mai anunţat că, pe data de 7 iunie 2019, ora 15:00. va fi convocat şedinţa Consiliului Republican al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova pentru discuţii finale şi deciziile care se impun.

De asemenea, potrivit PSRM, în scopul pregătirii informatiei colmplexe necesare pentru aprobarea deciziilor finale la Consiliul Republican, astăzi, pe parcursul zilei, PSRM va delega reprezentanţii săi pentru a afla detalii despre propunerile anunţate anterior de către  Partidului Democrat in vederea depăşirii crizei politice.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, a anunţat că a luat decizia de a vota pentru un preşedinte al Parlamentului propus de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM). Decizia a fost luată miercuri, 5 iunie, la Consiliul Politic Naţional al PAS, cu 46 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”.

Ce urmează

Mai întâi, PAS trebuie să aştepte şi decizia partenerilor din Blocul ACUM, PPDA, pentru a avea voturi suficiente de a vota pe Zinaida Greceanîi în funcţia de speaker. După care urmează o situaţie destul de delicată.

Potrivit deciziei Consiliului Republican al PSRM, Socialiştii au anunţat că sunt dispuşi să formeze o alianţă cu ACUM numai dacă se respectă următoarele condiţii: Zinaida Greceanîi să fie votată în funcţia de preşedinte al Parlamentului (fapt ce s-ar putea produce odată cu anunţul PAS), după care, în Guvernul ce ar urma să fie condus de Maia Sandu, Socialiştilor trebuie să le revină patru ministere: Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe şi vicepremierul pentru Reintegrare a ţării.

În comunicatul de presă emis de PAS este specificat că ACUM îşi asumă formarea unui Guvern, poziţie exprimată şi anterior, care înseamnă că ACUM vrea formarea unui guvern din care să facă parte exclusiv reprezentanţii ACUM. Socialiştii însă niciodată nu şi-au anunţat disponibilitatea să sprijine un astfel de Guvern, iar fiind formaţiunea cu cele mai multe mandate parlamentare, este puţin probabil să-şi schimbe poziţia şi să nu insiste pe funcţiile solicitate anterior.

În această situaţie, nu este clar se cum vor înţelege cele două entităţi politice asupra formării Guvernului. Pentru PSRM este extrem de principial să aibă influenţă în Guvern, dar nici ACUM nu pare să fie gata să împartă Guvernul cu PSRM, mai ales fiind o forţă politică proeuropeană, iar PSRM una prorusă. În plus, acest lucru ar însemna să fie oficializată o alianţă de guvernare, termen de care ACUM se fereşte şi reiterează că nu poate fi vorba de niciun fel de alianţă cu PSRM, decât despre o înţelegere privind votarea pachetului de deoligarhizare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite