Volodimir Zelenski: Ucraina îşi va întoarce Crimeea de sub ocupaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO REUTERS/Valentyn Ogirenko
FOTO REUTERS/Valentyn Ogirenko

Preşedintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că regiunea Crimeea se va întoarce în componenţa Ucraina, „însă drumul va fi unul lung”.

„Astăzi este cea de-a 75-a aniversare a deportării tătarilor din Crimeea (...) Eu sunt convis că noi vom putea elibera patria tătarilor de sub ocupaţie. Şi chiar dacă va fi lung drumul de întoarcere a Crimeei, noi îl vom trece împreună”, a scris Volodimir Zelenski pe pagina sa de Facebook, notează Tass.

În opinia sa, tătarii din Crimeea „din nou au devenit victimele represiilor”.

Trecerea Crimeei sub controlul Rusiei, oficializată de Vladimir Putin la 18 martie 2014, în urma unui referendum desfăşurat în peninsulă, pentru care au votat aproape 97% dintre cei prezenţi la vot, este considerată drept o „reunificare“ de Moscova şi denunţată drept o „anexare ilegală“ de Kiev şi în Occident. Această decizie a fost urmată de sancţiuni economice grele pentru Moscova.

„Crimeea se va întoarce la Ucraina. Vom face tot ne stă în putinţă pentru a ne asigura că acest lucru se va face cât mai repede posibil, imediat după alegerile“ prezidenţiale din 31 martie”, a declara anterior preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Într-un comunicat, Uniunea Europeană a condamnat anexarea Crimeei, apreciind că acest act încalcă dreptul internaţional şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii internaţionale.

UE deplânge situaţia drepturilor omului în peninsulă, care s-ar fi deteriorat „semnificativ” de la anexare. 

UE cere eliberarea tuturor celor care au fost reţinuţi şi condamnaţi ilegal în peninsulă, precizând că jurnaliştii, activiştii pentru drepturile omului şi avocaţii apărării ar trebui să îşi poată face meseria liberi, fără intimidări.

În ultimii ani, justiţia rusă nu doar că a interzis şi a clasat drept „organiaţie teroristă“ Medjlis - Adunarea Tătarilor din Crimeea, dar a şi închis postul de televiziune al acestei minorităţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite