Vlad Bătrîncea: Moldova este unicul stat civilizat în care provocările împotriva statalităţii sunt catalogate drept libertate de exprimare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Declaraţiile de unire cu România semnate de autorităţile locale din peste o sută de localităţi din Moldova reprezintă o campanie de consolidare a electoratului de către unionişti şi provocare pentru socialişti. Liberalii susţin că adevărul istoric nu poate fi negat şi declaraţiile reprezintă un semnal pentru autorităţi. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Butonul roşu” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Deputatul socialist Vlad Batrîncea consideră că declaraţiile de unire fac parte dintr-o campanie a unioniştilor, care încearcă să-şi consolideze electoratul, iar pentru socialişti este o provocare. El susţine că Republica Moldova este unicul stat civilizat în care asemenea provocări împotriva statalităţii sunt catalogate drept libertate de exprimare.

Potrivit parlamentarului, pe 7 martie existau deja 264 de localităţi care au semnat declaraţii de susţinere a statalităţii, de antiunire.

„Toată această listă, cu declaraţiile scanate este publică. Oricine poate verifica – aceste declaraţii sunt semnate de majoritatea consilierilor”, a spus Vlad Batrîncea.

Potrivit deputatului Partidului Liberal Roman Boţan, faptul că s-au adoptat peste o sută de declaraţii de unire cu România este un semnal pentru autorităţile Republicii Moldova. În acest caz, spune deputatul, nu se încalcă nicio lege.

„Toate aceste demersuri se încadrează în cadrul constituţional al Republicii Moldova”, a declarat Roman Boţan. Potrivit lui, într-o hotărâre anterioară, Curtea de Apel Chişinău a menţionat că opţiunea politică privind unirea pe căi democratice a Republicii Moldova cu alte state este un drept legal al cetăţenilor, care ţine de exprimarea şi realizarea voinţei politice.

Secretarul general al Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, susţine că o sută de ani este o cifră foarte importantă şi aceste declaraţii de unire trebuie privite ca o puternică încărcătură emoţională.

„Nu poţi trata această aniversare ca pe un simplu eveniment istoric ca multe altele”, este de părere Igor Grosu. Potrivit lui, există două aspecte în aceste acţiuni – pornirea sinceră, simbolică a oamenilor care trebuie încurajaţi, nu obstrucţionaţi şi produsul politicii iresponsabile de ani de zile.

Analistul politic Anatol Ţăranu consideră că declaraţii de unire mai degrabă nu sunt politice, dar simbolice. „Este vorba, de fapt, de o luptă pentru o identitate firească a acestui popor”, a spus analistul.

În opinia lui, astăzi când unii politicieni întreprind acţiuni pentru conştientizarea adevăratei identităţi a locuitorilor din Republica Moldova, pentru a ridica poporul la un nivel al unei conştiinţe naţionale autentice, se găsesc şi politicieni care sunt împotrivă.

Până la ora actuală, autorităţile locale din peste o sută de localităţi au semnat declaraţii simbolice de unire cu România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite